Het Spaanse parlement heeft op 20 maart 2025 ingestemd met het intrekken van de beschermde status van de wolf in het noorden van het land. Dit besluit komt vier jaar nadat de minderheidsregering van premier Pedro Sánchez deze status juist had ingesteld, met als doel zowel de wolf als het ecosysteem in Noord-Spanje te beschermen.

noord-spanje
Iberische Wolf | Foto: publiek domein

De Europese Commissie besloot begin maart de beschermingsstatus van de wolf aan te passen van “strikt beschermd” naar “beschermd”. Opvallend genoeg liet Spanje voorafgaand aan deze EU-wijziging juist een tegengeluid horen toen het voorstel in december werd bekendgemaakt. Het land gaf aan de nationale bescherming niet te zullen wijzigen, omdat de wolf essentieel is voor het behoud van natuurlijke ecosystemen.

Bescherming in Noord-Spanje teruggedraaid

In 2021 kregen de Iberische wolven ten noorden van de rivier de Douro een beschermde status, nadat het parlement hiervoor had gekozen. Afgelopen donderdag werd dit besluit dus teruggedraaid, waardoor de jacht op de dieren weer mogelijk is.

Noord-Spanje
Douro Rivier | Credits: Encyclopaedia Brittanica, Inc.

Natuurorganisaties die zich inzetten voor de bescherming van de wolf en het ecosysteem reageren geschokt. De Vereniging voor Behoud en Studie van de Iberische wolf (ASCEL) gaf aan in een statement:

“Het is een tragische dag, niet alleen voor de wolf, maar ook voor de rest van de biodiversiteit in Spanje”

Het gesprek over de wolf wordt niet alleen in Noord-Spanje gevoerd. Ook in Nederland is het een veelbesproken onderwerp. Natuurorganisaties pleiten ervoor om de beschermde status in stand te houden, omdat de wolf een belangrijke rol speelt als “sleutelsoort” in het ecosysteem. Dierecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research (WENR) concludeerde in 2022 al, op grond van uitgebreid onderzoek, dat de aanwezigheid van de wolf meer biodiversiteit brengt en daarmee ook een evenwichtiger ecosysteem.

Samenleven met de wolf

Tegelijkertijd is het belangrijk te erkennen dat de aanwezigheid van de wolf ook uitdagingen met zich meebrengt. Hoewel de wolf een essentiële rol speelt in het ecosysteem, zijn er ook pijnpunten, zoals de zorgen over de veiligheid van mens en dier. Het vinden van een balans tussen bescherming en praktische implicaties blijft een complex vraagstuk.

Het is sterk de vraag of het aanpassen van de beschermde status en daarmee het mogelijk maken van jacht in Noord-Spanje, Nederland of ergens anders in Europa, een oplossing biedt. Zo beschreef Natuurmonumenten al eerder:

“… door afschot van een wolf kan de sociale structuur van een roedel uiteenvallen en jonge wolven, die nog geen negatieve ervaringen hebben met kuddebeschermingsmaatregelen, kunnen juist dan grotere schade aan vee veroorzaken.”

Natuurmonumenten ziet meer potentie in een oplossing voor het conflict met vee door bijvoorbeeld elektrische rasters en 1,20 meter hoge netten te gebruiken, gefinancierd met provinciale subsidies. Een alternatief is de wolf af te leren op schapen te jagen door gebruik te maken van bijvoorbeeld alarmsignalen of elektrische halsbanden.

Samenvattend blijft het een gevoelig onderwerp, waarbij het hoe dan ook wenselijk is dat voor- en tegenstanders van de wolf naar elkaar luisteren en er het gesprek over voeren. Objectief onderzoek kan daarbij de wolf een “stem” geven, ook in Europa en Noord-Spanje.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Imane Vossen