“Wat doe ik hier?!” Een vraag die Justin Reineke zichzelf regelmatig stelde, terwijl hij op een varkenshouderij werkte in de stad Steinbach in Canada. Het enorme lijden van de dieren wordt hem op een gegeven moment te veel. Hij zegt zijn baan op en wordt veganist. In een korte documentaire van dierenrechtenorganisatie PETA vertelt hij over de horrorpraktijken in de varkensindustrie. In de hoop dat meer mensen werkzaam in de veehouderij zijn voorbeeld volgen en met de misstanden naar buiten treden.
Bij kleine biggetjes worden binnen twee dagen na hun geboorte hun tanden geknipt en hun staart eraf gehakt. Dit gebeurt met grove werktuigen, zoals snoeischaren, en allemaal zonder enige vorm van verdoving. In de video zie je ongetrainde medewerkers in het scrotum snijden van de biggetjes en hun testikels eruit halen. Tijdens deze gruwelijke verminkingen hoor je de biggen schreeuwen van de pijn.
In de kraamstal zag Justin voor het eerst hoe kleine biggetjes, die het niet zouden halen, tegen de betonnen vloer werden gegooid. Vaak sterven de diertjes een langzame dood op een hoop van rottende karkassen en uitwerpselen. De moedervarkens leven een leven in continue stress. Liggend op beton en gevangen door een stalen kooi zo klein, dat ze zich niet eens kunnen omdraaien. De moederdieren liggen in hun eigen urine en uitwerpselen.
Bekijk de korte documentaire van PETA. Waarschuwing, deze bevat schokkende beelden:
https://www.youtube.com/watch?v=oRQlF6wqBBA
Werknemers ongevoelig voor geweld
Justin was slechts 17 jaar oud toen hij begon met het verminken en doden van pasgeboren biggetjes op de varkenshouderij waar hij werkte. Hij voelde hoe hij emotioneel vlak werd. Zijn vrouw Carolina herinnert zich zijn worsteling, waarin hij naar drugs en geweld greep. De tol die het werk eiste. Justin:
“Als je gewelddadig bent tegen dieren, zal je gewelddadig zijn in je dagelijks leven.”
Soms bouwden medewerkers een band op met de jongere varkens om later dit vertrouwen te breken als de zeug keer op keer hardhandig werd geïnsemineerd. De varkens die ooit met nieuwsgierigheid naar de mens hadden gekeken, krompen ineen van angst bij het zien van een mens.
Justin vertelt in de video ook hoe oudere varkens worden gedood. Medewerkers bevestigden elektrische kabels van 220-volt aan het oor en de staart van het dier en lieten het voltage minutenlang door het varken lopen.
“Het dier stond daar en staarde ons aan en kwijlde. Het leek alsof het varken vroeg: Waarom doe je me dit aan?”
Justin realiseert zich steeds meer waar hij in is beland en dat hij ongevoelig voor geweld is geworden.
Veganist
Na jaren in de industrie te hebben gewerkt, stopt Justin met zijn baan en wordt veganist. Hij redt zelfs een varken: Bubba. Thuis loopt Bubba lekker in de tuin te wroeten en krijgt de kans zijn eigen karakter te tonen, iets wat de gestreste varkens in krappe kooien nooit kunnen. Bubba laat graag van zich horen en zijn familie is gek op al zijn geluidjes. Justin vertelt dat varkens net als honden met hun staartjes kwispelen als ze vrolijk of opgewonden zijn en er ook van houden om op hun rug te gaan liggen voor een kriebel op hun buik. De meeste mensen zouden het niet in hun hoofd halen om hun hond te houden in een krappe kooi, op een vloer bezaaid met uitwerpselen. Terwijl varkens net als honden pijn, geluk, angst en ellende kunnen ervaren.
“Het is zo mooi om varkens te zien in een gelukkige omgeving, nadat ik ze in zo’n vreselijk verdrietige omgeving heb gezien.”
Justin hoopt met het naar buiten treden met zijn verhaal ook andere mensen die werkzaam zijn in de industrie aan te moedigen zich uit te spreken over de misstanden. Ook wil hij consumenten bewust maken van de wreedheden in de industrie.
“Ik hoop dat het de ogen van veel mensen opent, wat voor wreedheden zich in de industrie afspelen.”
Na jaren heeft Justin onder ogen gezien dat dieren levende, voelende wezens zijn en geen machines die we op deze manier mogen misbruiken.
Ook stallen zijn brandhaarden voor virussen
Nu onze wereld te maken heeft met de pandemie Covid-19, ervaren we zelf hoe het exploiteren van dieren kan leiden tot de verspreiding van gevaarlijke ziekten. Volgens Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de VS is ongeveer 75 procent van de onlangs opduikende, besmettelijke ziekten waardoor mensen getroffen kunnen worden begonnen als een ziekte in dieren. Sommige influenzavirussen ontstonden in kippen en varkens. Gezondheidsautoriteiten bevestigen dat influenzavirussen en coronavirussen zoönotisch zijn, wat betekent dat ze van dier op mens kunnen overgaan. Boerderijen en markten waar de gestreste dieren opeengepakt worden gehouden zijn brandhaarden voor zulke, soms dodelijke, ziekten.
Bron:
©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Wat een ontroerend verhaal wat zeker vaak gekeken moet worden. Het geweld is nog erger dan in Nederland lijkt het wel. Hoop dat we gaan inzien dat dit echt niet meer kan en dat al dit dierenleed stopt!!