Niet alleen dieren op de koudste plekken van de aarde lijken te kampen met de gevolgen van klimaatverandering. Ook dieren in warme gebieden van de aarde hebben het moeilijk. Zo blijkt uit onderzoek dat klimaatverandering invloed heeft op woestijnratten in de Mojave-woestijn.
Giftig dieet
De woestijnrat leeft van bladeren van de creosootstruik. Deze bladeren bevatten een hars vol met giftige stoffen. Bij laboratoriumratten veroorzaakt dit gif niercysten en leverfalen, maar deze woestijnrat ondervindt geen problemen van de gifstoffen. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat door opwarming van de aarde het vermogen van de woestijnrat om gifstoffen te tolereren afneemt.
Patrice Kurnath, bioloog aan de Universiteit van Utah en één van de auteurs van de studie, gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences:
“De gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn voor de ratten. Ze zijn afhankelijk van de creosootstruik, aangezien er niet veel meer is dat ze anders kunnen eten.”
Kurnath en haar collega’s volgden de ratten terwijl ze in warmere temperaturen (28 graden celsius) van de bladeren aten. In de Mojave-woestijn wordt het in de zomer 29-32 graden Celsius, maar een groot deel van het jaar is het koeler.
Lever
Als gevolg van de temperatuur werden de ratten minder tolerant ten opzichte van de gifstoffen en begonnen ze gewicht te verliezen. De reden hiervoor kan te maken hebben met de manier waarop de lever functioneert. De lever is het primaire ontgiftingsorgaan van het lichaam. Wanneer deze actief is, verhoogt de lichaamstemperatuur. Bij warm weer is het daarom moeilijk voor de lever om gifstoffen af te breken.
Kurnath waarschuwt:
“Als het klimaat opwarmt, zullen deze dieren verdwijnen uit de Mojave-woestijn of, met wat geluk, slagen ze er in om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden.”
Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen