Afgelopen donderdag plaatste AnimalsToday wintertips van dierenarts Piet Hellemans voor je hond of kat. Maar er zijn meer dieren met wie we rekening moeten houden met deze kou. Vandaag besteden we aandacht aan knaagdieren en konijnen.
Bij knaagdieren die als huisdier worden gehouden, denken we vooral aan konijnen (hoewel officieel geen knaagdieren, zie hier), cavia’s en hamsters. Hieronder een aantal wintertips voor deze dieren:
Konijnen
Konijnen kunnen in de winter gewoon buiten blijven. Ze hebben ook geen verwarmd verblijf nodig. Konijnen hebben een dikke wintervacht, die ze lekker warm houdt. Ze naar binnen halen zorgt voor te extreme temperatuurschommelingen en dat is niet goed. Konijnen leven prima in een goed onderhouden en goed geventileerde hok en ren, met genoeg ruimte om rond te rennen en te graven. Zet het konijnenverblijf wel op een beschutte plaats in de tuin. Konijnen moeten kunnen schuilen voor tocht, wind en regen.
Met deze kou is het wel zaak dat het hok en de ren goed worden gecontroleerd. Zorg ervoor dat het hok 1 meter boven de grond staat. Breng zonodig extra beschutting aan tegen weer en wind en zorg voor extra stro, waar het konijn zich hier lekker in kan nestelen. Zorg er wel voor dat het konijnenhok altijd genoeg ventilatie heeft en dat het niet te donker is. Konijnen hebben ook behoefte aan daglicht.
Controleer het drinkwater goed en zorg ervoor dat het niet bevriest. Drinkflesjes zijn in de winter geen goed idee, omdat het ijzeren tuitje snel bevriest. Zorg dus voor een drinkbakje.
Sommige konijnen vinden het leuk om tijdens hevige wind of sneeuwval lekker buiten te blijven zitten. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Het konijn heeft een dikke, warme wintervacht, die hier goed tegen bestand is. Wanneer het konijn het koud krijgt, zal hij een warmere plek in zijn hok opzoeken.
Cavia’s
Cavia’s kunnen redelijk goed tegen de kou, maar met extreem lage temperaturen moeten er toch wel voorzorgsmaatregelen worden genomen. Cavia’s houden zichzelf warm, door lekker tegen hun soortgenootjes aan te kruipen. Zo kun je ze uren tegen elkaar aan zien liggen. Zelf ben je een goede graadmeter: heb je het zelf koud? Dan begint je cavia het ook fris te krijgen.
Sommige cavia’s worden buiten gehouden, maar tijdens de wintermaanden kun je ze het beste een warmere plek geven, zoals een schuur. Maar maak niet de fout cavia’s plotseling naar een warmere ruimte te verhuizen. Temperatuurschommelingen zijn ook voor de cavia niet goed.
Hou jij je cavia binnen in huis? Ook dan moet je oppassen. Cavia’s houden van warmte, maar een té warm verblijf is ook niet goed. Zet het hok of de kooi van je cavia nooit voor de verwarming of open haard, want dat is véél te warm! Hou altijd voldoende afstand tussen je cavia en een warmtebron.
Jonge cavia’s moet je in de winter zeker naar binnen halen. Zij mogen nooit aan kou worden blootgesteld. Zelfs bij een redelijk lijkende temperatuur van 17 graden of lager kunnen de kleintjes al ziek worden en sterven, omdat ze nog niet voldoende weerstand hebben opgebouwd.
Kijk uit met tocht! Hier kunnen cavia’s niet tegen. Als cavia’s verkouden worden, slaat dit al snel om in een ernstige longontsteking, waaraan ze dood kunnen gaan. Zorg dus voor een tochtvrij verblijf.
Hamsters
Hamsters houden winterslaap wanneer het kouder is dan 10 graden. Een hamster die een winterslaap houdt kan wel eens koud aanvoelen. Maar zolang er geen stijfheid optreedt is er niets aan de hand. Bedek je hamster wel voorzichtig met extra nestmateriaal om hem warm te houden, maar let op dat je hem niet wekt!
De meeste mensen houden hun hamster binnen. Zorg ervoor dat de ruimte waarin de hamster verblijft altijd boven de 15 graden blijft en dat er voldoende licht en voedsel is.
Ook bij de hamster geldt: zet zijn verblijf niet te dicht bij een warmtebron.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Beste C.E. Rijksen,
bedankt voor uw reactie! U heeft natuurlijk gelijk, het konijn behoort niet tot de knaagdieren, is verwerkt in het bericht.
Groet,
Redactie PiepVandaag.nl
Een konijn is geen knaagdier. Beetje jammer dat in dit artikel dit onderscheid niet gemaakt wordt.