In de staat Florida ligt een wetsvoorstel klaar om shows met orka’s te verbieden en ook het fokken met de dieren moet verboden worden. Met deze nieuwe wet wil de staat ervoor zorgen dat het beruchte SeaWorld stopt met het gebruik van orka’s in shows.

wetsvoorstel
De Amerikaanse staat Florida wil een einde maken aan shows met orka’s | Fotocredit: saebaryo Flickr via Compfight cc

Toen in 2013 de documentaire BlackFish uitkwam, hebben de staten in Amerika waar SeaWorld een park heeft een wet opgesteld om de fok van orka’s te stoppen en het gebruik van orka’s in shows te verbieden.

In de indrukwekkende documentaire Blackfish wordt het verhaal verteld van orka Tilikum. Het dier kreeg wereldwijde bekendheid nadat hij in de zomer van 2010 Dawn Brancheau, een ervaren orkatrainster van SeaWorld, had gedood.

Uitbuiting
Regisseuse Gabriela Cowperthwaite deed onderzoek naar dit voorval. Niet alleen als documentairemaakster, maar ook als moeder die net met haar kinderen naar SeaWorld was geweest.

Voor haar onderzoek en documentaire dook Cowperthwaite in archiefbeelden en ging in gesprek met deskundigen, ooggetuigen en ex-trainers van SeaWorld. Het resultaat is een zeer indrukwekkend en hartverscheurend document van psychologisch gestoorde zoogdieren die om het geldgewin van de pretparkenindustrie in gevangenschap worden uitgebuit.

Imago beschadigd
Het houden van orka’s in gevangenschap ligt steeds meer onder vuur. Door de documentaire Blackfish raakte het imago van SeaWorld ernstig beschadigd; deze opende de ogen van een breed publiek, waardoor de weerstand tegen het houden van deze intelligente en sociale dieren in gevangenschap sterk groeide. Hieronder hebben de parken financieel nogal te lijden, en ook de waarde van de aandelen daalde aanzienlijk.

Wetsvoorstel
In 2016 werd in Californië een wetsvoorstel goedgekeurd dat ervoor gezorgd heeft dat SeaWorld San Diego niet langer orka’s in gevangenschap mag houden om hen “tentoon te stellen, te laten optreden of voor andere entertainmentdoeleinden te gebruiken”.

Inmiddels is in Florida een soortgelijk wetsvoorstel opgesteld en als deze wet wordt aangenomen dan mag ook SeaWorld Orlando de orka’s alleen nog gebruiken voor zogenaamde “educatieve presentaties” en dat alleen als een terugkeer naar de natuur niet meer mogelijk is.

Fokstop
SeaWorld kondigde overigens in 2016 aan te stoppen met het fokken van orka’s. Er leven nog 29 orka’s in de parken van de amusementsgigant in gevangenschap, dit betekent dat zij de laatste generatie orka’s in SeaWorld zullen zijn.

Andere zeezoogdieren
Helaas is er nog geen wetgeving die het gebruik van de andere zeezoogdieren kan verbieden. Zo zijn er plannen om in SeaWorld San Antonio het dolfijnverblijf zelfs twee keer zo groot te maken.

Bron: HLN.be ©Animals Today