De vos is een prachtig dier, met zijn rode vacht, zijn dikke staart en zwart-witte snuitje. Maar wat weten we eigenlijk van dit roofdier?
De vos is flexibel
Vossen voelen zich overal thuis in Nederland; op zandgrond, akkers, weiden, riet, moeras, noem maar op, en ze verspreiden zich steeds verder.
Wat staat op het menu?
Vossen zijn niet kieskeurig en vinden alles lekker. Het liefst eten ze woelmuizen, hazen, en konijnen, maar ze zijn ook niet vies van kevers, regenwormen, egels, konijnen, vogels, insecten, eieren, bessen, afgevallen fruit, aas en afval. Pas bij vijfhonderd gram voedsel is het buikje van de vos vol. Als er nog wat hapjes over zijn, dan worden deze begraven. Zelfs maanden later weet de vos de verstopte prooi terug te vinden.
Waar woont een vos?
Vossen zijn heel goed in staat om hun eigen hol te graven, maar willen ook nog wel eens een konijnen- of dassenhol inpikken. Soms zelfs deelt een vos hetzelfde hol met de oorspronkelijke bewoners. Maar of het betreffende konijn of das dit wel zo leuk vindt…?
Echte liefde bestaat
Een mannetje en een vrouwtje delen één territorium en blijven soms jaren bij elkaar.
Een vos houdt van gezelligheid
Vossen zijn sociale dieren en leven in familiegroepen van ongeveer 6 dieren. De holen zijn vooral bedoeld als kraamkamer en crèche voor een of meerdere zwangere vrouwtjes en hun jongen. Als er genoeg voedsel is, dan is een vossenpaar bereid om hun territorium te delen met andere vossen van dezelfde familie. Mannetjes worden als ze volwassen zijn uit huis gezet, maar de vrouwtjes blijven bij elkaar en voeden samen de jongen op.
Welpjes
Een keer per jaar worden er 4 tot 7 jongen geboren. Dat is niet veel, dus de volwassen dieren steken veel energie in het grootbrengen en beschermen van de welpjes. De diertjes kunnen de eerste weken nog niets zelf, daarom zijn de vader en de volwassen vrouwtjes voortdurend in de weer om de welpjes en de moeder te voeden.
Vossen praten met elkaar
Vossen praten met elkaar door geluiden en lichaamshouding. Ze kunnen wel 28 verschillende geluiden voortbrengen en door middel van de stand van de oren, mond en staart geven ze aan of ze ruzie zoeken of juist niet.
De vos is een goede jager maar is zelf ook slachtoffer van de jacht
Vossen zijn wel sociaal, maar jagen toch liever alleen. Ze zijn vooral in de schemer of ’s nachts actief, maar gek genoeg, als er geen jagers op de loer zijn, dan jagen vossen liever overdag. De mens is de grootste vijand van de vos, die ervan wordt beschuldigd weidevogels, schapen en pluimvee naar het leven te staan. Daarom mogen vossen bejaagd worden.
Bedreiging en levensverwachting
Een vos kan in principe tien jaar oud worden, maar door de jacht en het verkeer worden de meeste vossen niet ouder dan 3 tot 5 jaar
Volg de vos
Op www.volgdevos.nl kun je live in en rondom de vossenburcht kijken hoe vossen en hun jongen leven.
Bronnen: Rijksoverheid, Natuurpunt.be, Natuurbericht, Wikipedia, Zoogdiervereniging, Dierenbescherming ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Tuurlijk schreeuwen ze bij de KNJV dat er teveel vossen zijn, elke vos is er één teveel voor de jager want de concurrent moet je toch uitroeien? Daarnaast vinden jagers het super spannend om bij nacht en ontij met een groep (het liefst met lichtbakken) er op uit te trekken om deze dieren van het leven te beroven. De mythe van teveel is door de jagers in het leven geroepen en ik hoor heel veel mensen deze domme uitlating napraten. Wat is teveel dan? Niemand heeft daar een antwoord op, de jagers vinden het teveel want dat komt hun goed uit.
Laatst las ik weer zo’n tenenkrommend artikel over een boer die oproep om met jachtgeweren de boel uit te laten kammen want er waren schapen aangevallen door een vos. Dit zegt dus iets over het verstand van deze mensen, een vos doet dat niet, boeren laten zelf dode schapen liggen in het land omdat ze er niet goed op letten en natuurlijk worden deze dieren aangevreten door andere dieren, even terug naar de schoolbanken voor wat biologieles over natuur.
Jagers en boeren gaan hand in hand, veelal is de jager een boer of de boer een jager of ze hebben op zijn minst “vrinden” met een jachtakte. De spanning van het jagen geilt ze zo op dat ze er veel aan doen om het uit te kunnen voeren. Waar we eigenlijk dit soort gedrag af zouden moeten keuren omdat het niet meer aanvaardbaar is in een samenleving waar beschaafdheid de boventoon zou moeten voeren ligt jacht nog steeds niet onder vuur. Hooggeplaatste heren en dames met geld, corruptie en de drang om te doden daar draait het om. Het zou toch niet meer mogelijk moeten zijn in een land als Nederland?
Beste Daisy,
Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie is het niet wenselijk om 2-5 vossen te hebben per 1000ha territorium. Dit in verband met hondsdolheid, vossenlintworm en faunaschade. Nu ben ik zelf geen ecoloog dus ik neem dit maar even voor waar aan.
Daarbuiten vind ik het buitengewoon vervelend hier in het buitengebied als ik regelmatig mijn kippen moet vervangen. Maar het zijn wel heel mooie beesten en in beperkte aantallen buitengewoon nuttig in de natuur.
Maar als ik dan te horen krijg dat er in één dorp verder hier 40 vossen worden geschoten in een seizoen. Dan durf ik toch te twijfelen aan de stelling dat er niet (te) veel vossen zijn.
Verder vind ik de rechtlijnigheid en het gebrek aan nuance hier wel schrijnend.
Volgens de jagersverening zijn er altijd veel te veel vossen.
Ook in onze omgeving zijn er zo ontzettend veel vossen die zoveel schade aanrichten, maar zien doe je ze niet, hoe het jagersclubje altijd weet hoeveel het er zijn is een raadsel, maar vooral de beschuldigingen, nog even en de vossen roven de olifanten uit de dierentuin.