De poolvos, een bewonderingswaardig dier dat weet te overleven op één van de koudste plekken op aarde. Naast dit gegeven zijn er over de poolvos, die bij ons een stuk minder bekend is dan de gewone rode vos, nog veel meer interessante feitjes te vertellen.

poolvossen
Een poolvos (Vulpes lagopus) op Spitsbergen | Foto: © Yves Adams, Vilda natuurfotografen
  1. Naast zijn officiële naam is de poolvos ook nog bekend onder een aantal bijnamen, zoals witte vos en sneeuwvos.
  2. De poolvos heeft een uniek warmte-uitwisselingssysteem. Het moet kouder zijn dan 70 graden celsius voordat zijn lichaam begint te bibberen.
  3. Doordat zijn lichaam zich, in verhouding tot zijn omvang, dicht bij de grond bevindt, en hij een ronde lichaamsvorm, heeft is de poolvos in staat het verlies aan lichaamswarmte tot een minimum te beperken.
  4. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is de poolvos niet altijd wit. In de zomer, wanneer de sneeuw wegsmelt, wordt zijn vacht bruin. Deze verandering van kleur zorgt er ook in de zomer voor dat hij in zijn omgeving niet opvalt.
  5. In gebieden waar de sneeuw niet puur wit is maar een beetje grauw, kleurt ook de vacht van de vos naar grauwwit.
  6. Poolvossen leven in ondergrondse holen die wel eeuwen oud kunnen zijn en al door vele generaties zijn gebruikt. In de meeste gevallen zijn deze ondergrondse tunnels omvangrijk en beslaan tot wel 1600 kilometer en hebben ze zo’n 150 ingangen.
  7. Afhankelijk van de beschikbaarheid tot voedsel hebben vrouwtjesvossen gewoonlijk tussen 5 tot 10 jongen. In gevallen van voedselovervloed kan dit oplopen tot 25 jongen. Van de zoogdieren op aarde kan een poolvos de meeste welpen tegelijk krijgen.
  8. In het poolgebied zijn de zomers kort, daarom moeten de welpen zo snel mogelijk vetreserves opbouwen om de winters te overleven. Helaas zijn veel welpen niet in staat om deze reserve stijdig op te bouwen en overleven zij de winter niet.
  9. Poolvossen zijn omnivoren en eten bijna alles, zoals knaagdieren, vogels, vissen, zeewier, bessen en karkassen die door grotere roofdieren zijn achtergelaten. In geval van extreme voedselschaarste eten ze zelfs hun eigen ontlasting op.
  10. Bij het jagen moet de poolvos door een dikke laag sneeuw heen. Om dat voor elkaar te krijgen springt hij hoog in de lucht en duikt hij met zijn hoofd voorop de sneeuw in.
  11. Indien er geen voedsel beschikbaar is, is de poolvos in staat om zijn stofwisseling met de helft te reduceren en nog steeds actief blijven. Hierdoor bespaart de vos energie.
  12. IJsberen jagen meestal op poolvossen, maar in Canada is er een geval bekend waar een ijsbeer en een poolvos dikke vrienden zijn. De dieren spelen met elkaar en de ijsbeer deelt zelfs zijn eten met zijn kleine vossenvriendje.
  13. De poolvos staat bekend om de grote afstanden die hij aflegt. Dit kan oplopen tot zo’n 4500 kilometer tijdens het veranderen van de seizoenen. Hiermee behoort de poolvos tot de top van zoogdieren die de langste afstanden afleggen.
  14. In tegenstelling tot zijn goede gehoor en voelzintuig, heeft de poolvos slechte ogen.
  15. Poolvossen zijn klein. Mannetjes wegen gemiddeld 3,5 kilo en vrouwtjes 2,9 kilo. Zij worden bejaagd door wolven en steenarenden.
  16. Het zijn niet de wolven en de steenarenden die de grootste bedreiging vormen voor de poolvos, maar de mens. De vacht van de vos is erg geliefd om er jassen van te maken. Voor één jas zijn wel 20 vossenvachtjes nodig.
  17. Dankzij het vermogen van de poolvos om zich in grote getallen voor te planten wordt de wereldwijde poolvossen populatie niet bedreigd. Helaas is dit in sommige gebieden juist wel het geval. In heel Noorwegen, Zweden en Finland is de populatie niet groter dan 200 poolvossen.
  18. Een andere bedreiging van de poolvos is de grotere gewone rode vos. Door de opwarming van de aarde is de gewone vos in staat naar het noorden te trekken en neemt hij gebieden over die eerst tot het territorium van de poolvos behoorden.
  19. In Canada zijn poolvossen met een lengte van 55 cm en 52 cm van respectievelijk mannetjes en vrouwtjes, de kleinste wilde honden.
  20. De poolvos is het enige landzoogdier afkomstig uit IJsland.
  21. Niet overal is de poolvos even welkom. In Nieuw-Zeeland is het bij wet (Hazardous Substances and New Organisms Act 1996) verboden om de vossen in te voeren.
  22. In het wild wordt de poolvos zo’n 3-6 jaar. In gevangenschap kan hij tot 15 jaar oud worden.
  23. Hoewel poolvossen tot dezelfde familie behoren als de wolven, zijn zij meestal eenzame zwervers. Alleen tijdens de paartijd vormen zij monogame koppels.
  24. De pootjes van de poolvos zijn bedekt onder een dikke vacht. Dit is uniek voor in het wild levende honden. Hun latijnse naam ‘lagopus’ betekent pootjes als een konijn.
  25. De poolvos heeft sterk gepigmenteerde ogen wat hem beschermt tegen de felle schittering van de zon op het ijs en de sneeuw. Sommige poolvossen hebben verschillende kleuren ogen, heterochromia genoemd.

Bron:

©AnimalsToday.nl Lianne Raat