Achter de zachte, glooiende heuvels van het Spaanse platteland schuilt een gruwelijke waarheid: het verborgen, stille leed van meer dan 50.000 galgo’s, podenco’s en andere jachthonden. Jagers dumpen of doden deze dieren massaal in februari, wanneer het jachtseizoen voorbij is. Vandaag is het Wereld Galgo Dag, dit jaar met een extra rouwrandje: het Ministerie van Landbouw wil namelijk jachthonden uitzonderen van een vooruitstrevende, nieuwe dierenbeschermingswet die deze honden effectief moet beschermen.
Nog geen maand geleden zwierf een zwarte galgo langs een snelweg in het zuiden van Spanje. Een situatie waar rescue-organisaties veelal mee te maken krijgen. Jetteke van Gorkom, voorzitter van Stichting Greyhounds in Nood Nederland, liet Animals Today weten dat de jachthond inmiddels veilig is bij Fundación Benjamín Mehnert (FBM). Rocio, manager van FBM:
“Deze lieve galga werd gevonden langs de snelweg. Vastgebonden aan een veel te kort touwtje en achtergelaten zonder eten of drinken. Ondervoed, moe, vol met teken, angstig en in afwachting van wat er nu met haar ging gebeuren. Nu is zij veilig bij FBM als een van vele honderden galgo’s. Bij FBM is zij gevoed, verzorgd, mocht zij aansterken en heeft zij het geluk dat zij eerdaags vertrekt naar een heerlijke, veilige, eigen mand.”
Vagaba por una carretera.
Consiguieron atraparla, pero volvieron a abandonarla y a dejarla atada a un árbol a la espera de una ayuda que nunca llegó…
Al día siguiente fueron a rescatarla y por fin está con nosotros.Esta es la triste realidad de los perros de caza pic.twitter.com/Jv4TG7FsSM
— F. Benjamín Mehnert (@fundacionbm) January 9, 2022
50.000 jachthonden
Volgens David Rubio, vicevoorzitter van het Spaanse platform tegen de jacht Plataforma NAC, is Spanje leider in het aantal gedumpte honden per jaar. Meer dan 128.000 honden worden jaarlijks door opvangcentra van de straat gehaald. De meeste zijn jachthonden. Rubio:
“De jagers ontdoen zich jaarlijks van zo’n 50.000 galgo’s, ze worden overreden, opgehangen, in putten gegooid en de fortuinlijke honden worden in de steek gelaten en komen terecht in de opvangcentra.”
Jagers beweren dat honden niet meer opgehangen worden en dat deze cijfers niet kloppen. Volgens de meest recente cijfers van de Spaanse milieu- en dierenpolitie-eenheid SEPRONA werden er in 2019 maar acht galgo’s in Spanje gedumpt. Hoe kan het dan dat opvangcentra in Spanje volstromen met jachthonden wanneer het jachtseizoen ten einde komt? Karen Soeters, oprichter van House of Animals en AnimalsToday, maakte in februari 2016 de documentaire “Broken Spirit – The Galgo’s Last Run” over het lot van de Spaanse galgo. Zij zag de overvolle opvangcentra met eigen ogen. Karen Soeters:
“Het is afschuwelijk om te zien dat er geen verbetering is in de situatie in Spanje. De jachtlobby verspreidt foutieve informatie. Het klopt gewoon niet dat er al jaren geen galgo’s worden opgehangen. De vele recente video’s en foto’s bewijzen dat dit nog steeds gebeurt. Ik heb zelf het touw afgesneden van de hals van een galgo. Iemand in het dorp had geprobeerd deze hond op te hangen. Verder vertelden vrijwilligers bij een opvang die wij bezochten dat ze daar een podenco aan het verzorgen waren die net op tijd was gered van de ophangingsdood.”
Volgens Rubio leidt de jacht tot de dood van meer dan 22 miljoen prooidieren. Hierbovenop komt het aantal dode honden, en ook nog de dieren die sterven door botsingen met auto’s, ongelukken tijdens de jacht en vergiftiging in het bos door lood in de munitie.
