Tijdens een staatsbezoek van de Nieuw-Zeelandse premier John Key aan Sri Lanka, heeft de president van dat land een 5-jarige Aziatische olifant cadeau gedaan aan de dierentuin van Auckland. Dit heeft inmiddels geleid tot wereldwijde protesten, omdat het jonge dier hierdoor gescheiden wordt van haar familie.

Sri Lanka
Hier groeide Nandi op (Pinnawala Elephant Orphanage) | Foto: Bernard Gagnon/Wikipedia

Nandi groeide op in de oudste olifantenopvang van Sri Lanka, de Pinnawala Elephant Orphanage, 80 kilometer gelegen van de stad Colombo, waar ze leefde met 93 soortgenoten. President Maithripala Sirisena van Sri Lanka schonk de olifant afgelopen woensdag om de ‘geweldige bilaterale betrekkingen’ met Nieuw-Zeeland te bevestigen. Dit gebeurde door de overhandiging van het bewijs van eigendom. Premier John Key heeft het cadeautje geaccepteerd. Het is de tweede maal binnen een jaar dat de dierentuin in Auckland een jonge olifant cadeau heeft gekregen.

Anjalee
Het vorige ‘geschenk’ aan de Auckland Zoo draagt de naam Anjalee. Volgens premier Key gaat het erg goed met haar. Hij liet tijdens een officiële ceremonie in Sri Lanka weten dat het olifantje binnen een jaar 700 kilo is aangekomen:

“Het dier is zeer blij met het leven in Nieuw-Zeeland en ik ben er zeker van dat haar nieuwe vriendinnetje het er net zo prettig zal vinden.”

Sri Lanka kent een lange traditie als het gaat om het schenken van jonge olifanten. Eerder deed het land meerdere olifantjes cadeau aan China, Japan, Zuid-Korea, Tsjechië en de Verenigde Staten.

Levenslange band
Tegenstanders van het weggeven van olifantjes als teken van ‘goodwill’ wijzen erop dat jonge olifanten een zeer sterke en levenslange band hebben met hun moeder en andere familieleden, of met de groep waarin ze opgroeien. Het scheiden van een jonge olifant als Nandi van haar groep wordt daarom wreed en onacceptabel genoemd. Er wordt op gewezen dat het risico groot is dat deze scheiding kan leiden tot gefrustreerd gedrag in de toekomst. Dit komt vaak voor bij olifanten die in dierentuinen gevangen zitten zonder normaal groeps- of familieleven.

Ook wijst men erop dat de verandering van klimaat een grote schok zal zijn voor het olifantenkalf; van de tropische hitte in Sri Lanka naar een gemiddelde jaartemperatuur van 15 graden in Auckland.

Petitie
De Sri Lankaanse groep ‘Vrienden van dieren’ (Sathva Mithra) heeft aangegeven zeer teleurgesteld te zijn over de hele gang van zaken. Hoofd van Sathva Mithra, Sagarika Rajakarunanayake:

“Drie weken geleden hebben we de regering nog geschreven om te stoppen met deze praktijken, maar ik twijfel eraan of ze onze brieven ooit lezen.”

Uit protest tegen het weggeven van Nandi en andere jonge olifanten door Sri Lanka is een petitie opgezet, die gericht is aan de directeur van Auckland Zoo en de burgemeester van de stad. Er wordt opgeroepen om niet langer mee te werken aan het accepteren van jonge olifanten als cadeautje.

Inmiddels zijn dierenartsen van de Auckland Zoo naar Sri Lanka afgereisd en verwacht wordt dat Nandi binnen afzienbare tijd naar Nieuw-Zeeland wordt overgevlogen.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel