Wordt de volgende wereldwijde pandemie veroorzaakt door de bontindustrie? Wetenschappers maken zich ernstige zorgen over de mogelijke verspreiding van zoönotische ziekten door het grote aantal pelsdierfokkerijen in China. Duizenden vossen, wasbeerhonden en nertsen zitten bij elkaar in kleine hokjes tot ze uiteindelijk worden toegetakeld met elektrische schokken of door harde klappen worden gedood. Het potentiële risico tot overdracht van de besmetting van dier op mens is reëel, zo blijkt uit een recentelijk onderzoek.
Eind 2023 onderzocht dierenwelzijnsorganisatie Humane Society International (HSI) vijf pelsdierfokkerijen in de noordelijke provincies Hebei en Liaoning in China. Het gaat hierbij om productie op grote schaal. In elk van de faciliteiten werden tussen de tweeduizend en vierduizend individuen gehouden voor hun vacht, waaronder met name vossen, wasbeerhonden en nertsen. De installaties bevonden zich op zeer geringe afstand van pluimveehouderijen. Hierdoor bestaat er een reële kans op verspreiding van zoönotische ziekten.
Bioveiligheid
Uit het onderzoeksrapport van HSI blijkt dat in de installaties gigantische hoeveelheden bevroren voedsel is aangetroffen. Vis, kip, lever, ei en melkpoeder wordt tot een pasta vermalen tot voer voor de pelsdieren. Dit desondanks de waarschuwing van EU-deskundigen tegen het gebruik van rauw kippenvlees als voer voor dieren in pelsdierhouderijen.
Uit het rapport blijkt bovendien dat houders van deze fokkerijen geen regelmatig onderhoud plegen. Dit wil zeggen, de installaties worden niet met regelmaat grondig ontsmet. De reden hiervoor zou een gebrek aan financiële middelen zijn. Gastdocent aan de Veterinary School van Surrey University Alastair MacMillan zei na het zien van het beeldmateriaal van HSI dat de grote hoeveelheid dieren in intensieve veehouderijen een vergroot risico met zich meebrengt om via druppeltjes in de lucht een virus over te dragen op andere dieren en op mensen:
“Als veterinair microbioloog maak ik me grote zorgen over het schijnbare gebrek aan bioveiligheid en de kans op overdracht van vogelgriep, doordat kippen en eenden zich vrij tussen de kooien met wasbeerhonden bewegen. Dat toont een gemakkelijke transmissieroute aan via direct contact of via fecale besmetting.”
Wereldwijde pandemie
Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 zijn er honderden gevallen van COVID-19 en vogelgriep in pelsdierfokkerijen gemeld. Als gevolg hiervan zijn duizenden dieren uit voorzorg gedood. Volgens MacMillan zijn pelsdieren extra kwetsbaar voor luchtweginfecties waar ook mensen vatbaar voor zijn. MacMillan:
“Er zijn al gevallen van vogelgriep gedocumenteerd op Europese pelsdierfokkerijen en de nabijheid van verschillende diersoorten verhoogt het risico op overdracht van vogels op zoogdieren aanzienlijk.”
Dierenleed
De pelsdieren die in de vijf onderzochte fokkerijen werden aangetroffen, vertoonden duidelijk gedrag van mentale achteruitgang en andere gevolgen van langdurige opsluiting. Onderzoeker Xiao Chen spreekt zich met afschuw uit over de ellendige omstandigheden waarin de dieren zich verkeren:
“De pelsdierfokkerijen die we bezochten waren typerend voor pelsdierfokkerijen in heel China, waar dieren helaas in krappe, kale kooien worden vastgehouden. Deze dieren zijn van nature nieuwsgierige, energieke dieren, maar ze zijn gereduceerd tot dit trieste bestaan in een draadkooi waar ze nergens heen kunnen en niets te doen hebben. Ze uiten herhaalde, doelloze bewegingen vanwege de psychologische problemen die zij ervaren. Ik kan me hun frustratie en verveling niet voorstellen, allemaal om zoiets triviaals als bontmode te produceren.”
Pelsdieren doden
Naast de onhygiënische en zeer dieronvriendelijke omgeving waarin de pelsdieren verkeren, lijden ze ook nog eens een gruwelijke dood. Volgens deskundigen is de meest gebruikelijke methode om deze dieren te doden, het toedienen van elektrische schokken via de mond of het rectum. Alternatieve manieren van doden, zijn het slaan van de nertsenkoppen tegen metalen platen, of met knuppels op de dieren in te hakken.
Wasbeerhondenvlees
De onderzoekers van HSI ontdekten dat er in een lokale eetgelegenheid wasbeerhondenvlees op het menu stond. Ongeveer 42 wasbeerhonden worden in dit restaurant per dag gekookt, gebakken en gemarineerd voor menselijke consumptie. MacMillan benadrukt het gevaar op overdracht van zoönotische ziekten.
Naast het vlees is er in de regio ook een markt voor de karkassen. Aan deze hangen een prijskaartje van ongeveer 2 tot 3 yuan per kilogram, gemiddeld ongeveer 30 eurocent.
Minder bont
Tot slot is de sterke daling in bontproductie in China een positief punt. China´s Fur and Leather Industry Association spreekt van een afname van 50 procent tussen 2022 en 2023, en van wel 90 procent in de afgelopen tien jaar. Daarnaast bevestigt HSI de sluiting van verschillende kleine tot middelgrote pelsdierfokkerijen die voorheen actief waren in het gebied. De reden hiervoor zou de slechte verkoop van bont zijn. Deze trend uit zich onder andere in hoogwaardige designerlabels die het materiaal uit hun collecties verbannen en zich hierover publiekelijk uitspreken. Dr. Peter Li, China beleidsexpert van HSI:
“Vanwege de afwijzing van bont door zoveel ontwerpers en consumenten is de pelsdierhouderij in China de afgelopen jaren dramatisch afgenomen. Maar het einde van deze wrede, milieuschadelijke en gevaarlijke industrie kan niet snel genoeg komen.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?