Podenco’s
Als het gaat om het lot van Spaanse jachthonden wordt er voornamelijk aandacht gegeven aan de galgo, wiens lot al vrij onzichtbaar is voor de gemiddelde Spanjaard. Maar voor de podenco’s is er nog minder aandacht. Edwin Verhaegen, oprichter van Podencoworld:
“Na een ellendig leven vol lijden in handen van jagers worden podenco’s afgedankt en aan hun lot overgelaten door de overgrote meerderheid van de Spaanse samenleving om als een onzichtbare in het niets op te gaan. Ze zijn er wel, maar niemand heeft oog voor ze. Als ze ‘geluk’ hebben, verdwijnen ze voor de rest van hun leven in een asiel, waar ze ook nog een keer onzichtbaar voor de adoptant zijn. Ze zijn onbekend, onbemind, onzichtbaar en door het overgrote deel van de mensheid vergeten. Podenco’s zijn “The Great Forgotten”. Terwijl slechts één blik in hun adembenemende hoopvolle ogen hun nobele en zachtaardige ziel onthuld en hun onvoorwaardelijke vriendschap en ontembare wil om lief te hebben je leven immens verrijken. Dat vergeet je nooit.”
https://twitter.com/Podencoworld/status/1358323292361359362
Nieuwe Dierenbeschermingswet
Om alle jachthonden zonder uitzondering te beschermen is er momenteel een nieuwe dierenbeschermingswet in de maak. In november werd het voorontwerp goedgekeurd. Volgens Sergio García Torres, directeur van het Directoraat-Generaal voor Dierenrechten, ligt de ongecontroleerde hondenfok ten grondslag aan de hoge aantallen gedumpte honden. De nieuwe wet verbiedt de hondenfok door particulieren. Alleen geregistreerde professionals mogen nog honden fokken volgens bepaalde richtlijnen. Daarnaast moet een nieuw, nationaal registratiesysteem het dumpen van dieren verminderen. Ook komen er nieuwe normen voor de grootte en faciliteiten van ruimtes waar meer dan vijf honden verblijven.
Echter, het Ministerie van Landbouw wil jachthonden uitzonderen van deze nieuwe wet, omdat deze “geen huisdieren zijn”. Sterker nog, als reactie op de nieuwe dierenbeschermingswet heeft de socialistische Minister Luis Planas met steun van de jachtlobby een concept-tekst gepresenteerd voor nieuwe regelgeving voor de jacht, waar de jachthonden ook onder zullen vallen. Planas verdedigt dat de jachtsector inkomsten genereert: volgens onderzoek van Deloitte gaat het om 187.000 banen. De jacht levert jaarlijks 6.475 miljoen euro op. Bovendien zou de dierenwelzijnswet de landelijke levensstijl in plattelandsgemeenschappen aantasten. Een deel van deze regio’s is in handen van de socialisten (PSOE). De Spaanse krant El Confidencial stelt dat de Andalusische verkiezingen voor de deur staan en dit een gevoelige kwestie is die electorale vooruitzichten van de PSOE zou kunnen schaden.
Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) maakt zich zorgen over de impact van deze discussie op de bescherming van jachthonden. CAS lobbyt samen met Spaanse organisaties voor een verbetering van het welzijn van deze honden. Afgelopen zondag hield CAS, samen met AnimaNaturalis en Plataforma NAC een protest in Madrid tegen het uitzonderen van jachthonden in de nieuwe dierenbeschermingswet. Marius Kolff, directeur:
“Opnieuw laat de Spaanse socialistische partij PSOE de dieren in de kou staan. Omdat ze bang zijn voor stemverlies in bepaalde landelijke regio’s stemt de partij niet voor bescherming van de afgrijselijke mishandelingen die de jachthonden moeten doorstaan. Het gaat niet om een paar dieren, nee, minstens 50.000 dieren per jaar! Bij onze strijd tegen het stierenvechten maakten wij deze dubbele moraal om stembehoud van PSOE ook al mee.”
Gisteren protesteerden CAS International, AnimaNaturalis en Plataforma NAC in Madrid. We vroegen de Minister van Landbouw om jachthonden niet uit te zonderen van de nieuwe dierenbeschermingswet. #galgos #podencos #Worldgalgoday #DiaDelGalgo pic.twitter.com/IIZjGXhya3
— CAS International (@CAS_Int) January 31, 2022
Geen verbetering
Charlotte del Rio is oprichter van opvangcentrum 112 Carlota Galgos en ziet weinig verbetering in Spanje:
“Sinds de galgo’s mij in hun benarde situatie hebben geroepen om hen te helpen en te steunen is er een paar keer geweest dat ik dacht dat de tijden wel eens zouden kunnen veranderen en dat er verbetering zou komen. Maar realistisch gezien is dat niet het geval. Ik heb het gevoel dat de jacht een “zogezegde sport” is die zoveel geld in het laatje brengt dat de mensen dat niet beseffen. Van de verkoop van jachtmessen in benzinestations, tot schoenen, hoeden en jachtparafernalia in dorpen waar mensen het weekend doorbrengen. Van jachtgrond tot geweren tot alles wat erbij komt kijken. Het geld dat in Spanje omgaat in de jacht is enorm en dit is een van de redenen waarom er geen einde aan zal komen.”
