Duizenden mensen hebben al gehoor gegeven aan de oproep van British Antarctic Survey (BAS) en WWF om te zoeken naar walrussen op satellietbeelden. Doel van het project ‘Walrus from Space‘ is om een beeld te krijgen hoe klimaatverandering van invloed is op walrussen. Vandaag, op Wereldwalrusdag, roepen de organisaties op om meer ‘walrusdetectives’ bij het project te betrekken: in totaal zoekt men een half miljoen speurneuzen om walrussen te tellen.

Wereldwalrusdag: Help mee walrussen tellen
Walrussen zijn sterk afhankelijk van zee-ijs om op te rusten en jongen te baren | Foto: publiek domein

Walrussen in het Noordpoolgebied zijn sterk afhankelijk van zee-ijs om op te rusten en jongen te baren, maar dat ijs smelt razendsnel door opwarming van het klimaat. Dat dit het leefgebied van walrussen inperkt is duidelijk, maar niet in welke mate dat van invloed is op de aantallen dieren. De verzamelde gegevens zullen wetenschappers een duidelijker beeld geven van hoe elke populatie zich ontwikkelt, zonder de dieren daarbij te storen.

Wereldwalrusdag: Help mee walrussen tellen
Walrussen tellen: 1,2,3… | Foto: publiek domein

Vanuit de ruimte zien walrussen eruit als kleine of grotere groepen roodachtige of lichtbruine vormen, die naast elkaar of op een paar meter afstand kunnen liggen. Tot nu toe hebben de ‘walrusdetectives’, of burgerwetenschappers, al tienduizenden satellietbeelden geanalyseerd, om plaatsen te identificeren waar Atlantische walrussen en walrussen die leven in de Laptevzee zich bevinden, zowel op zee-ijs als op land. Zodra alle beelden zijn geanalyseerd gaat het project de volgende fase in: het daadwerkelijk tellen van de individuele walrussen op de satellietbeelden. Naar verwachting start het tellen begin 2022 en daarvoor worden wereldwijd 500.000 enthousiaste vrijwilligers gezocht.

Wereldwalrusdag: Help mee walrussen tellen
Walrussen op smeltend poolijs | Foto: publiek domein

Het plan is om de telling elk jaar gedurende vijf jaar uit te voeren. De gegevens helpen bij het nemen van beslissingen om de soort te beschermen. Hun leefgebied rond de Noordpool warmt bijna drie keer sneller op dan de rest van de wereld. Iedere tien jaar is er in de zomer gemiddeld 13 procent minder zee-ijs dan het decennium ervoor. Naarmate het zee-ijs afneemt, worden ze meer en meer gedwongen om hun toevlucht te zoeken op het land. Overvolle stranden kunnen fatale gevolgen hebben: walrussen zijn erg op hun hoede en als ze schrikken vluchten ze naar het water en pletten de jongen.
.

Help mee walrussen tellen

Eerdere tellingen betroffen vooral schattingen, maar door het gebruiken van satellietbeelden kan een behoorlijk nauwkeurig aantal dieren vastgesteld worden en hoe de populaties zich de komende jaren ontwikkelen. Er moet daarvoor een gebied onderzocht worden van totaal 25.000 vierkante kilometer. Rod Downie, hoofd polair advies bij WWF:

“We zijn verheugd om te zien dat mensen over de hele wereld betrokken raken bij dit citizen science-project, dat ons begrip van deze iconische Arctische soort zal helpen verbeteren. En er is nog steeds volop gelegenheid voor nieuwe walrusdetectives om mee te zoeken en te helpen bepalen hoe klimaatverandering waarschijnlijk van invloed is op walrussen en andere Arctische soorten.”

Wie ook graag walrusdetective wil worden kan hier meer informatie vinden en zich aanmelden.
.

.
Bronnen:

Noordpoolgebied al vóór 2050 zonder ijs in de zomer

©AnimalsToday.nl BVR