Deze vraag zou ik vroeger volmondig met ‘ja!’ hebben beantwoord. Katten moeten kat kunnen zijn, dus kunnen jagen, exploreren en klimmen, waarna ze zich bij thuiskomst tevreden op onze schoot vleien. Inmiddels ben ik daar anders over gaan denken. Natuurlijk zijn er veel katten die zich binnenshuis vervelen en geen mogelijkheden hebben tot het uitvoeren van natuurlijk gedrag. Dat is een aantasting van hun welzijn en kan tot gedragsproblemen leiden, zoals agressie en slopen.
Aan het buitenleven kleven echter veel nadelen en dat zijn niet alleen de risico’s die de kat zelf loopt, zoals verwondingen, vergiftigingen, ziektes en aanrijdingen. Katten hebben namelijk ook een impact op de fauna; ongeacht hun hongergevoel, doden ze knaagdieren en vogels. ‘Dat is de natuur’, hoor ik vaak ter verdediging, maar het feit dat wij katten in goede conditie houden, staat een natuurlijk evenwicht tussen prooi- en roofdier in de weg. Het is misschien pas echt natuur als we de kat geen eten en medische verzorging meer zouden bieden.
Katten kunnen buiten ook veel overlast en burenruzies veroorzaken, niet alleen omdat ze hun behoeften doen in andermans tuinen, maar ook omdat ze soms andere katten of honden aanvallen. Katten zijn territoriaal en kunnen zeer hevig reageren op andere dieren in hun territorium. En dan is er nog het risico op vermissing, dat veel groter is bij buitenkatten. Ze kunnen van iets schrikken, weggejaagd worden of verdwalen. Ook zijn er kattenhaters die katten vangen en kilometers verderop weer uitzetten. Niet weten wat er met je kat gebeurd is, zorgt voor veel zorgen en verdriet bij eigenaren.
Maar katten die naar buiten kunnen, vertonen in ieder geval geen probleemgedrag, toch? Helaas ben je als eigenaar van een buitenkat ook niet gevrijwaard van gedragsproblemen. Waarschijnlijk is sproeien een van de meest voorkomende gedragsproblemen van katten die buiten komen. Als gedragstherapeut kom ik zelden voor een sproeiprobleem op een flat of appartement; hier voelen katten zich niet bedreigd in hun territorium. Katten die buiten komen worden echter vaak geconfronteerd met vreemde katten waardoor ze veel eerder geneigd zijn hun territorium af te bakenen.
Het is best bijzonder: de kat, mits voorzien van kattenluik, is het enige huisdier dat de volledige vrijheid heeft. Maar die vrijheid zorgt ook voor veel onnodige problemen. Moeten we katten dan binnenhouden? Ik ben nog steeds een voorstander van het naar buiten laten, maar dan wel in een omgeving die is afgeschermd. Niet in een ren; deze is vaak te klein en niet katvriendelijk, maar in een afgezette tuin waarbij de kat zelf via een kattenluik toegang toe heeft. Kat blij, maar ook eigenaren, vogelliefhebbers en buren blij.
©PiepVandaag.nl Yvon Sweere, Psycholoog en gedragstherapeut voor katten
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
11 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
http://www.adviespraktijkvoorvogels.nl/nieuws/aangereden-kat-op-stationsweg-meppel/
Het probleem is, dat een tuin vrijwel niet af te schermen is. We hadden vier katten, en hebben het geprobeerd in onze grote (2500 m2) tuin, maar ze vonden altijd een boom of struik waardoor ze er toch uit kunnen. Zelfs een stenen muur van meer dan 2 meter hoog was niet afdoende. Binnenhouden bleek bij een vrijstaand huis geen reële optie, of je moet nooit meer een raam of deur opendoen; ze lagen letterlijk op de loer om eruit te vliegen als er iemand aanbelde. Precies dit maakt dat we nog steeds aarzelen om weer katten te nemen: het risico dat ze onder een auto belanden is hier in het buitengebied levensgroot, terwijl binnen houden niet goed mogelijk is. Lastig, lastig.
Ja, dat is een lastige. Voor grote tuinen gebruiken ze in Engeland vaak dit systeem: http://www.purrfectfence.com/. Misschien ook geschikt voor jullie tuin?
Interactie met andere katten is belangrijk voor de soort. Sweere wil de kat op maat snijden: steriliseren, uitloop beperken, kattenbak gebruiken, e.d.
Afschrikwekkend voorbeeld zijn de honden die haast nergens meer een vrije uitloop hebben, en waar de meeste verzorgers (m/v) zich nog bij neerleggen ook. Moeten we nu ook de katten gaan opsluiten? Vogels ook weer in een kooitje/volière?
Als katten aanleiding voor burenruzies worden, dan zijn dat onverdraagzame buren met wie je ook om andere reden vlot moeilijkheden zult krijgen. NCRV wijdt er met De Rijdende Rechter wekelijks een uitzending aan.
