Stella McCartney verbreekt alle samenwerkingsverbanden nadat PETA de extreme wreedheid blootlegt achter ‘verantwoord geproduceerde’ wol

PETA US heeft zeer verontrustend videomateriaal in handen gekregen als bewijs van de wreedheden die plaatsvinden op fokkerijen die onderdeel uitmaken van het Ovis 21 netwerk in Argentinië – een leverancier van wol aan kledingbedrijf Patagonia.

Wolleverancier van Patagonia snijdt lammetjes de nek door, vilt hen levend
Staartjes worden zonder verdoving afgesneden | ©PETA

In de videobeelden is te zien hoe medewerkers op levende lammetjes knielen en de nek van de dieren doorzagen met messen, wat ervoor zorgt dat ze bloeden en braken terwijl ze tegenstribbelen, met hun benen schoppen en met hun staarten slaan. In haar gedragscode beweert Patagonia dat haar leveranciers “dierenwelzijn” respecteren en “humane handelspraktijken” moeten uitvoeren, terwijl Ovis 21 “duurzaamheid” garandeert. Maar de werkelijkheid is anders, blijkt uit videobeelden gemaakt op de Ovis 21 fokkerijen, waar lammetjes en schapen worden gebruikt voor wol. Van hun oren of staart worden stukken afgesneden, wat ervoor zorgt dat bloed uit de wonden druppelt, en van een van de lammetjes worden de genitaliën strak vastgebonden voor een pijnlijke castratie – dit alles zonder verdoving.

PETA verzoekt Patagonia om te stoppen met de in- en verkoop van producten van wol. Stella McCartney, die geen bont, leer of exotische huiden gebruikt in haar collecties, is een van de ontwerpers waar Ovis 21 wol aan leverde. McCartney, een levenslange vegetariër en PETA-bondgenoot werd op de hoogte gesteld van het onderzoek door PETA US. Ze zei hier het volgende over:

“Na het bekijken van het schrijnende videomateriaal van PETA US hebben we zelf onderzoek verricht in Argentinië en onze leverancierslijst, waarbij we constateerden dat 1 van de 26 boerderijen waar we duurzame wol inkochten, zijn schapen mishandelde. Dat is er 1 te veel. We zijn daarna meteen gestopt met het inkopen van wol van Ovis 21. We zijn enorm geschokt en betreuren de wreedheid die te zien is in het videomateriaal, vooral omdat dierenwelzijn in al onze werkzaamheden centraal staat. Dit is een enorme tegenslag ten aanzien van het redden van de graslanden in Patagonia. We zij nu vastberadener om onze gezamenlijk strijd voor dierenrechten in de mode-industrie voort te zetten en zullen alle leveranciers die werkzaam zijn in deze industrie nog beter in de gaten houden. We onderzoeken daarnaast de mogelijkheden voor het introduceren van veganistisch wol net zoals we de afgelopen jaren in staat waren om kwalitatieve alternatieven voor leer en bont te gebruiken.”

I am very saddened to report that we have had to cease sourcing some of our sustainable wool from Ovis 21 in Patagonia….

Posted by Stella McCartney on donderdag 13 augustus 2015

PETA-Nederland-woordvoerder Tim Zijlstra zegt:

“Na getuige te zijn geweest van de meest walgelijke wreedheden begaan tegenover schapen – die werden vastgelegd in elke scheerschuur die we bezochten in Australië, Amerika en nu Argentinië – is het hoog tijd dat bedrijven en consumenten wol links laten liggen. Vandaag de dag is het heel gemakkelijk om alternatieven voor leer, bont en pelzen te vinden en geen enkel dier hoeft te lijden wanneer bedrijven meelevende keuzes maken. Wij danken Stella voor het verwerpen van de wreedheden achter de wolindustrie en hopen dat Patagonia en anderen snel zullen volgen.”

PETA US heeft een klacht ingediend bij de Argentijnse autoriteiten en doet beroep op de plaatselijke dierenbeschermingswetten. Op het beeldmateriaal is te zien hoe lammetjes schreeuwen, naar adem snakken en met hun benen schoppen, zelfs nadat de medewerkers hun keel hebben opgesneden en hun hoofd naar achter getrokken hebben, terwijl enkele meters verderop andere blatende lammetjes toekijken en hun beurt afwachten.

Daarnaast stompen medewerkers de schapen en staan ze op hun benen. Het snelle, hardhandige scheren laat de dieren verwond en bloedend achter.

De ooggetuige heeft nooit waar kunnen nemen dat schapen medische verzorging kregen voor hun wonden, en nam minstens een verwonding waar die zo ernstig was dat het interne weefsel uit de wond stak en het dier er later naar verluid door stierf. Wanneer ze niet meer gewild zijn, worden oude schapen op een rij gezet, sommigen omver geduwd, en weggesleept om verscheept te worden voor de slacht.

Waarschuwing: schokkende beelden

Ook de productie van schoenen van schapenhuid- en vacht, zoals UGGS,  gaat gepaard met veel wreedheid. Lees hiervoor het artikel UGSS en halal – de lijdensweg van Australische schapen.

Bron: Persbericht People for the Ethical Treatment of Animals (PETA©PiepVandaag.nl