Jonge reeën die op gruwelijke wijze gedood of ernstig gewond raken tijdens het maaien, het komt helaas regelmatig voor. Sinds kort is er een afschrikapparaat op de markt om weidevogels en wild te beschermen tegen maaimachines in de landbouw: de wildredder. Met deze wildverdrijver zou de kans op het doden van wilde dieren door het maaien sterk verkleind worden. Het kleine apparaat voor op de maaier produceert akoestische signalen en dat geluid schrikt klein wild als hazen en reekalveren én vogels op. Zo worden minder dieren slachtoffer van maaiwerkzaamheden.

Wildverdrijver voorkomt slachtoffers tijdens maaien
Reekalf in het hoge gras | Foto: publiek domein

Tragisch nieuws dat iedere zomer wel ergens in de krant staat. Jachtbeheerder Jacqueline van Hoey Smith fietste op een avond langs het gemaaide veld en zag een ree raar voorover staan. Daarom ging ze kijken:

”Ze stampte met haar voet en wilde dat haar jong opstond, maar dat was dood. Verderop lag een ernstig gewond reekalf. Dat heb ik uit zijn lijden verlost. Het andere reetje heb ik laten liggen, anders loopt die moeder nog dagen te zoeken en te roepen naar haar jong.”

Wildverdrijver voorkomt slachtoffers tijdens maaien

Beschut tegen roofdieren

Van Hoey Smith legt uit dat reeën juist hoog gras uitzoeken om een kalf geboren te laten worden of neer te leggen als zijzelf voedsel zoeken:

“Daar liggen ze beschut tegen de regen en wind en geven geen geur af voor wilde dieren. De moeder zegt: blijf liggen, wat er ook gebeurt, verroer je niet. Dus dan komt er zo’n maaimachine aan, met van die scherpe messen, en worden de oren en pootjes eraf gemaaid.”

De ontdekking van een maaislachtoffer komt iedere keer weer hard aan:

“Ik doe dit werk al 26 jaar, maar het went nooit. Ik vind dat de huurder van de grond een zorgplicht heeft. Als die het terrein laat maaien, moet van tevoren worden gekeken of er geen dieren zitten. Dat kan met een drone of door met pannen en deksels lawaai te maken, zodat de dieren een ander heenkomen zoekt.”

Wildverdrijver voorkomt slachtoffers tijdens maaien
Jonge kievit | Foto: GeRu Reptiles/Wikipedia

De wildverdrijver

De akoestische wildverdrijver zendt een hoog en hard geluid uit in pulsen. Hierdoor hebben de dieren de gelegenheid om op tijd weg te komen voordat de trekker met maaier eraan komt. De wildredder heeft een bereik van minimaal 25 meter. Het geluid van een trekker of maaier kennen ze en daarvoor vlucht wild niet meer zo snel. Ook komt het voor dat dieren als reactie stokstijf blijven staan als een grote machine nadert. Dergelijke situaties zou je met dit geluid voor kunnen zijn. Het apparaat zorgt vooral voor minder slachtoffers onder hazen, jonge reeën, en diverse bodembroeders. Al moet je bij jonge reeën nog steeds alert zijn. Boer Peter Venhuis:

“Als ze nog jong zijn, lopen ze niet weg, maar duiken ze juist ineen. Ze zijn dan nog minder zichtbaar. Het is nog steeds belangrijk om het veld vooraf te inspecteren.”

Wildverdrijver voorkomt slachtoffers tijdens maaien
Een jong haasje is in het gras moeilijk te zien | Foto: publiek domein

Ballonnen

Venhuis zet op zijn eigen percelen ook ballonnen neer, de dag voordat hij gaat maaien:

“Daardoor mijden dieren het perceel. Je moet dat niet enkele dagen van tevoren doen, dan werkt het niet meer. Reeën raken er dan aan gewend.”

Rick Staudt, terreinbeheerder in Noordoost Twente is positief over de wildverdrijver:

“We hebben het idee met open armen ontvangen. Wij maaien natuurlijk grasland. Dat doen we op een andere manier dan boeren. Minder breed en snel dan op het grasland van boeren. Toch vallen er bij ons ook slachtoffers. Wij willen het als natuurorganisatie natuurlijk zo perfect mogelijk doen. Daar is dit een heel goed middel bij.”

Wildverdrijver voorkomt slachtoffers tijdens maaien
Foto: publiek domein

Anders maaien om wild te sparen

De wildverdrijver is één middel, maar volgens Staudt is er meer nodig. De meeste boeren weten hoe je wild spaart. Om nesten heen maaien en van binnen naar buiten maaien, zodat dieren niet het gevoel krijgen steeds verder ingesloten te raken. Ook zitten de meeste dieren aan de zijkanten van begroeide velden. Experimenten in Duitsland, waar jaarlijks ruim 500.0000 reeën, hazen en konijnen de maaidood vinden, hebben aangetoond dat van binnen naar buiten maaien maar liefst 70 procent van het wild kan redden. Het gebruik van een wildredder kan dat percentage nog hoger maken. Van het resterende wild in het hoge gras kan dankzij de wildredder nog eens 60 procent gespaard blijven, zo is in Duitsland gebleken. Ook de eerste resultaten in Nederland zijn positief.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg