Wilde circusdieren verboden per 15 september 2015
Na 10 jaar strijden voor een verbod op wilde dieren in circussen heft dierenbeschermingsorganisatie Wilde Dieren de Tent Uit zichzelf op vanwege het behalen van haar doel. Staatssecretaris Dijksma maakte gisteren bekend dat het verbod op wilde dieren in circussen vandaag (donderdag 10 september) in het Staatsblad wordt gepubliceerd. Hierdoor wordt het door haar aangekondigde besluit definitief. Dankzij het verbod is het vanaf dinsdag aanstaande niet langer toegestaan om als circus rond te reizen met wilde (zoog)dieren, of hen kunstjes te laten vertonen. Een doorbraak in de wijze waarop Nederland omgaat met wilde dieren.
Wilde Dieren de Tent Uit ontstond in 2005 op initiatief van Jeroen Van Kernebeek, een vrijwilliger van de Groningse Dierenbescherming. Hierna volgde vele dierenbeschermingsorganisaties zoals Stichting AAP, Stichting Vier Voeters, World Animal Protection, Stichting Menodi, Stichting DierenLot, de Sophia Vereeniging, IFAW en lokale afdelingen van de Dierenbescherming die zich bij de vereniging aansloten. Directeur Leonie Vestering:
“Ieder goed doel zou ernaar moeten streven om zichzelf overbodig te maken door het bereiken van haar doelstellingen. In de praktijk komt het echter maar heel zelden voor dat dit ook daadwerkelijk lukt. Ik ben enorm trots op het behaalde resultaat en ben iedereen zo dankbaar voor de steun door de jaren heen om gezamenlijk dit doel te behalen.”
Opvang
Na aankondiging van het verbod in het Regeerakkoord in 2012 heeft Wilde Dieren de Tent Uit zich sterk gemaakt voor het realiseren van opvang voor alle wilde dieren in circussen. Leonie Vestering:
“Na jarenlang een onnatuurlijk leven te hebben geleid in het circus is het een verademing voor deze dieren om hun natuurlijk gedrag weer te mogen vertonen in een opvangcentrum. Rust, ruimte, professionele zorg en begeleiding stonden voorop in onze zoektocht naar het meest geschikte nieuwe thuis voor de circusdieren die straks met pensioen mogen.”
Toch heeft de staatssecretaris in het verbod niet voorzien in de opvang van de dieren. Wilde Dieren de Tent Uit vreest dat de wilde circusdieren die volgende week in Nederland verboden worden nu alsnog in het buitenland hun kunstjes moeten vertonen of ‘verdwijnen’ in een handelscircuit van exotische dieren.
Brieven
Gisteren overhandigde Wilde Dieren de Tent Uit duizenden brieven aan de staatssecretaris waarin ze wordt opgeroepen om gebruik te maken van het opvangaanbod. Dijksma gaf aan op dit moment nog niet te zullen voorzien in opvang van de dieren, maar dit besluit over te laten aan de circussen zelf. Deze hebben nog enkele dagen de tijd om een nieuwe locatie voor hun dieren te vinden. Het gaat om een beperkt aantal dieren: vijf Aziatische olifanten, één Afrikaanse olifant, drie tijgers en twee zebra’s. De aangesloten organisaties van Wilde Dieren de Tent Uit zullen na de opheffing controleren of het verbod wordt nageleefd en blijven garant staan voor het opvangaanbod.
Internationale verboden
Er zijn momenteel 23 landen wereldwijd die het gebruik van wilde dieren in circussen hebben verboden. In de EU hebben 9 landen een nationaal verbod op wilde circusdieren en 9 andere EU-landen hebben gedeeltelijke verboden. Nederland sluit als 10e land aan met een nationaal verbod op wilde (zoog)dieren in circussen.
Persbericht Wilde Dieren de Tent Uit
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Misschien zijn er hier wel mensen bereid om een paar circusdieren in huis te nemen.
Toen deze regering 3 jaar geleden gevormd werd heeft men met veel bla bla aangekondigd dat zij wilde dieren in circussen zouden gaan verbieden. De voornaamste reden daarvoor was dat men toch ook “iets met dieren moest doen” om ook die kiezers tevreden te stellen die dat belangrijk vinden. Desondanks heeft het toch nog 3 jaar geduurd. Dijksma vond dat er eerst nog “meer onderzoek” nodig was… Hun keuze voor wilde dieren in circussen lijkt mij omdat het slechts om een klein aantal dieren gaat. Naar de vele honderden miljoenen dieren per jaar in de vee-industrie, proefdiercentra en bontindustrie wordt niet omgekeken. Natuurlijk ben ik heel blij dat de wilde dieren nu de tent uit gaan. Maar voor alle andere dieren zou dat ook moeten gelden. En dat er blijkbaar niets voor de opvang geregeld is is verbijsterend. Ook hieruit blijkt wel weer hoe enorm “belangrijk” deze regering het vindt. Maar het mag en kan toch absoluut niet zo zijn dat deze dieren alsnog als handelswaar aan een circus in het buitenland verkocht worden om daar opnieuw in dezelfde ellende te vervallen. Al deze dieren dienen op een waardige manier opgevangen te worden op een plek die daar uitermate geschikt voor is en waar zij veilig en comfortabel alsnog een redelijk prettig leven kunnen leiden zonder angst, mishandeling, gevangenschap in een kooi en idiote optredens. De regering dient hier zorg voor te dragen en voldoende geld voor beschikbaar te stellen.
Het circus zal proberen zoveel mogelijk geld nog te verdienen aan deze arme dieren en dus vrees ik dat het niet goed gaat komen met deze dieren.
Zo en nu nog het dolfinarium dicht en alleen nog gebruiken voor opvang van zeezoogdieren.
De opvang is minstens net zo belabgrijk.
En nu die opvang nog regelen svp! Dat aan het circus overlaten is half werk.