Wilde diersoorten in Bolivia wordt ernstig bedreigd door Chinese handelaren in wildlifeproducten. Ze betalen lokale inwoners voor het verkrijgen van hoektanden en andere lichaamsdelen van jaguars en andere dieren. Ondertussen doet de Boliviaanse regering weinig om de flora en fauna van het land te beschermen.
Sinds 2014 zijn er meer dan 100 aanklachten tegen illegale handel in wilde diersoorten, en alleen over vijf gevallen is er een vonnis uitgesproken. Ook zijn er diverse Chinese handelaren in Bolivia gearresteerd die in het bezit waren van dierenhuiden, schedels en hertengeweien.
Hoektanden van jaguars
De smokkel in hoektanden van jaguars is een lucratieve zaak geworden in Bolivia. Tussen 2013 en 2016 zijn er 380 hoektanden in beslag genomen, wat gelijk staat aan 95 gedode jaguars. De handel in hoektanden is in de tussentijd alleen maar gestegen. De hoektanden worden in China gebruikt voor medicinale doeleinden. Ook is er veel vraag naar huiden en schedels van jaguars en andere dieren.
Sinds 2014 zijn Chinese handelaren in het land actief. Dit komt doordat in Bolivia Chinese bedrijven geïnvesteerd hebben in projecten gerelateerd aan weg- en mijnbouw. De illegale handel in wilde dieren is gestegen na deze investeringen door de aanwezigheid van Chinese burgers die in Bolivia aan het werk zijn. Een deel van deze Chinese werkers verdient extra geld met de smokkel van wildlifeproducten.
Bolivia Bust Shows Demand for Wildlife From China.https://t.co/OsY6tyZ3N0 pic.twitter.com/QMuTJUxOXh
— InSight Crime (@InSightCrime) March 1, 2018
Vanuit de Chinese Ambassade in Bolivia worden Chinese burgers die in Bolivia werken actief gewaarschuwd om de Boliviaanse en Chinese wetgeving betreffende de illegale handel van wilde dieren te respecteren. Ook geeft de ambassade aan dat de fauna en flora beschermd dient te worden.
Milieupolitie
Pofoma, de milieupolitie van Bolivia, beschikt over weinig middelen om actie te kunnen ondernemen tegen de stijgende handel in wilde diersoorten. Ook is er té weinig bewaking beschikbaar voor beschermde natuurgebieden. Kolonel Oscar F. Terceros, directeur van Pofoma:
“Het gaat hierbij niet om het rechtvaardigen van het bestaan van de milieupolitie, maar om serieus om te gaan met het beschermen van onze natuurlijke plant- en diersoorten binnen de geografische grenzen van ons land voor de toekomstige generaties. De functies die we gekregen hebben zijn we met veel wilskracht aan het uitvoeren binnen de onvoorstelbare beperkingen waarmee we te maken hebben.”
De illegale handel in wilde dieren beslaat momenteel de derde plaats van de meest lucratieve criminele activiteiten, na de verkoop van wapens en drugs. Volgens de Verenigde Naties wordt er met de illegale handel van wilde dieren tussen de miljard en tien miljard dollar verdiend.
Bronnen: EJU, El Deber ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer