Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft de wolf verstoord door het afsluiten van faunapassages. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM), wat een tik geeft op de vingers van de parkdirectie. Acht maanden konden wolven het park niet via de faunapassages verlaten, omdat ze afgesloten waren met hekken, zo blijkt uit politieonderzoek.
Faunapassages zijn precies dat: plekken waar dieren veilig van het ene (natuur)gebied naar het andere kunnen trekken. Op de Veluwe lopen (snel)wegen, is landbouw en zijn dorpen, waardoor wild al snel tegen levensbedreigende situaties aanloopt. Voorbeelden van faunapassages zijn groene corridors, ecoducten, eekhoornbruggen en ottertunnels.
Wolf verstoord door Nationaal Park de Hoge Veluwe
Omroep Gelderland vroeg stukken op waaruit blijkt dat Nationaal Park de Hoge Veluwe oversteekplekken met hekken heeft afgezet, waardoor het voor dieren een stuk lastiger werd om het park te verlaten. Als verweer zegt het park dat een wolf op veel andere plekken het park uit kon, aangetoond zelfs via het hek:
“Uit onderzoek van januari blijkt dat een wolf over het hek is geklommen, tussen het gaas van het raster en het prikkeldraad door.”
Wanneer een wolf niet via een veilige faunapassage kan lopen en zo ongeveer gedwongen wordt over een hek met prikkeldraad te klimmen, is er sprake van verstoring. Nationaal Park de Hoge Veluwe doet er alles aan om wolven te mogen verstoren, liefst met echte kogels. De provincie Gelderland dacht meer aan paintballgeweren, maar de wolf is een streng beschermde diersoort en dus is dat uitgesloten.
.
.
De parkdirectie zegt bang te zijn voor de moeflons in het omheinde park. Parkbezoekers wisten zich niet te gedragen door de wolf te voeren voor een foto, wat aanleiding was voor het idee om wolven weer mensenschuw te maken met paintballgeweren. Volgens het park wordt met het afsluiten van de faunapassages voorkomen dat er nieuwe wolven het park binnenkomen.
.
.
Toch is faunapassages afsluiten geen logische stap wanneer je een wolf juist zo snel mogelijk uit je park wil verjagen. De aanwezigheid van een wolf in je park is echter ook een pullfactor voor toeristen. Want de wolf ken vijanden, maar ook veel vrienden, die allebei willen schieten. Alleen leveren toeristen meer geld op. Onderstaande reportage van Omroep Gelderland dateert van een jaar geleden, toen het erop leek dat er een tweede wolf binnen de hekken van het park aanwezig was:
.
Proeftijd
Op basis van het onderzoek heeft de politie aan de provincie gevraagd om op te treden tegen het park. De provincie heeft hieraan geen gehoor gegeven. Naar eigen zeggen waren er genoeg andere doorgangen wel open, inclusief de reguliere ingang. Er volgen ook geen verdere maatregelen, omdat het park zegt de situatie aangepast te hebben. Welke aanpassingen dat precies zijn is niet bekendgemaakt. Wel geldt er een proeftijd van een jaar, want het verstoren van een streng beschermde diersoort mag niet, zonder uitzondering. De definitieve uitspraak van de provincie hierover wordt binnenkort verwacht.
Bronnen:
- De Gelderlander
- NOS
- Omroep Gelderland/YouTube
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR