Dankzij wildoversteekplaatsen als ecoducten en ecotunnels zijn auto-ongelukken door overstekende wilde dieren in de Amerikaanse staat Colorado sterk verminderd, stelt Mark Lawler, bioloog en medewerker van Colorado Department of Transport (CDOT). Sterker nog, volgens Lisa Schwantes, communicatiemanager van CDOT, zijn verkeersongelukken door overstekend wild met 90 procent gedaald.
Sommige wegen in de Amerikaanse staat Colorado voeren door bossen en gebergtes, en vallen hierdoor in het leefgebied van veel wilde dieren. Veel herten, coyotes, wasberen en andere dieren worden jaarlijks doodgereden door auto’s, als de dieren de snelweg oversteken.
Uit cijfers van CDOT blijkt dat in de periode van 2006 tot 2016 in het gebied tussen Durango en Bayfield wel 472 auto-ongelukken plaatsvonden met een wild dier, meestal het muildierhert. Volgens bioloog Lawler, kan het getal nog hoger liggen omdat veel ongelukken met dieren niet worden gemeld. In de herfst van 2016 is, met succes, een ecotunnel geplaatst in het gebied tussen Durango en Bayfield. Lawler:
“Sinds de plaatsing van de dierentunnel onder de snelweg in Durango, gebruiken veel dieren de tunnel. Met verborgen camera’s zagen we hordes herten die de tunnel gebruikten, maar ook kleine dieren zoals vossen en wasberen. De tunnel werkt dus echt, en de ongelukken worden hierdoor minder.”
Ook Jeff Peterson, programma manager van CDOT is te spreken over de dierentunnels en –bruggen.
“Ze zijn extreem belangrijk. Niet alleen worden veel levens gespaard van de dieren, de automobilisten rijden zo ook veel prettiger.”
In Colorado zijn nu meer dan dertig passages in verschillende constructies gebouwd voor wilde dieren, waarvan twee over de snelweg. CDOT werkt samen met Cororado Parks and Wildlife om meer bruggen en tunnels te bouwen. Peterson:
“Er moet goed na gedacht worden over de plaatsing van een ecoduct of ecotunnel. We kunnen ze niet zomaar op willekeurige plekken bouwen. De passages moeten alleen op plekken geplaatst worden, waar wilde dieren regelmatig oversteken, zodat het echt zin heeft.”
De reden dat de passages niet op willekeurige plekken worden geplaatst zijn de kosten. De prijs van een passage varieert van $300.000 tot $1 miljoen dollar. Succes van de ecobrug of -tunnel moet dus gegarandeerd zijn.
#Wildlife crossings in #Colorado are providing safe migration paths for animals, reducing the number of collisions and deaths.https://t.co/cRQ6sgNN4Q
— We Animals (@WeAnimals) 10 februari 2018
Aan de andere kant, de kosten van het ontbreken van de passages kunnen nog hoger oplopen, aangezien verzekeringmaatschappijen $4000 schade rekenen per ongeluk.
Joe Lewandowski, contactpersoon van Colorado Parks and Wildlife is blij met de aandacht voor de dierenbruggen:
“Wegen in de hele staat lopen dwars door de leefgebieden van wilde dieren. Auto’s raken al met al ontzettend veel overstekende dieren. We zijn dus heel enthousiast over de aandacht die wordt besteed aan dit probleem. Er zijn nog veel wegen die dierenbruggen en -tunnels nodig hebben, dit is slechts het begin.”
CDOT doet onderzoeken, om de passages voor wilde dieren zo effectief mogelijk te laten werken. Volgens Peterson, wordt er nu gewerkt aan een constructie die zowel een oversteekbrug is voor dieren, als een fietspad.
Ook in Nederland zijn op verschillende plaatsen ecoducten geplaatst voor dieren. Deze bieden veiligheid voor onder meer herten, zwijnen en otters. In de provincie Utrecht verbindt een ecoduct de Veluwe aan het Gooimeer. Eerder schreef AnimalsToday dat dit viaduct helaas werd misbruikt door motorgebruikers, mountainbikers en hondenbaasjes.
Bron: The Denver Post ©Animals Today Varja Dijksterhuis