Sinds kort is er een nieuw wapen in de strijd tegen de illegale handel in beschermde dier- en plantensoorten en andere vormen van flora- en faunacriminaliteit: de internationale website WildLeaks biedt een online platform waar klokkenluiders overal ter wereld tips kunnen indienen over grootschalige stroperij en illegale handel in bijvoorbeeld ivoor, neushoornhoorn, vogels en reptielen en amfibieën, maar ook illegale houtkap en de handel in illegaal hout. Met name informatie over grote spelers in deze criminele sector is welkom.
De WildLeaks website, een initiatief van de NGO Elephant Action League, werd op 7 februari 2014 gelanceerd en binnen 24 uur kwamen de eerste tips al binnen. In een periode van 3 maanden zijn er reeds 24 serieuze tips binnen gekomen, onder andere over:
- olifantenstroperij in Afrika en illegale ivoorhandel in Hong Kong;
- stroperij van Sumatraanse tijgers, waarvan er nog slechts 400 in het wild leven;
- illegale leeuwen- en luipaardjacht in Zuid Afrika;
- illegale handel in chimpansees in Liberia;
- illegale visserij in Alaska, met betrokkenheid van de maffia;
- invoer van illegale Afrikaanse dierproducten naar de VS;
- illegale houtkap in Mexico, Malawi en Siberië.
Elke tip wordt geanalyseerd door een team van juridische en handhavingsexperts, die bepalen of een onderzoek gestart wordt of dat de informatie wordt doorgezet naar betrouwbare partners waaronder opsporingsinstanties. Er zijn reeds drie onderzoeken gaande naar de rol van invloedrijke individuen in de illegale ivoorhandel, waarvoor in 2013 meer dan 20.000 olifanten werden afgeslacht.
WildLeaks garandeert anonimiteit door gebruik te maken van de Tor technologie. In sommige delen van de wereld is anonimiteit een vereiste, omdat tipgevers reëel gevaar lopen op represailles van criminele netwerken die actief zijn in de georganiseerde flora- en faunacriminaliteit. De illegale handel in beschermde diersoorten vertegenwoordigt inmiddels een marktwaarde van $10-20 miljard per jaar. Daarmee staat het op de vierde plaats na de illegale handel in drugs, mensen en wapens. Als gevolg van de ongebreidelde handel worden vele diersoorten met uitsterven bedreigd. De criminaliteit, die gepaard gaat met corruptie en aanverwante misdrijven zoals fraude, belastingontduiking en witwassen heeft daarnaast een grote impact op de rechtsorde, legale economieën en de lokale bevolking.
WildLeaks is beschikbaar in 16 talen, waaronder Engels, Frans, Duits, Nederlands, Spaans, Portugees, Chinees, Maleis, Thai, Vietnamees en Russisch. De hoop is dat er binnenkort ook informatie uit Nederland binnen zal komen. Nederland heeft een belangrijke rol in onder andere de illegale handel in zang- en roofvogels, reptielen en amfibieën en tropisch hardhout. Ook al zijn toezicht en opsporing in Nederland vrij goed ingericht, het is wel zeker dat veel illegale handel nog aan hun aandacht ontsnapt. Juist voor het opvullen van dit soort gaten in het systeem wil WildLeaks een rol vervullen.
De specialisten die WildLeaks bijstaan in de beoordeling van informatie werken bij de Elephant Action League (VS), EcoJust (Nederland), Global Eye (Kenya) en het Oxpeckers center (Zuid Afrika). Partners van WildLeaks zijn onder andere de Environmental Investigation Agency en 100Reporters.
Meer informatie: mail Andrea Crosta van Elephant Action League (ac@elephantleague.org) of Pauline Verheij van EcoJust (pauline.verheij@ecojust.eu).
©PiepVandaag.nl Pauline Verheij, EcoJust