Ik neem aan dat kinderen van Sweere ook niet mogen buitenspelen, tenzij in de eigen tuin.
Steriel wereldbeeld.
Barend ik mag hopen dat jou kinderen niet aan het moorden slaan, maar dat doen loslopende katten vaak wel.
Er sneuvelen nogal wat vogels en andere dieren door katten, vaak ook in weilanden, waar ze jonge weidevogels te grazen nemen en waarvoor de vos de schuld krijgt en moet worden uitgemoord.
Ben helemaal voor vrijheid voor alle levende wezens, maar huiskatten in zulk grote aantallen, die zoveel schade berokkenen aan natuur, mogen wat mij betreft wel thuisblijven.
@Jan: Yvon Sweere wijst zelf al op verzwakte prooidieren.
Boerderijkatten hou je sowieso niet binnen.
Ook buitenspelende kinderen/jongeren veroorzaken de nodige overlast, en lopen allerhande gevaren. Dat is inherent aan vrijheid. Daar houden we in Nederland niet zo van. Wij zijn meer van de regels en voorschriften. Vooral als het om anderen gaat – laat staan dieren!
Ik denk dat Yvon (‘gedragstherapeut’) een nering maakt van binnen-katten met afwijkingen.
slimme katten vangen muizen. Dat past goed bij hun natuurlijk gedrag. Maken ze zich zoals vanouds ook nog nuttig. Domme katten gaat wel eens op domme vogels jagen. Waarom dom? Voor de kat is het meer veren dan eten en een slimme vogel laat zich echt niet vangen. Laat de natuur toch zo veel mogelijk zijn gang gaan.
Het gaat er niet om wie er slim is, want hoe slim moet een kale jonge vogel zijn om niet gepakt te worden, zie alle zomers weer dat katten gewoon hele nesten leeg roven voor de fun.
Jij hebt blijkbaar de ouderwetse idee dat alle muizen een plaag zijn, ik niet, deze muizen zijn ook vaak de voedselbron voor uilen en andere roofvogels.
Wat is er dom aan een kat of een vogel.
Sinds wanneer is een huiskat natuur.
hoi Yvon,
Prettig geschreven stukje en eigenlijk helemaal mee eens. Wij hebben 3 katten. Vanouds gewend om ze idd naar buiten te laten na gewenning. Onze oudste kat doet haar rondje in de tuin en is weer binnen. Zij is 8 jaar geleden wel 2 weken weggeweest, omdat ze de weg niet meer wust naar ons toen nieuwe huis. Ze overleefde in een stukje natuurgebied dichtbij (goede jager) maar werd gelukkig toch gezien en meegenomen door onze oudste. Onze andere 2 katers gaan wel buiten de tuin. Griekse Harris kort en niet ver. Zwarte jonge Olliver wel! En hij is nieuwsgierig en loopt bij andere huizen naar binnen. Ik vind het niks, maar zie hem genieten hoog bovenop de schutting bij onze voordeur.
Kan ik nu alsnog hem die vrijheid ontnemen door mijn tuin af te zetten??? Hij is graag bij mensen in de buurt. In onze buurt zijn veel katten en ja die hoor je wel miauwen. Ik denk ook dat buren het niet leuk vinden, dat Olly bij hen in de tuin loopt en naar binnen wil. Op de buurjongens na :-)
Wat is jouw advies?
M.vr.gr.
Petra
(Ja, ik was op de leuke informatieve dag over kattengedrag van Tinley in Veenendaal en heb je daar ontmoet)
Hoi Petra, of een kat zich nog kan aanpassen aan een verkleining van zijn leefomgeving, zal per individu verschillen. Het ligt ook aan de motivatie die de kat heeft om er op uit te trekken en of je hiervoor een compensatie kan aanbieden. Is het bijvoorbeeld zijn sterke jachtinstinct? Bied dan voldoende spel aan. Het komt ook wel voor dat een kat juist veel rustiger wordt omdat er geen vreemde katten meer in de tuin komen en hij niet continu op patrouille hoeft.
Interactie met andere katten is belangrijk voor de soort. Sweere wil de kat op maat snijden: steriliseren, uitloop beperken, kattenbak gebruiken, e.d.
Afschrikwekkend voorbeeld zijn de honden die haast nergens meer een vrije uitloop hebben, en waar de meeste verzorgers (m/v) zich nog bij neerleggen ook. Moeten we nu ook de katten gaan opsluiten? Vogels ook weer in een kooitje/volière?
Als katten aanleiding voor burenruzies worden, dan zijn dat onverdraagzame buren met wie je ook om andere reden vlot moeilijkheden zult krijgen. NCRV en De Rijdende Rechter wijden er wekelijks een programma aan.
Ik neem aan dat kinderen van Sweere ook niet mogen buitenspelen, tenzij in de eigen tuin.
Steriel wereldbeeld.