Voortaan is het bij wet verboden om papegaaien en parkieten op te jonge leeftijd bij hun ouders weg te halen en met de hand groot te brengen. De handel in deze te jonge vogels is nu strafbaar. Hiermee is Nederland het eerste land ter wereld waar dit bij wet geregeld.
In het ‘Besluit houders van dieren’ staat per soort na welke periode de jongen pas van hun ouders mogen worden gescheiden. Stichting Papegaai en de Adviespraktijk voor Vogels voeren sinds 2009 campagne met deze wet als resultaat. Babypapegaaien en –parkieten moeten nu bij hun ouders blijven tot ze volledig zelfstandig kunnen eten en daarvoor niet meer afhankelijk zijn van hun ouders. Deze periode is per soort verschillend, van zeven tot acht weken (grasparkiet) tot vier à vijf maanden (sommige arasoorten). Daarnaast is nu ook de handel in babypapegaaien en –parkieten strafbaar.
Bij andere huisdiersoorten, zoals honden en katten, was de leeftijdsgrens al veel langer geregeld. Bekend is dat het te vroeg scheiden van de ouders ernstige gedragsproblemen kan veroorzaken. Papegaaien werden in de fok vaak al als ei weggehaald en kunstmatig uitgebroed of als kale, blinde jongen weggehaald bij de ouders. Dit kan ernstige problemen tot gevolg hebben en is nu dan ook verboden.
Bron: Koningin Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren ©PiepVandaag.nl Barbara Schriek
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Goed besluit. Weer een klein stapje in de goede richting. Nu ook nog verbieden dat dat bij andere dieren gebeurt. Ik denk bijvoorbeeld aan de vele miljoenen kalfjes en biggetjes voor die verschrikkelijke vlees- en melkindustrie, waarin dieren alleen als ding gezien worden om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te moeten produceren zodat er zo veel mogelijk geld aan verdiend kan worden. Maar de Tweede Kamer heeft voorlopig helaas het debat over dierenwelzijn, dat deze week plaats zou hebben, op de lange baan geschoven. In verkiezingstijd suggereren alle partijen dat zij dieren belangrijk vinden. Maar na de verkiezingen tellen zij bij de meeste partijen opnieuw niet meer mee.