Bij een inval in Puerto Alegria, Peru, zijn deze maand meer dan twintig wilde dieren gered die voor het maken van foto’s werden misbruikt. De reddingsactie werd uitgevoerd door de Peruaanse autoriteiten en Entropika, na een tip van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. Onder de geredde dieren waren luiaards en een zeekoe.
Wilde dieren in het Amazonegebied worden veelvuldig misbruikt voor het maken van selfies. Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection doet hier al enige tijd onderzoek naar. Dieren worden uit het wild geroofd en onder vreselijke omstandigheden in gevangenschap gehouden, om misbruikt te worden in de toeristenindustrie.
Dagelijks lijden vele dieren vanwege de trend om selfies te maken met een wild dier. Toeristen kijken niet verder dan hun mooie vakantiekiekje, waarop ze poseren met exoten als vogels, anaconda’s, luiaards, dolfijnen, kaaimannen en reuzenmiereneters. Deze dieren worden gevangen gehouden en mishandeld, om geld aan ze te verdienen.
Voor de dieren die op 13 december in Puerto Alegria in beslag zijn genomen, is aan dit leed gelukkig een einde gekomen. Ze zijn overgebracht naar opvangcentra, waar ze verzorgd worden aan hun verwondingen en ziektes. Daarna bekijkt men of de dieren nog gerehabiliteerd kunnen worden voor een leven in het wild, of beter in de opvangcentra kunnen blijven. Dr. Neil D’Cruze van World Animal Protection (WAP):
“Dit is een fantastische overwinning voor deze dieren, die onder zulke erbarmelijke omstandigheden werden gehouden voor het toerisme. We zijn blij dat de Peruaanse autoriteiten en Entropika onze zorgen serieus namen en een einde hebben gemaakt aan de wrede uitbuiting van de prachtige wilde dieren in Puerto Alegria. We feliciteren alle betrokkenen van harte.”
“Dieren als de zachtaardige luiaards werden dag in dag uit gemolesteerd, voor het maken van vakantiefoto’s. Hoewel ik blij ben dat zij niet meer hoeven te lijden, zijn er nog steeds veel meer wilde dieren in gevangenschap die dagelijks blootgesteld worden aan wreedheden, voor de zo gewilde selfies.”
“De reddingsactie is een duidelijk signaal: wilde dieren horen in het wild. Het zijn geen fotorekwisieten om te gebruiken voor wrede selfies, die bijdragen aan de groeiende trend op sociale media. We hopen dat dit een verandering teweegbrengt, niet alleen in Peru, maar ook op andere plekken in de Amazone.”
Het maken van selfies met wilde dieren is een betreurenswaardige trend die onnoemelijk veel ellende veroorzaakt. Hoofdredacteur van Animals Today, Karen Soeters, maakte hierover een vlog:
Bron: World Animal Protection ©Animals Today Angelique Lagarde