Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wilde kangoeroes welbewust contact maken met mensen. Twee gerenommeerde universiteiten uit Australië en Engeland betwisten daarmee het idee dat dergelijk gedrag zich alleen beperkt tot gedomesticeerde dieren zoals honden, paarden en geiten.

wilde kangoeroes
Wilde kangoeroes communiceren met mensen | Foto: JoLynne Martinez/flickr

Skippy

De Australische plattelandsbewoners hebben geen wetenschappelijk onderzoek nodig. Zij ervaren dagelijks dat kangoeroes bewust contact maken met mensen als ze eenmaal aan hen zijn gewend. Dit kan vervelende situaties opleveren omdat wilde kangoeroes dominant kunnen worden in het opeisen van ruimtes rondom huizen of zelfs in de woningen. Kangoeroes hebben de eigenschap dat ze meestal op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek zijn.

Het idee dat bewuste communicatie zich beperkt tot gedomesticeerde dieren is door het onderzoek van de Universiteit van Roehampton en de Universiteit van Sydney nu ook wetenschappelijk ter discussie gesteld.

Intense blik

Op drie locaties in Australië werden proeven gedaan met wilde kangoeroes en voedsel in afgesloten verpakkingen. Het gedrag van de dieren werd vervolgens geobserveerd. Het bleek dat de dieren naar de mensen staarden toen ze probeerden toegang te krijgen tot het voedsel in de afgesloten dozen. De kangoeroes gebruikten intense en lange oogcontacten om met de personen te communiceren in plaats van zelf de doos te openen. Gedrag waarvan werd aangenomen dat het alleen voorkomt bij tamme dieren. Tien van de elf kangoeroes keken actief naar de diegene die het voedsel in een doos had gestopt (dit type experiment staat bekend als ‘de onoplosbare probleemtaak’). Negen van de elf kangoeroes lieten bovendien blikwisselingen zien afgewisseld tussen de doos en de aanwezige persoon, dit wordt beschouwd als een verhoogde vorm van communicatie. Het onderzoek bouwt voort op veldstudies waarbij is gekeken naar de communicatie van gedomesticeerde dieren zoals honden en geiten. Het laat zien dat bewuste communicatie niet per se een gevolg van domesticatie hoeft te zijn.

Bewust communiceren

Hoofdauteur dr. Alan McElligott van de Universiteit van Roehampton leidde eerder een onderzoek waaruit bleek dat geiten menselijke signalen, waaronder wijsgebaren, kunnen begrijpen om informatie over hun omgeving te verzamelen. Net als honden en geiten zijn kangoeroes sociale dieren. Het nieuwe onderzoek van McElligott suggereert dat ze mogelijk hun gebruikelijke sociale gedrag kunnen aanpassen om met mensen om te gaan. In een verklaring zei McElligott:

“Door deze huidige studie konden we zien dat communicatie tussen dieren kan worden aangeleerd en dat het gedrag van het staren naar mensen om toegang te krijgen tot voedsel, geen verband houdt met domesticatie. Kangoeroes vertoonden namelijk een gedragspatroon dat sterk lijkt op dat van honden, paarden en zelfs geiten, toen zij aan dezelfde test werden onderworpen.”

Hij is enthousiast over de onderzoeksresultaten:

“Ons onderzoek toont aan dat het potentieel van referentiële intentionele communicatie van dieren naar mensen is onderschat, wat een opwindende ontwikkeling op dit gebied betekent. Kangoeroes zijn de eerste buideldieren die op deze manieren worden bestudeerd en de positieve resultaten zouden moeten leiden tot meer cognitief onderzoek buiten de gebruikelijke huisdiersoorten.”

Plaag of iconisch

Dr. Alexandra Green van de School van Levens- en Milieuwetenschappen aan de Universiteit van Sydney:

“Kangoeroes worden gezien als onderdeel van de iconische Australische endemische fauna, die door velen wereldwijd wordt aanbeden, maar ook als een plaag wordt beschouwd. We hopen dat dit onderzoek de aandacht vestigt op de cognitieve capaciteiten van kangoeroes en bijdraagt aan een positievere houding tegenover hen.”

Dat niet iedereen even dol is op deze vrolijk hupsende dieren is algemeen bekend. Australië heeft een haat-liefde verhouding met hun nationale symbool. Hopelijk levert dit onderzoek gewenste resultaten op voor een harmonieus samenleven tussen de wilde kangoeroes en de mensen. Misschien worden de kangoeroes, in plaats van dat ze worden afgeschoten met een geweer, dan voortaan wel begroet met: ‘What’s up Skippy?’ 

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Jessica Slotman