Een Afrikaanse ngo heeft een particuliere fokkerij met 2000 zuidelijke witte neushoorns in handen gekregen. De witte neushoorns worden de komende tien jaar vrijgelaten in beschermde gebieden.
African Parks kondigde afgelopen week aan dat zij de komende tien jaar meer dan tweeduizend zuidelijke witte neushoorns vrijlaten in het wild. De natuurbeschermings-ngo beheert tweeëntwintig beschermde gebieden in samenwerking met twaalf Afrikaanse regeringen verspreid over het hele continent. Nu heeft de organisatie Platinum Rhino in handen gekregen. Platinum Rhino is ’s werelds grootste particuliere fokkerij van neushoorns in gevangenschap. Op het landgoed van 7800 hectare in de noordwestelijke provincie van Zuid-Afrika leven momenteel tweeduizend zuidelijke witte neushoorns. Het hoofd van African Parks, Peter Fearnhead, zegt:
“African Parks was niet van plan eigenaar te worden van een fokkerij met tweeduizend neushoorns. We erkennen echter volledig de morele noodzaak om een oplossing voor deze dieren te vinden, zodat ze opnieuw hun integrale rol kunnen vervullen in volledig functionerende ecosystemen.”
Financiële problemen
Platinum Rhino werd op 26 april dit jaar geveild na financiële problemen, maar er kwamen geen biedingen op. Daardoor ontstond het risico op stroperij en fragmentatie van de dieren. Uiteindelijk werd African Parks benaderd om dat te voorkomen en de toekomst van deze bedreigde diersoort in veiligheid te stellen. Eerder heeft de organisatie namelijk op grote schaal dieren geherintroduceerd in het wild in Rwanda, Malawi en de Democratische Republiek Congo. Na het uitvoeren van een grondig onderzoek en met steun van de Zuid-Afrikaanse regering kocht African Parks de fokkerij.
Unieke kans
De komende tien jaar zal African Parks tweeduizend neushoorns uitzetten in goed beheerde en veilige gebieden. Daarnaast willen ze strategische populaties vestigen voor het voortbestaan van de diersoort. Het fokprogramma zal worden afgebouwd en eindigen wanneer alle dieren in het wild zijn vrijgelaten. Het wordt een van de grootste projecten tot verwildering van een diersoort op het continent. Peter Farnhead zegt:
“De omvang van deze onderneming is simpelweg enorm en daarom ontmoedigend. Het is echter ook een van de meest spannende en wereldwijd strategische mogelijkheden voor natuurbehoud.”
De organisatie gaat voor het grootschalige project samenwerken met regeringen en lokale natuurbeschermingsorganisaties. Ook Dr. Mike Knight, voorzitter van de IUCN African Rhino Specialist Group, is enthousiast.
“Deze acquisitie biedt de unieke kans om deze tweeduizend witte neushoorns opnieuw te verwilderen voor het behoud van neushoorns in Afrika.”
Stroperij
De witte neushoorn wordt in Zuid-Afrika bedreigd als gevolg van stroperij. De neushoorn bestond historisch uit twee ondersoorten: de zuidelijke witte en de noordelijke witte. De noordelijke witte is functioneel uitgestorven, met slechts twee vrouwtjes die in Kenia in gevangenschap leven. In de jaren dertig bereikte de zuidelijke neushoorn een dieptepunt met nog maar zo’n dertig tot veertig dieren. Dankzij maatregelen steeg die hoeveelheid tot twintigduizend dieren in 2012. Nu leven er minder dan dertienduizend neushoorns dankzij een sterke toename van stroperij.
Bron:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma