Chimpansees drummen graag op boomwortels en dat dit betekenis heeft was bekend. In een recente studie in het blad Animal Behaviour gaan wetenschappers dieper in op de vorm en functie van het tromgeroffel. Chimpansees maken vooral aan elkaar bekend waar ze zijn en wat ze doen.
Dr Catherine Hobaiter van de Britse St Andrews Universiteit legt uit:
“Als je hard op de boomwortels slaat gaan die meetrillen, resoneren, en dat veroorzaakt een lage, brommende toon die in de verre omtrek te horen is. Wij konden al snel aan de toon horen wie er aan het drummen was, voor ons echt een fantastische manier om individuen naar wie we op zoek waren terug te kunnen vinden. En als wij dit trucje al kunnen, dan kunnen de chimpansees het zelf zeker ook!”
Ieder chimp-mannetje kent een uniek patroon van slagen, die worden gecombineerd met lange-afstandsvocalisaties, zogenaamde ‘pant-hoots’. Omdat ieder individu op een ander moment tijdens de roep op de drum slaat, ontstaan unieke melodieën.
https://twitter.com/Ummismaelsf/status/1569590412834181120
‘De John Bonham van het woud’
De hoofdauteur van de gepubliceerde studie, de Weense promovenda Vesta Eleuteri, luisterde vooral naar de verschillen in de regelmaat van slagen.
“Ik was heel verbaasd dat ik al na een paar weken in het bos de drummers kon identificeren, de verschillen zijn echt zo duidelijk te horen.”
Ze gaf een jonge wilde chimpansee die Tristan heet, de bijnaam ‘de John Bonham van het woud’. Zo erg leek zijn drumstijl op die van de voormalig drummer van rockformatie Led Zeppelin.
BBCWorld: Wild chimpanzees have own 'signature drumming style' say scientistshttps://t.co/JpjWINn1IO pic.twitter.com/F7f7A1FrQ3
— Centurion Media (@ACentaurMedia) September 7, 2022
Weet je wie ik ben?
De chimpansees leken het drummen vooral te gebruiken als ze onderweg waren. De onderzoekers vermoeden dat de dieren er zelf voor kiezen zich wel of niet bekend te maken. Want als je stoer staat te doen tegen een groep jongelingen van een vreemde groep, dan wil je niet dat het alfamannetje daar weet van krijgt!
Gebrek aan afscheid
Met de nu gevonden kennis kunnen we misschien beter begrijpen waarom chimpansees elkaar wel begroeten als ze elkaar tegenkomen, maar geen afscheid nemen bij vertrek. Misschien hebben ze dat niet nodig omdat ze gewoon met elkaar blijven communiceren. Dr Hobaiter:
“Het grappige is dat we het gebrek aan afscheid nemen als wezenlijk verschil beschouwden tussen mensen en chimpansees. En nu hebben we wellicht de oorzaak te pakken en begrijpen we nog meer van deze dieren dan we al deden.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Laura Lancee
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?