De wit besnorde knevelmeerkat is een van de vele prachtige apensoorten die voorkomen in Afrika. Het is een echte verzamelaar. Voedsel dat hij vergaart stopt het aapje in zijn wangzakken, net als een hamster.
Helaas is het slecht gesteld met de knevelmeerkat, de populatie neemt sterk af. Daarom geven we graag aandacht aan wilde dieren die niet zoveel bekendheid genieten. Anders zijn ze dadelijk misschien wel uitgestorven voordat iemand van ze heeft gehoord.
De prachtige tekening van de knevelmeerkat
Knevelmeerkatten, roodneusmeerkatten, witneusmeerkatten, het is best lastig om alle namen van de verschillende Afrikaanse apensoorten te onthouden. De soorten van elkaar onderscheiden is makkelijker, want ze hebben allemaal een specifieke kleur vacht of tekening in hun gezicht. De knevelmeerkat heeft bijvoorbeeld een zwart met blauwe tekening rond de ogen en wangen. En natuurlijk de kenmerkende witte snor onder de neus. Het lichaam is roodachtig bruin en de staart lang en sierlijk. Hun keel en onderlichaam is wit van kleur. De knevelmeerkat oftewel de “Moustached Guenon” is een van de 26 soorten wijd verspreide Afrikaanse apen die worden gekenmerkt door opvallende markeringen van witte of felle kleuren.
Speciale wangzakken
Knevelmeerkatten leven in groepen in de bossen van Centraal- en West-Afrika. Ondanks het feit dat de knelvelmeerkat op dit moment geen bedreigde diersoort is, nemen de aantallen in het wild snel af. Jacht op de dieren en ontbossing zijn hier de grootste oorzaken van. Knevelmeerkatten kunnen ongeveer 22 jaar worden. Ze eten voornamelijk fruit, maar zaden, bladeren, geleedpotigen, eieren en kleine vogels maken ook deel uit van hun dieet. Ze hebben speciale wangzakken die ze gebruiken om voedsel in op te bergen tijdens het foerageren. Om het pas later echt op te eten.
Kiki, de enige knevelmeerkat in Limbe
In het Limbe Wildlife Centre in Kameroen woont Kiki. Ze is op dit moment de enige geredde knevelmeerkat in het opvangcentrum voor primaten. Kiki werd geconfisqueerd nadat een stroper haar moeder had gedood en haar als een huisdier hield met een touw om haar middel. Toen ze in het centrum aankwam, was ze slechts 6 maanden oud. Ze leeft nu in een sociale groep met andere apen, waaronder Pruess meerkatten en roodneusmeerkatten. Deze laatste soort zie je op de achtergrond in de foto.
Je kunt Kiki net als veel andere dieren in het centrum ondersteunen als adoptieouder. Kijk voor meer informatie op de website van Limbe Wildlife Centre.
Bron: Limbe Wildlife Centre ©Animals Today Rowena Facee Schaeffer