In de toeristenindustrie worden nog steeds dieren gebruikt om mensen te vermaken. Vijftig jaar oude olifant Samruai was ook zo’n olifant, zij werkte in Thailand. Onlangs stierf Samruai, vermoedelijk aan de gevolgen van stress.

stress
Werkolifanten zoals Samruai lijden aan stress| Foto credit: vtpoly via Compfight cc

Toeristen konden na betaling een rit maken op Samruai. Achter deze industrie van toeristische attracties gaat een wereld van dierenleed schuil. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust dat een zogenaamd ‘onschuldig’ ritje op de rug van een olifant, verboden zou moeten worden en dat alleen de toeristen er voor kunnen zorgen dat aan dit soort praktijken geen geld meer wordt verdiend. Als de vraag stopt, zal ook het aanbod stoppen.

Sterven van stress
Olifant Samruai is overleden aan de gevolgen van haar werk, zij werkte, hoe ironisch, in het Heiligdom van de Waarheid in Pattaya. Het doodzieke dier viel letterlijk om en stortte ter aarde. Er werd nog wel geprobeerd haar te behandelen met antibiotica en zout water, maar dat kon haar niet meer redden. Samruai was te ziek en stierf nog dezelfde nacht. Samruai vertoonde al ziekteverschijnselen nadat het nieuwjaar in Thailand met veel vuurwerk was ingeluid. Vermoedelijk is zij gestorven aan de gevolgen van de stress die zij ondervond door het vuurwerk en heeft zij tijdens oudjaarsnacht een shock opgelopen. Olifant Samruai is begraven door monniken in de Bang Lamung Tempel.

Stop met olifantenritten
Dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection omschrijft de situatie als:

“wanhopig verdrietig. Een olifant zou zijn leven door moeten kunnen brengen in het wild, niet als een geketende attractie voor toeristen in een drukke, dieronveilige, onnatuurlijk omgeving als een stad. Olifanten zijn wilde dieren, geen entertainers.”

De manier waarop olifanten worden geknecht zodat zij volgzaam en handelbaar worden, tart elke beschrijving. Het is een gruwelijke vorm van dierenmishandeling die meestal jarenlang doorgaat. Niet voor niets worden olifantsritten als een van de tien meest wrede vormen van dierenentertainment beoordeeld (lees ook het artikel Olifantenritjes: geen goed idee ). Ook het nemen van selfies met tijgers en het wandelen met leeuwen worden beschouwd als extreem wrede entertainmentactiviteiten met wilde dieren in Afrika en Azië.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema