Er is steeds meer aandacht voor natuurbehoud en dierenwelzijn in de meest prestigieuze nieuwsfotowedstrijd van de wereld, World Press Photo. En daar zijn wij, als redactie van AnimalsToday, natuurlijk heel blij mee.
Klimaatverandering en milieuvervuiling
De organisatie van World Press Photo besloot in 2018 zelfs een speciale ‘milieucategorie’ aan de wedstrijd toe te voegen. Tot die tijd werden foto’s over onder nadere misstanden met dieren en milieuvervuiling ondergebracht bij natuur, personen, nieuws, of hedendaagse kwesties. Micha Bruinvels, de Nederlandse wedstrijddirecteur gaf in 2018 aan:
“We krijgen steeds meer inzendingen van fotografen binnen die over klimaat en vervuiling gaan. Heel breed. Over natuurgeweld zoals orkanen. Maar eigenlijk over alle zichtbare sporen die menselijk handelen nalaat op de planeet.”
Pijnlijk beeld wordt positief verhaal
Onder de inzendingen voor World Press Photo zie je naast mooie beelden van wilde dieren nu ook vaak schrijnende situaties, vastgelegd door wildfotografen. Zo belangrijk om bewustwording te vergroten, maar niet altijd fijn om naar te kijken. Een aantal van hen vertelt daarom ook een mooi verhaal, een verhaal van hoop. Zo won milieuactivist en fotograaf Neil Aldridge in 2018 de eerste prijs in de nieuwe categorie Environment Singles met een foto van een verdoofde, geblinddoekte witte neushoorn, die van Zuid-Afrika naar Botswana werd verhuisd om hem uit de handen van stropers te houden.
Bedreigde dieren en plasticvervuiling op World Press Photo 2018
Ook de Nederlandse natuurfotograaf Jasper Doest viel in 2018 in de prijzen. Hij legde vast hoe Japanse makaken in Japan, ooit aanbeden door de bevolking, nu uitgelachen worden in de entertainmentsector en beschouwd worden als ongedierte. De serie foto’s met de naam ‘ Sacred no more’ won de tweede prijs in de categorie Nature Stories.
Bob, een geredde flamingo
Jasper Doest is ook in 2019 weer een van de genomineerden. Hij maakt in de categorieën ‘Nature’ en ‘Nature – Series’ kans op een prijs met zijn foto’s van revaliderende flamingo’s in een revalidatiecentrum voor dieren op Curaçao. Een hoofdrol is de foto’s is weggelegd voor Bob, een van de revaliderende flamingo’s en tevens de mascotte van het centrum.
De reizende expositie van World Press Photo
Op 11 april worden de winnaars van de wedstrijd bekendgemaakt en de wereldpremière van de reizende expositie start op 13 april 2019 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Je ziet er ruim 160 indrukwekkende persfoto’s van 42 fotografen uit 22 landen.
Bronnen:
National Geographic
World Press Photo
RTV Rijnmond
©Animals Today Rowena Facee Schaeffer