Wolvenkenner Diederik van Liere waarschuwde al eerder dit jaar dat de wolvin van het Veluwse ouderlijk paar zich in de herfst aan schapen zou gaan vergrijpen. Dat blijkt bewaarheid. Van Liere roept nu op om geen drastische dingen te doen, maar om de wolven letterlijk de smaak van schaap te ontnemen.
Soms wil je niet dat je doorziet wat er gaat gebeuren. Ik wist vrijwel zeker dat de wolvin van het paar op de Veluwe verantwoordelijk was voor het doden van 14 schapen in Emst in 1 aanval, een paar maanden terug (zie mijn vorige artikel bij Animals Today). En inderdaad blijkt dat nu bewaarheid.
Je wilt niet dat de voorspelling uitkomt, omdat die wolf gewoon doet wat ze geleerd heeft, terwijl wij niet doen wat noodzakelijk is. En wie is er dan de pineut? De wolf uiteindelijk. In België zijn de pups en de wolvin illegaal gedood. En vandaag blijkt dat in Duitsland schapendodende wolven legaal gedood mogen worden.
In de media en aan de gedeputeerde van Gelderland heb ik de voorspelling begin september gedaan, dat de Veluwewolven in de herfst schapen zouden doden. In de hoop dat de provincie Gelderland zich zou realiseren dat alle inzet nodig was om dit te voorkomen. Ter bescherming van de schapen en om de leerervaring te sturen, met name van de jonge wolven.
Ik zeg niet dat er geen inzet was, maar het vertrouwen in elektrische hekjes om schapen en in waakhonden blijkt zo sterk, dat er effectief niet veel is gebeurd. Als de wolf weet wat voor beloning er te krijgen valt met de schapen, dan boeit haar hekken of honden niet.
We weten gewoon dat wolven over hekken springen, hekken ondergraven en niet onder de indruk zijn van 1 of 2 waakhonden. Argumenten over gedrag, wetenschappelijke publicaties over de ineffectiviteit van hekjes of een paar waakhonden lijken bij de beheerders niet tussen de oren te komen.
De wolvin en haar man, die ook weet hoe schapen te vinden en te doden, zullen hun jongen naar de schapen leiden en ze daar tonen hoe je een schaap doodt. Zo leert de nieuwe generatie ook dat schapen leuk zijn om achteraan te rennen, om erin te bijten en om op te eten.
Maar wat als dit leerproces wordt voorkomen? Wolven die opgegroeid zijn met wilde zwijnen en geen ‘schaapervaring’ hebben, kunnen gewoon naast schapen leven. Het is echt wel mogelijk om met wolven samen te leven. Het is daarom nu cruciaal om te voorkomen dat jonge wolven positieve leerervaring opbouwen over schapen als prooi.
Ik stel voor om zo snel als mogelijk karkassen van schapen te benutten door ze te behandelen met een misselijkmakende stof. Dat kan per direct toegepast worden. Als de wolf op haar pad zo’n karkas tegenkomt en van het karkas eet (en dat doen ze normaal ook), dan zal ze direct misselijk worden. Ze zal dan actief de consumptie van schapen willen mijden en haar jongen hierin meenemen.
Hopelijk gaat het licht aan bij de provincie en wordt voorkomen dat het Duitse voorbeeld gevolgd wordt.
Diederik van Liere – Institute for Coexistence with Wildlife
©AnimalsToday.nl