Afgelopen jaar werden meer dan 30 jonge olifanten weggevangen uit het wild in Zimbabwe en getransporteerd naar China. De olifanten – sommigen nog maar 3 jaar oud – zijn verkocht aan verschillende Chinese dierentuinen, waaronder Shanghai Wild Animal Park.
In november vorig jaar meldde Animals Today dat Zimbabwe in augustus van dat jaar was begonnen met het gevangennemen van wilde olifanten in het Hwange National Park, het grootste reservaat in het land. De overheidsinstanties van Zimbabwe, die verantwoordelijk zijn voor het beheer van wilde dieren en nationale parken, ontkenden destijds dat de dieren bestemd waren voor China. Zij stelden dat de olifanten werden verplaatst naar een ander natuurpark vanwege de desastreuze droogte in het gebied. Die droogte zou een grote negatieve impact hebben op de gemeenschappen en wilde dieren in het gebied. Bovendien zouden er volgens de managers van het park teveel olifanten in het gebied leven. Om deze redenen moeten er olifanten weg uit het Hwange National Park.
Tentoongesteld in dierentuinen
Niets bleek minder waar. Vorige week werden 12van de olifantenkalfjes voor het eerst tentoongesteld in het park in Shanghai. Volgens de website van het park is de gemiddelde leeftijd van de olifanten vier jaar. Foto’s van de olifanten werden bekeken door Yolada Pretorius, vice-voorzitter van Elephant Specialist Advisory Group of South Africa (ESAG):
“Over het algemeen lijkt hun lichamelijke toestand iets beneden gemiddeld, maar het ziet er niet naar uit dat ze ondervoed zijn. Bij een van de olifanten komt afscheiding uit de temporale klier en ik weet niet zeker of dit een goed of slecht teken is. In het wild scheiden olifanten vocht af uit hun klieren als ze opgewonden zijn.”
Tralies en betonnen vloeren
Andere recente foto’s en video’s tonen jonge olifanten in Hangzhou achter tralies en op betonnen vloeren. De beelden zijn in het bezit gekomen van dierenbeschermer Chunmei Hu, de voormalige secretaris-generaal van de Chinese Green Development and Endangered Species Fund. De video is bekeken door olifantenexperts, waaronder Joyce Poole, mede-oprichter van de Keniase organisatie Elephant Voices en een bekende specialist op het gebied van olifantengedrag:
“Ze lijken nogal lusteloos. Misschien wachten ze ergens op, maar zonder veel aandacht. Hun huisvesting is totaal niet stimulerend. Ze zien er verdrietig uit, opgesloten kleine kinderen.”
Geen officiële cijfers
Naast deze beelden is er vrijwel geen informatie over het welbevinden van deze ooit wilde olifanten. Er zijn geen officiële cijfers van hoeveel olifanten er naar iedere dierentuin zijn gestuurd, maar natuurbeschermers zeggen dat er 17 in Shanghai zijn terechtgekomen, 15 in Beijing en 6 in Hangzou. Iris Ho, wildlife campaign manager bij Humane Society International verklaart:
“Het is hartverscheurend dat we niet weten wat het lot van deze dieren is. Het is alsof je weet dat iemand – of kinderen in dit geval, omdat ze baby olifanten zijn – de rest van hun leven in gevaar of ellende gevangen zijn, maar er is niets dat je eraan kan doen.”
Een rapport uit 2016 over olifanten in Azië toont aan dat 47 dierentuinen in China samen minstens 200 olifanten in gevangenschap hebben, maar de precieze situatie is onduidelijk. Eigenaren moeten geboortes, sterfgevallen, ruilhandel en overige activiteiten registreren, maar de regels worden niet gehandhaafd of zijn niet te handhaven.
Handel in wilde olifanten
De handel in wilde olifanten is helaas niet zeldzaam. Uit rapporten van CITES blijkt dat in 2011 zeven olifanten van Tanzania naar China zijn geëxporteerd en twee van Tanzania naar Zuid-Korea. In 2011 en 2012 verkocht Monca een twaalftal olifanten – oorspronkelijk uit Zimbabwe – aan Denemarken en aan Tsjechië. Deze olifanten werden zeer waarschijnlijk gebruikt om op te treden in circussen.
In 2012 exporteerde Namibië 18 olifanten naar Mexico, maar Mexico zegt er maar negen ontvangen te hebben. In 2013 stuurde Namibië zes olifanten naar Cuba.
In juli 2015 werden er 27 wilde olifanten vanuit Zimbabwe getransporteerd naar Chinese dierentuinen. Hu vermoedt dat een van deze olifanten dood is en dat de andere momenteel niet worden tentoongesteld. In september van datzelfde jaar maakte China Central Television bekend dat 24 van deze olifanten waren overgebracht naar Changlong Breeding Center of Rare and Endangered Species of Wild Animals and Plants en zouden worden gebruikt voor onderzoek.
Vorig jaar werden 17 wilde olifanten van Swaziland naar drie dierentuinen in de Verenigde Staten overgebracht. oorspronkelijk zouden dat er 18 zijn, maar één overleed voordat hij Swaziland verliet.
Kritiek van natuur- en dierenbeschermers is dat er geen onafhankelijke instelling is die in de gaten houdt wat er met de dieren gebeurt, nadat ze zijn gevangen en uiteindelijke geëxporteerd. CITES staat toe dat wilde olifanten naar ‘geschikte en acceptabele bestemmingen’ worden verscheept. Maar de beslissing over wat ‘geschikt en acceptabel’ is wordt overgelaten aan de wetenschappelijke autoriteit van het importerende land.
Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?