Introducing BLOOM. Full text in printscreen in comments 💕🐾🌸💖#galgo #houndsoftwitter #savethegalgos #freethegalgo #stopgalgueros #stopanimalabuse #112carlotagalgos #adoptdontshop #rescuedog #stopanimalcruelty pic.twitter.com/rYUfMBEksr
— 112 Carlota Galgos (@112CarlotaGalgo) January 29, 2022
Charlotte heeft nog wel hoop voor de toekomst. Maar ze is realistisch en verwacht dat ze het einde van de jacht met galgo’s en andere honden niet zal meemaken.
“Ik wou dat er meer controle was op hoe galgueros (jagers) hun honden houden, maar ze zijn met zovelen, velen intelligente mensen, oogartsen enz. en toch laten ze hun honden achter in pakhuizen in een ander gebied. Ze worden gewoon niet gezien als levende wezens. Ik heb geen verwachtingen meer, dit is wat de benarde situatie met mij heeft gedaan. Hoewel ik in hoop leef, verwacht ik niet veel meer.”
Charlotte hoopt dat de autoriteiten meer mensen met kennis over dierenwelzijn zullen betrekken bij het creëren van nieuwe wetten. Ook hoopt ze op beter onderwijs. Meer adopties, minder in de steek gelaten dieren, minder acceptatie van het dumpen van dieren. Vooral hoopt zij op het einde van de jacht voor eens en altijd.
Massa-protesten 6 februari
Aanstaande zondag 6 februari wordt massaal in Spanje geprotesteerd tegen de jacht. David Rubio van Plataforma NAC is organisator van dit massa-protest:
“We moeten de straat op om onze afkeuring te uiten tegen de jacht met honden. De Spaanse regering moet zien dat het Spaanse volk tegen dierenmishandeling is en dat een staatswet ter bescherming van gezelschapsdieren, met inbegrip van jachthonden, zeer dringend is. Wij moeten onze kracht tonen, want de regering zal niets veranderen als geen stem op straat om een wetswijziging vraagt. Spanje is het enige land in Europa waar de jacht met windhonden en met roedels honden is toegestaan.”
David Rubio zegt dat 87 procent van het Spaanse grondgebied wordt gekaapt door jagers om hun hobby uit te oefenen, waardoor de rest van de Spanjaarden niet van het platteland kan genieten. Het weerhoudt de steden ervan te investeren in andere vormen van toerisme. Het leidt tot armoede en veroordeelt de plattelandsgebieden ertoe te leven van een activiteit die geen kwalitatief hoogstaande werkgelegenheid of vaste banen oplevert, en dragen er actief toe bij dat het platteland van Spanje steeds leger wordt.
Jager schiet per abuis op fietser die hij aanzag voor een konijn in Alicante https://t.co/67ItBViCSv pic.twitter.com/HRE9yCyqUO
— SpanjeVandaag (@Spanjevandaag) November 30, 2021
Verder vindt Rubio dat andere landen een belangrijke rol spelen. Nederlandse stichtingen helpen enorm door nieuwe gezinnen te vinden voor de Spaanse honden. Hij ziet elke adoptant als ambassadeur van de jachthond. Ook de hulp van politici buiten Spanje is zeer welkom. Rubio:
“In Spanje hebben we geen dappere politici.”
Ook buiten Spanje wordt er zondag geprotesteerd tegen de jacht met Galgo’s, zoals in Keulen, Bologne en Den Haag. Meer informatie over de locatie en de route van het protest in Den Haag vindt u hier.
‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’
De galgoproblematiek wordt zichtbaar gemaakt in de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ van Animals Today (voorheen PiepVandaag). Voor het maken van de documentaire reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…
Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefania Pampin Zuidmeer en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions.
Bekijk ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ hieronder:
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?