Greyhound Racing New South Wales gaat een van haar opvangcentra voor windhonden in Wyee hervormen tot een locatie voor windhondenexport. De dieren gaan via het zogeheten Aussie Mates in the States-programma naar de Verenigde Staten. De herbestemming is een gevolg van de sterke daling in gokinkomsten. De industrie zoekt naar een nieuw verdienmodel en in de export zijn bonussen te verdienen. Politicus en dierenliefhebber Abigail Boyd spreekt zich fel uit tegen het plan, en ook het personeel van de opvang vreest dat de – veelal zieke en zwakke – honden een reis naar de VS niet zullen overleven.
Greyhound Racing NSW (GRNSW) gaat vanwege de sterke vermindering van inkomsten uit de goksport één van haar twee rehabilitatiecentra voor het Greyhound As Pets (GAP) -programma sluiten. De opvangcentra staan geregistreerd als non-profit, maar worden gerund door GRNSW. Het doel is om na herstel, een forever home te zoeken voor de gepensioneerde windhonden.
Abrupte sluiting
De abrupte sluiting van de opvang in Wyee en de plannen voor het massaal exporteren van dieren naar de VS, baren het ex-personeel ernstige zorgen. De ongeveer 50 honden die er momenteel nog verblijven, worden volgens GRNSW overgebracht naar het overvolle GAP-opvangcentrum in Londonderry. Maar voormalig medewerkster Sarah Stratford zegt dat zij onlangs nog een lijst zag met 13 windhonden die bestemd zijn voor de export naar de VS. Stratford:
“Tijdens vergaderingen noemden GRNSW de windhonden ´producten´.”
Het Aussie Mates for the States-programma doet sterk denken aan een productiebedrijf, waarbij de ´mislukkelingen´ naar de VS worden gestuurd voor adoptie. Op deze manier ontstaan er in de thuisbasis weer nieuwe opvangplaatsen voor windhonden. GRNSW telt het aantal geëxporteerde honden, evenals geadopteerde honden, als ´geplaatste´ honden. De plaatsingen leveren flinke bonussen op. Stratford:
“Leiders in de branche krijgen hun bonussen op basis van hoeveel honden ze wegdoen. En hoe meer honden ze ´plaatsen´, hoe meer ze kunnen blijven fokken. En daarom exporteren ze de honden naar de VS.”
Een van de werknemers die betrokken was bij het exportprogramma laat aan The Guardian weten dat er tussen januari en juli van afgelopen jaar 208 gepensioneerde windhonden naar de VS zijn geëxporteerd tegen een gemiddelde prijs van $ 4.400 Amerikaanse dollar per hond. Ook heeft het dagblad emails mogen inzien waarin directeur van de racebaan Rob Macaulay een werknemer vraagt de doelstelling van de export op te drijven van de geadviseerde 600 naar 1.009 windhonden per jaar.
Australische race-industrie faalt bij herplaatsen afgedankte windhonden
Sinds de lancering van het Aussie Mates for the States-programma vorig jaar, zijn 800 honden naar de VS gebracht. Niemand weet waar zij gebleven zijn en hoe het met ze gaat. Wel is bekend dat 3 windhonden tijdens de overtocht overleden zijn.
Opvang in Australië faalt ook
Niet alleen een verhuizing naar de VS is risicovol, ook het verblijf in Australië. Werknemers en voormalig personeel van de GAP-opvang in Wyee uiten hun zorgen over de werkwijze van de GRNSW. Zo zou het opvangcentrum in Wyee onveilig zijn. Verschillende windhonden zouden volgens het personeel verwondingen hebben opgelopen, vanwege de gebrekkige infrastructuur. Eén van de honden had zelfs haar poot volledig opengehaald. Een bezorgde werknemer vertelt:
“Het was eerlijk gezegd alsof ze (GRNSW) niets om de honden gaven. Er zijn honden die gedragsmedicijnen gebruiken, honden die epileptische aanvallen hebben, honden met oogproblemen en honden die moeten slapen met toegang tot een tuin. Deze honden moeten medicijnen en medische behandeling krijgen. Hoe weten we dat deze honden zorg ontvangen?”
Ook de Australische Politicus Abigail Boyd (Greens NSW), tevens woordvoerder van dierenwelzijn, benadrukt de ernst van het Aussie Mates for the States-programma. Zij zegt:
“We weten al lang de waarheid van de Greyhound Racing -industrie, als er geld op het spel staat gaat het dierenwelzijn uit het raam. GRNSW probeert hun wrede internationale windhondenexportprogramma uit te breiden naar industriële schaal maar deze industrie heeft zijn sociale licentie verloren. Honden blijven fokken in een tempo dat succesvolle plaatsing onmogelijk maakt, is niet langer houdbaar. Er moet een foklimiet komen en idealiter de hele wrede industrie stoppen.”
Directeur van GRNSW Rob Macaulay stelt dat het exporteren van windhonden via Aussie Mates for the States-programma geen negatieve gevolgen heeft voor het dierenwelzijn.
Bronnen:
- The Guardian
- Abigail Boyd Greens NSW MP
- Lees ook op Animals Today.nl:
Wereld Galgo Dag: Onzekere toekomst voor 50.000 jachthonden in Spanje
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?