Ze dragen geen horloge en hebben geen notificaties aan op hun telefoon. Toch lijkt het of onze honden weten hoe lang we van huis zijn. Maar hoe? Professor Alexandra Horowitz denkt dat zij heeft ontdekt hoe ze dat doen.
Onze huisdieren zijn er inmiddels wel aan gewend dat hun baasje de hele dag thuis is vanwege de lockdown. Toch zal de constante aandacht die ze van ons krijgen binnenkort weer vervangen worden door een leeg huis, als we weer terugkeren naar kantoor of school. Maar voelt het zonder horloge om hun harige poot dan anders voor ze als we 10 uur weg zijn om te werken dan als we een kwartiertje het huis verlaten om boodschappen te doen bij de buurtsuper?
Dat blijkt dus inderdaad het geval. Onderzoekers denken dat onze huisdieren wel degelijk begrip van tijd hebben. En niet om hun pols, maar in hun neus!
Tijd ruiken
Velen van ons weten al lang dat onze huisdieren het unieke vermogen hebben om te anticiperen op onze thuiskomst van werk. Op de een of andere manier weten ze wanneer we thuiskomen.
Professor Alexandra Horowitz, een cognitief wetenschapper die honden bestudeert, zegt dat ze heeft ontdekt hoe ze dat doen. Naast dat ze regelmatige gebeurtenissen observeren die hen een indruk geven van het moment in de dag, kunnen ze ook ‘tijd ruiken’.
Honden hebben een reukvermogen dat tot 100.000 keer sterker is dan dat van de mens. Ze kunnen er drugs, explosieven en zelfs kanker mee ruiken. Horowitz zegt dat honden ook subtiele geurveranderingen in een ruimte kunnen ontdekken. De manier waarop de warme lucht overdag in een kamer opstijgt en vervolgens daalt als het ’s avonds afkoelt, werkt als een soort klok.
De grootste aanwijzing over hoe lang we weg zijn, komt van onze eigen geur. Honden hebben geleerd dat naarmate onze geur in huis na verloop van tijd vervaagt, het uiteindelijk een punt (en kracht) bereikt waarop ze weten dat we meestal terugkeren.
Neem bijvoorbeeld de situatie dat je de hele dag weg bent van huis. Geuren veranderen in de loop van de tijd en dit gebeurt meestal op een voorspelbare manier. Als je de deur uitloopt, neemt de intensiteit van je geur in huis af met elk uur dat je weg bent. Het is mogelijk dat je hond door eenvoudige herhaling heeft geleerd dat wanneer je geur tot een bepaald niveau is afgezwakt, dit het moment is dat je gewoonlijk weer binnenstapt. Met andere woorden, de kracht van je restgeur in huis voorspelt het tijdstip waarop je weer thuiskomt.
Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs voor de theorie is, is deze wel erg aannemelijk, zoals wordt gedemonstreerd in dit filmpje van de BBC.
Je ziet hier dat Jazz, de hond van Christine en John, in de war is gebracht doordat Christine midden op de dag de verse geur van John via een t-shirt verspreidt. Dus als je morgenochtend wakker wordt met een natte neus in je gezicht, bedenk dan dat je hond misschien alleen maar zijn klok wil aanzetten!
Meer weten over het werk van Alexandra Horowitz? Binnenkort verschijnt de nieuwe druk van haar boek over dit onderwerp, genaamd ‘De wereld van de hond, wat honden zien, ruiken en weten’.
Bronnen
©Animals Today Liesbeth Riekwel