Zambia is van plan om de komende vijf jaar jaarlijks 250 nijlpaarden te laten doden door trofeejagers. De nijlpaardpopulatie zou “uitgedund” moeten worden vanwege een zogenaamd risico voor een uitbraak van miltvuur. Volgens de dierenrechtenorganisatie Born Free, die zich inzet ter bescherming van wilde dieren, is er voor dat vermeende risico helemaal geen wetenschappelijk bewijs. Via trofeejachtorganisaties kun je tegen betaling deze dieren zonder pardon afschieten.

nijlpaarden afschieten
Trofeejagers mogen in Zambia ruim duizend nijlpaarden afschieten | Fotocredit: richardrichard Flickr via Compfight cc

Dierenrechtenorganisaties hebben hun woede geuit over deze beslissing van de Zambiaanse overheid, om de komende vijf jaar 1.250 nijlpaarden door trofeejagers te laten doden. In 2016 maakte de overheid dit plan al bekend en beweerde dat het voortkwam uit het risico voor een uitbraak van miltvuur.

Zambia doodt 2.000 nijlpaarden in vijf jaar tijd

Onder druk leek de overheid het plan toen op te schorten, maar de organisatie Born Free zegt dat de slacht in het geheim is hervat onder het mom van ‘wildlife management’.

‘Spannend’

De slacht ligt bij de organisatoren van trofeejacht, die het aanbieden aan klanten als ‘management jachten’. Daar wordt natuurlijk flink aan verdiend. Zo biedt een Zuid-Afrikaans bedrijfje bijvoorbeeld een 6-daagse jachtexpeditie aan in Zambia met ‘5 nijlpaarden per jager’ voor ruim 12.000 euro. Op een van de websites van deze trofeejachtorganisaties worden toekomstige klanten als volgt overtuigd:

“Het neerhalen van een nijlpaard is razend spannend!”

Organisatie Born Free zegt op haar website dat de Zambiaanse overheid er niet in slaagt enig bewijs te overhandigen over overpopulatie:

“Het Zambiaanse Ministerie van National Parks & Wildlife heeft gefaald om geloofwaardig, wetenschappelijk onderbouwd bewijs te leveren om aan te tonen dat zo’n willekeurige nijlpaardslachting van gezonde dieren een toekomstige uitbraak van miltvuur zou voorkomen.”

Volgens Born Free wijst wetenschappelijk bewijs er zelfs op dat het doden van nijlpaarden juist de voortplanting stimuleert en daarmee populatieverhogend werkt. Wat resulteert in een wrede cyclus van dood en destructie. Born Free is tegen elke vorm van het doden van dieren voor sport of plezier.

“Wij zijn ervan overtuigd dat nijlpaarden veel meer waard zijn levend dan dood. Ze zijn een deel van het ecosysteem van Luangwa Valley en vormen een indrukwekkend onderdeel van Zambia’s fantastische wildlife toerisme.”

Volgens Born Free staat de stand van wilde nijlpaarden in Afrika onder groeiende druk, met een geschat maximum aantal van slechts 130.000 dieren. Ook het Wereld Natuur Fonds omschrijft het nijlpaard als ‘kwetsbaar’.

Nijlpaardivoor

Verder is het nijlpaard in gevaar sinds er meer druk ligt op de handel in het ivoor van olifanten. Het ivoor van het nijlpaard dient als trieste vervanging. Van 2006 tot 2016 werden meer dan 6.000 nijlpaardtanden, 2.048 slagtanden en 1.183 nijlpaard“trofeeën” geëxporteerd naar EU-lidstaten. Tussen 2004 en 2014 is er zo’n 60.000 kilo ivoor van nijlpaarden geïmporteerd in Hong Kong. Volgens een Zuid-Afrikaanse nieuwssite is er in 2018 alleen al 7.300 kilo aan nijlpaardslagtanden en -tanden internationaal verhandeld. Een 64-voudige toename sinds 2007.

Bronnen: Daily Mail, Born Free, IOL ©Animals Today