Femke Wiersma (BBB) is om: er komt met ingang van 1 juli 2025 toch een taserverbod voor de vee-industrie. Dat meldt RTL Nieuws. De bewindsvrouw van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LNNV) wilde het aangekondigde verbod van haar voorganger minister Piet Adema schrappen. Dat kwam haar in het debat én in de publieke opinie duur te staan. De Tweede Kamer floot Wiersma dan ook terug.
De taser is een stroomstootwapen en heet eufemistisch ‘veeprikker‘. In feite komt het neer op het toedienen van een gemene elektrische schok met een zeer hoog Voltage bij een laag Ampèrage. Hierdoor ervaren dieren pijn, angst en paniek. De taser word aldus illegaal ingezet om koeien of varkens sneller door te laten lopen, wat lukt dankzij vluchtgedrag voor de pijn van de schok. Dit gebeurt ook bij dieren die moeilijk kunnen lopen, of anderszins om gezondheidsredenen niet snel genoeg van zijn. Voor Wiersma waren deze feiten onvoldoende om het verbod van haar voorganger uit te willen voeren.
.
Wiersma teruggefloten, Kamer wil taserverbod in vee-industrie
.
Varkens in Nood en Ongehoord publiceerden in 2022 en daarna schokkende undercoverbeelden over het gebruik van tasers bij dieren in de veehouderij. Voormalig minister Adema van LNV kondigde daarop aan dat hij een taserverbod wilde instellen op boerenbedrijven en tijdens het transport. Naar aanleiding van de beelden van Varkens in Nood sprak de NVWA van ‘dierenmishandeling’ en kondigde onderzoek aan.
.
Verbod gebruik taser in vee-industrie
Vanaf 1 juli 2025 kan het gebruik van een taser op boerenbedrijven en tijdens het transport een forse boete opleveren. In extreme gevallen is zelfs een celstraf mogelijk. Het verbod geldt alleen niet voor slachterijen, maar er zijn naar verluidt strenge regels voor. Een taserverbod kan alleen niet tegengaan dat andersoortige wrede behandeling van boerderijdieren in de vee-industrie gewoon doorgaat. Dieren ervaren allerhande vormen van mishandeling, tot martelpraktijken aan toe. Actiegroep Ongehoord toonde in onderstaande video wat er zoal op onderweg gebeurt:
.
Draai Wiersma
Karen Soeters van House of Animals is blij met het taserverbod, maar vindt het wel jammer dat er niet voor 1 januari 2025 is gekozen:
“Waarom Wiersma aanvankelijk niets voelde voor het verbod is mij een raadsel. Je moet echt keihard zijn om dieren tijdens stressvolle momenten zo gruwelijk gemeen te behandelen. Ik hoop wel dat het toezicht goed geregeld gaat worden. Zonder handhaving stelt een taserverbod niet veel voor, dus daar ligt een zeer belangrijke taak voor de NVWA. Wel vreselijk dat de taser niet verboden wordt in slachthuizen. Juist daar zou je zoiets niet moeten willen toestaan.”
Er zou inmiddels een plan opgesteld zijn om het taserverbod in de vee-industrie handen en voeten te geven.
Bronnen:
Misstanden verzamelplaatsen vee geen uitzondering maar regel (video)
©AnimalsToday.nl BVR