Kantoorgebouwen en woningen vormen welkome overwinterplekken voor één van onze lievelingen: lieveheersbeestjes. Op zoek naar beschutting om de kou te overleven vinden ze altijd wel een plekje waar ze niemand kwaad doen.

lieveheersbeestjes
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje | Foto: Pbech/Wikimedia

Als het weer kouder wordt kunnen zij soms wel met honderden tegelijk aangetroffen worden in huis. Meestal gaat het dan om het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. In de jaren’ 90 werden zij in Nederland ingevoerd ter bestrijding van bladluis. Hoewel ze een concurrent zijn voor het inheemse tweestippelig lieveheersbeestje valt het moeilijk om ze als ongenode gast te bestempelen.

Wanneer de lieveheersbeestjes eenmaal in het najaar een goede overwinteringsplek hebben gevonden, meestal in lichtgekleurde gebouwen die volop zon krijgen, zoeken zij met velen tegelijk een warm en beschut plekje. Tijdens de winter eten de beestjes niets en zij planten zich ook niet voort.

Kalkrotsen
Van nature leeft het veelkleurig lieveheersbeestje in kalkrotsen, hoog in de Aziatische bergen. Hoge gebouwen in Nederland zijn daarom een redelijk alternatief voor de diertjes. Overal kun je ze vinden: in de hoekjes van een kamer of het plafond, tussen scharnieren, plooien van gordijnen of luxaflex of in kieren en naden bij een raam. Pas aan het eind van de winter ontwaken de beestjes en kom je ze overal rondwandelend in huis tegen. Rond het begin van april vertrekken de lieveheersbeestjes weer naar buiten.

lieveheersbeestjes
Tweestippelig lieveheersbeestje | Foto: ©Entomart/Wikimedia

Kampioen bladluisbestrijding
Wie de lieveheersbeestjes als ongenode gasten ziet kan het beste alle gaten en kieren goed dichtmaken, voordat zij een overwinteringsplek zoeken. De vriendelijkste manier om ze het huis uit te zetten is door een glas over het lieveheersbeestje te plaatsen en dan voorzichtig een stuk papier onder het glas te schuiven. Neem het glas mee naar buiten en laat het lieveheersbeestje vrij, liefst op een beschutte plek. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn natuurlijk uit den boze, want lieveheersbeestjes zijn kampioen bladluisbestrijding, en daarom verdienen ze een warm welkom. ’s Zomers en ’s winters.

Helpen
Wil je de lieveheersbeestjes helpen om de winter door te komen dan kan dat bijvoorbeeld met een van gleuven voorzien kastje ter grootte van een vogelhuisje, gemaakt van niet-giftig duurzaam hout. Deze zijn makkelijk zelf te maken maar ook te koop. Richt het in met wat droge bladeren of rolletjes golfkarton en de beestjes zullen er dankbaar gebruik van maken.

Bron ©PiepVandaag Walter Eijndhoven