Kokosmelk en kokosboter; producten afkomstig van kokosnoten. Ons allemaal wel bekend. Maar minder bekend is hoe deze kokosnootindustrie te werk gaat. Want wie haalt die noten eigenlijk uit die prachtige, tropische boom?

kokosnoot
Foto credit: clickcraftsman / Foter / CC BY-NC-SA

Een palmboom kan wel 30 meter hoog worden. Juist daarom is het voor mensen moeilijk om kokosnoten te oogsten. In landen zoals Indonesië, Thailand en Maleisië worden voor dit werk speciaal getrainde makaken ingezet. Want waar een mens maar zo’n honderd kokosnoten per dag kan oogsten, plukt een aap er wel tussen de 500 en 800 per dag. De apen worden op een speciale school getraind voor dit werk. De dieren leren om alleen de rijpe kokosnoten te kiezen en deze, door de kokosnoot rond te draaien, te plukken.

Dit klinkt misschien als een mooie samenwerking tussen mens en dier, maar ook hier is het dier de grote verliezer. Op ‘Monkeyschool’ zitten de dieren 24/7 geketend aan een halsband met ketting. Geïsoleerd op hun eigen ‘klimrek’ hebben de dieren geen kans om hun natuurlijk, sociaal gedrag te vertonen. Ook de herkomst van de dieren is discutabel. Sommige dieren worden in de campus geboren, sommige dieren worden uit het wild gevangen met netten en vallen. Maar vaak worden moederapen doodgeschoten en worden de baby’s meegenomen.

Zie hier een foto van een getrainde aap aan een ketting.

De groeiende vraag naar kokosproducten zorgt ervoor dat er een groei is in de inzet van apen in de kokosnootindustrie. Ook in India worden steeds meer apen ingezet om dit zware, gevaarlijke werk uit te voeren.

Nog meer verontrustend is het feit dat deze ‘Monkeyschools’ ook een groeiende toeristische trekpleister worden. De inzet van apen wordt gezien als raar en grappig in plaats van wat het werkelijk is; de uitbuiting van zeer intelligente dieren.

Bronnen: All American Vegan, AnimalPlace ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen