Aalscholvers die zich door de vangnetten van de Tasmaanse zalmgigant Tassal weten te wringen zonder hierin verstrikt te raken, worden afgeschoten. Hiervoor geeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu een vergunning af. De regering van de Australische Staat lijkt te insinueren dat het afschieten van aalscholvers diervriendelijk is.
Right to Information (RTI), een organisatie die overheidsdocumenten openbaar maakt, heeft documenten vrijgegeven over vergunningverlening aan zalmgigant Tassal. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu gaf eind vorig jaar een vergunning af om zeevogels die in de viskooien binnendrongen te doden. Uit de documenten blijkt dat er eind vorig jaar 641 aalscholvers in de kooien van Tassal´s Sheppards kwekerij bij Coningham terecht kwamen. In eerste instantie zou Tassal een zogeheten schiet en schrik-methode gebruiken om de vogels af te schrikken. Het bedrijf kreeg desalniettemin een vergunning voor het afschieten van 50 aalscholvers. Wel met de voorwaarde dat dit alleen mocht als laatste ´redmiddel´.
De zalmgigant mocht de vogels schieten
Toch kreeg het bedrijf een vergunning ´ter bescherming´ van de kweekzalmen. De toegepaste tactiek bleek totaal ineffectief. Dr. Eric Woehler, een onafhankelijke ecoloog die een medaille heeft gekregen voor zijn 40 jaar onderzoek naar zeevogels, is niet onder de indruk van deze conclusie.
“Veel vogels zijn gewend geraakt aan luide geluiden en flitsen en hebben geleerd dat er geen bedreiging is. Dus kan geweervuur ze helemaal niet bang maken.”
Uiteindelijk heeft de zalmgigant 53 aalscholvers gedood of zoals Tassal zelf zegt “humaan geruimd”. Nog eens 36 individuen zijn gestorven doordat ze in de netten verstrikt raakten. Gerard Castles, President van de Killora Community Association op Bruny Island, sprak zich uit over de merkwaardige interpretatie van deze zogenaamde dierenbescherming.
“Dat Tassal beweert dat ze aalscholvers doden uit bezorgdheid over dierenwelzijn, lijkt wel op Orwelliaanse doublespeak.”
Het verlies aan zalm door de binnengedrongen aalscholvers wordt tussen de 10.000 en 20.000 Amerikaanse dollar per dag geschat. Zeevogels vormen een natuurlijke competitie voor zalmkwekerijen. Daarom is het voor Tassal van groot belang om ze buiten de kweekvijverskooien te houden. Gerard Castles:
“Het (doden van zeevogels) is onaanvaardbaar voor moderne consumenten. Het ministerie moet een volledige, transparante en openbare audit van alle Tassal-faciliteiten uitvoeren om ervoor te zorgen dat ze passende materialen gebruiken om de dood van nog meer vogels te voorkomen.”
De bouwwerken van de aquacultuurindustrie bieden zeevogels en andere mariene dieren een vaste rustplaats op zee. Bovendien treffen zij op deze locaties een riante voedselbron. Volgens Tassal was de zalmgigant tijdens de aanvraag van de tweede vergunning bezig de infrastructuur te verbeteren, door de netten van 100mm te vervangen door netten van 70 mm.
Volgens Dr. Eric Woehler kunnen aalscholvers die in netten verstrikt raken zich niet voeren, waardoor zij ernstig lijden en pijn ervaren. Hij benadrukt daarom de plicht van bedrijven om zo spoedig mogelijk te handelen om verwondingen te voorkomen, met behulp van vogelexperts. Deze prachtige zeevogels kunnen – indien ongestoord – een leeftijd van 20 jaar bereiken.
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools