Door de druk van de mens op de natuur zijn populaties wilde dieren sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 60 procent gedaald. Dat staat in het Living Planet Report dat het Wereld Natuur Fonds vandaag internationaal publiceert. Het natuurverlies wordt vooral veroorzaakt door vernietiging van leefgebied door onder meer landbouw en door overexploitatie, zoals overbevissing. Het ombuigen van de trend is nog mogelijk als de natuur uitgangspunt wordt voor ons handelen.
Het Living Planet Report dat elke twee jaar verschijnt schetst wederom een ontnuchterend beeld van de biodiversiteit. Wilde dierenpopulaties (groepen dieren in hun leefgebied) in zoetwatergebieden en in de tropen zijn sinds 1970 het meest afgenomen. De druk op tropische regenwouden blijft onverminderd groot. Tekenend daarvoor is dat in vijftig jaar tijd maar liefst 20 procent van de Amazone is verdwenen. In rivieren, moerasgebieden en delta’s – zoetwater – zijn populaties wilde dieren gemiddeld met 83 procent ingestort. Grootschalige aanleg van stuwdammen, irrigatie en inpoldering voor landbouw, vervuiling en overbevissing zetten zoetwatergebieden onder grote druk.
Consumptie oorzaak nummer 1
De hoofdoorzaak van het natuurverlies zijn menselijke activiteiten. Oprukkende landbouw en overbevissing zijn de grootste bedreigingen. Daarnaast hebben diersoorten het zwaar door stroperij, aanleg van infrastructuur, vervuiling en klimaatverandering. Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds:
“Biodiversiteit is als een houten blokkentoren .Als je er telkens één blokje uittrekt kan de toren lang blijven staan. Maar een blokje teveel en het bouwwerk stort in. Zo halen we nu ook voortdurend blokjes uit de natuur. Hoeveel soorten kunnen nog verzwakken, zonder dat het systeem bezwijkt? Het is tijd dat we ons realiseren dat natuur onmisbaar is voor ons.”
Natuurbescherming en mondiale duurzame keuzes noodzakelijk
Het instellen van beschermde gebieden en soortenbescherming – de klassieke natuurbescherming – blijft cruciaal. Populaties van bijvoorbeeld de bultrug walvis, reuzenpanda en berggorilla stijgen voorzichtig. Maar het ombuigen van de enorme achteruitgang van biodiversiteit wereldwijd vraagt om mondiale duurzame keuzes. Schuijt:
“Als wij de oorzaak zijn van natuurverlies, kunnen wij de trend ook ombuigen. Dat vraagt om duurzame keuzes op het gebied van voedsel, energie en grondstoffen. Iedereen kan daar op zijn manier aan bijdragen.”
Bron:
- Persbericht Wereld Natuur Fonds
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Reeds tientallen jaren geleden zette ik mij al in om de natuur en wildlife te beschermen, maar sinds die tijd is er nog ongelooflijk veel kapot gemaakt.
Mijn hart huilt wanneer ik zie wat de mensheid in zijn kortzichtigheid, domheid en hebzucht allemaal voor ellende veroorzaakt op deze prachtige planeet en wat er allemaal verziekt en vernietigd wordt. Laten we hopen dat de bewuste tendens voor bijvoorbeeld het overstappen op schone energie ook in allerlei andere gebieden doordringt en een omslag veroorzaakt, dan kunnen we het meeste misschien nog redden.
Verbod op het omhakken van bomen!!! Strenger toezicht houden .ook zware straffen op het vangen of doden van dieren in het wild !!! Stop op het vissen van dolfijnen ,Orka’s ,walvissen en andere dieren in zee .!!!Het bestrijden van vuil dat in de waters en zee”n terecht komt zware straffen het afschaven van plastiek te gebruiken dat milieu vervuilend is …De boeren enkel nog teelt toestaan wat verkocht of gebruik word ….Inplaats van miljoenen voeding te vernietigen dat teveel op de akkers van boeren word geteeld ….