Kokosmelk en kokosboter; producten afkomstig van kokosnoten. Ons allemaal wel bekend. Maar minder bekend is hoe deze kokosnootindustrie te werk gaat. Want wie haalt die noten eigenlijk uit die prachtige, tropische boom?
Een palmboom kan wel 30 meter hoog worden. Juist daarom is het voor mensen moeilijk om kokosnoten te oogsten. In landen zoals Indonesië, Thailand en Maleisië worden voor dit werk speciaal getrainde makaken ingezet. Want waar een mens maar zo’n honderd kokosnoten per dag kan oogsten, plukt een aap er wel tussen de 500 en 800 per dag. De apen worden op een speciale school getraind voor dit werk. De dieren leren om alleen de rijpe kokosnoten te kiezen en deze, door de kokosnoot rond te draaien, te plukken.
Dit klinkt misschien als een mooie samenwerking tussen mens en dier, maar ook hier is het dier de grote verliezer. Op ‘Monkeyschool’ zitten de dieren 24/7 geketend aan een halsband met ketting. Geïsoleerd op hun eigen ‘klimrek’ hebben de dieren geen kans om hun natuurlijk, sociaal gedrag te vertonen. Ook de herkomst van de dieren is discutabel. Sommige dieren worden in de campus geboren, sommige dieren worden uit het wild gevangen met netten en vallen. Maar vaak worden moederapen doodgeschoten en worden de baby’s meegenomen.
Zie hier een foto van een getrainde aap aan een ketting.
De groeiende vraag naar kokosproducten zorgt ervoor dat er een groei is in de inzet van apen in de kokosnootindustrie. Ook in India worden steeds meer apen ingezet om dit zware, gevaarlijke werk uit te voeren.
Nog meer verontrustend is het feit dat deze ‘Monkeyschools’ ook een groeiende toeristische trekpleister worden. De inzet van apen wordt gezien als raar en grappig in plaats van wat het werkelijk is; de uitbuiting van zeer intelligente dieren.
Bronnen: All American Vegan, AnimalPlace ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wij zitten in de moderne slavernij, waarbij wij nog het idee krijgen dat we vrij zijn.
In veel landen worden mensen en dieren nog steeds in slavernij gehouden om er veel winst uit te halen.
Deze apen zijn echte slaven, maar dat hebben wij in Nederland ook, melkkoeien en geiten zijn ook slaven, die tot het bot letterlijk worden uitgemolken, om daarna in de bloei van hun leven afgemaakt te worden. Een koe kan 20 tot 25 jaar worden, maar word in de zuivel-industrie binnen 6 jaar vermoord, verkracht en krijgt 3 tot 5 babies, die onmiddelijk haar afgenomen worden.
Dan worden hier nog vele diersoorten misbruikt voor de fokkerij, helemaal walgelijke slavernij.
Bah, wat bedenkt de mens toch telkens weer om dieren uit te buiten en er geld aan te verdienen. Sinds kort koop ik bij Albert Heijn biologische kokosolie van het merk Biofan voor een zeer redelijke prijs. Ik neem aan dat dit wel op een fatsoenlijke en verantwoorde manier gewonnen wordt? Een betrouwbare lijst met verantwoorde en niet-verantwoorde producten zou inderdaad erg wenselijk zijn.
Weten jullie welke merken kokosnoten gebruiken, geplukt door mensen die hiervoor een eerlijke prijs kregen?
Beste Manon,
Dat weten we helaas niet, maar we raden aan om hierover contact op te nemen met de fabrikant als je kokosproducten koopt. Royal Green zegt in ieder geval kokosnoten te gebruiken die door mensen worden geplukt.
Hartelijke groet,
Redactie PiepVandaag.nl
Ik mag hopen en neem aan dat dat niet overal zo gaat! Biologisch is altijd beter, ook wat dit soort omstandigheden betreft. Dìt willen we niet.
Palmolie komt van de Oliepalm, dus niet uit kokos.
Petitie adres ?
Wéér een dier wat uitgebuit wordt door luie figuren, ze hoeven alleen maar de ketting vast te houden en de rest wordt door de makaken gedaan, triest !!
Is er ook een lijst in Nederland bekend met producten die hier aan verdienen ?