Samen met nog 135 steden wereldwijd liep ook Amsterdam op zaterdag 4 oktober mee in de Global March for Elephants, Rhinos & Lions. Hoewel de opkomst best iets groter had mogen zijn vormde er zich een indrukwekkende mars door de straten van de hoofdstad, met maar één boodschap: stop het stropen!
Deze dringende oproep was bedoeld voor alle overheden, die nog steeds te weinig ondernemen om de handel in bijvoorbeeld ivoor een halt toe te roepen. Uit 250 kelen klonk dan ook luid: “Geen kopers, geen stropers!” Bij gebrek aan initiatief van de overheid werd iedereen opgeroepen om vooral zelf actie te ondernemen, zoals het tekenen van petities via internet en het blijven verkondigen van de boodschap dat de wereld niet kan zonder olifanten, neushoorns en leeuwen.
Op 6 continenten, van Johannesburg tot Rio de Janeiro, van Amsterdam tot Sydney en van New York tot Tokyo werden de demonstraties tegen de stroperij georganiseerd. In Nederland is de deelname aan de Global March mogelijk gemaakt door de Stichting Spots, Bring the Elephant Home, de Neushoornstichting, Vrienden van de Olifant, Wildlife At Risk International, Stichting Stop Dierenleed Nederland, Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn en Dierenkliniek Jol.
Begrip
De mars in Amsterdam was strak georganiseerd en verliep zonder incidenten. Gewapend met een rode band om de arm, borden en spandoeken trok de stoet vanaf het Centraal Station over de Zeedijk naar de Nieuwmarkt. Onderweg werden veel toeristen bereikt met flyers en dat leverde discussies op, doorgaans met veel begrip voor de verkondigde boodschap.
Via de Nieuwmarkt, de Jodenbreestraat, het Waterlooplein en de Amstelstraat eindigde de mars op het Rembrandplein, waar de organisatoren toespraken hielden en studenten van onder meer de TU Delft de drone presenteerden die in Afrika stropers vanuit de lucht in de gaten gaat houden, waardoor parkrangers snel kunnen ingrijpen om erger te voorkomen. Volgend jaar zal Amsterdam zich opnieuw aansluiten bij de Global March, en dan is het doel om zeker 1000 mensen op de been te brengen, zo lieten de organisatoren weten.
In Zuid-Afrika, waar de stroperij een keiharde vorm van georganiseerde misdaad is, werd in 17 steden gedemonstreerd door duizenden deelnemers. Iedere 15 minuten wordt er in Afrika een olifant gedood om zijn slagtanden. Tot nu toe vielen dit jaar al meer dan 800 neushoorns ten prooi aan stropers en nog steeds is het voor toeristen mogelijk om tegen betaling leeuwen af te schieten. Behalve wettelijke verboden hiertegen en goed georganiseerde parkwachten is het bewustmaken van de consument een belangrijk doel. Want als er geen vraag meer is naar ivoor, of gemalen hoorn, of leeuwenhuiden, dan is het niet meer aantrekkelijk om door te gaan met de wrede jacht. Wereldwijd leven er nog maar 400.000 olifanten, 24.000 neushoorns en slechts 20.000 leeuwen in het wild. Wanneer de jacht op neushoorns en olifanten niet stopt zouden deze dieren over 20 jaar al uitgestorven kunnen zijn, waarbij natuurlijk ook tijgers, walvissen, dolfijnen en alle andere diersoorten genoemd moeten worden die bedreigd worden door menselijk handelen.
Hoop
Hoewel inmiddels bijna 180 landen het CITES-verdrag van 1974 tegen de jacht op bedreigde diersoorten en de handel in dierproducten ondertekend hebben, lijkt het maar niet mogelijk om de grootste boosdoeners (China, Vietnam, Laos, Thailand, Mozambique, Angola en Kenya) zover te krijgen dat ze iets doen tegen deze misstanden. Gelukkig begint in China, de grootste afnemer van ivoor en neushoorn-hoorns, het besef door te dringen dat het zo niet langer kan. Vooral onder jongeren is een groeiende betrokkenheid waar te nemen, zoals bij een groep studenten die zaterdag al fietsend eiste dat de tientallen Chinese ivoorverwerkende bedrijven en de 130 retailers van ivoorproducten hun werk moeten staken.
Ook in Hongkong was een mars georganiseerd, die echter is uitgesteld tot 1 november vanwege de huidige onrusten in de stad. Er gloort door het toenemende bewustzijn in China hoop voor de dieren die dagelijks het slachtoffer worden van hebzucht, onwetendheid en gewetenloos handelen. Het is dus zaak om druk op de ketel te houden, zodat het protest tegen het stropen zich als een olievlek over de wereld verspreidt.
Meer lezen over de Global March for Elephants, Rhinos and Lions? Bekijk de Facebookpagina.
©PiepVandaag.nl Tekst: Bart van Riel, foto’s: Angelique Lagarde