Stichting KLEAN organiseert op 24 maart een schoonmaakactie in Amsterdam, om de oevers van het IJ te ontdoen van plastic en overig zwerfvuil. Een groot gedeelte van het plastic zal verwerkt worden in de Wereld van Zwerfvuil.
KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) is opgericht door de Amsterdamse fotograaf Peter Smith, en is puur ontstaan uit het feit dat hij zich doodergerde aan al het zwerfvuil op straat en in het water. Hij besloot om er niet alleen maar over te klagen, maar er zelf daadwerkelijk iets aan te doen.
Het officiele doel van Stichting KLEAN is het terugdringen van zwerfafval in Nederland. Maar Peter heeft naar eigen zeggen een geheime agenda: “stiekem is het doel om binnen vijf jaar zwerfvuil uit Nederland te verbannen! Het moet net zo onacceptabel worden als gif strooien in het eten van je kind, want dat is het eigenlijk: gif dat langzaam de voedselketen binnendringt en waarmee we alle volgende generaties opschepen,” zo verklaart hij op zijn website.
Hoe bereikt Peter Smith zijn doel? Heel simpel: door zelf op te ruimen! En door hierover te bloggen, twitteren, spreken, filmen en een wereld van zwerfafval te maken, in het klein dan. “Mensen bewust maken van het gevaar van zwerfafval; het vergiftigt onze kinderen en kleinkinderen en alle overige levende wezens op deze blauwe pixel. En ik wil mensen bewust maken dat je er iets aan kunt doen en dat dat heerlijk voelt, dat je er iets aan kunt doen.”
Gewapend met zijn fiets en grijpstok fietst hij door onze hoofdstad, om troep van andere mensen op te ruimen. “In mijn eentje ruim ik op wat ongeveer tien mensen per dag weggooien. Door gewoon te fietsen. Het kost me totaal geen moeite,” verklaart Peter.
Plastic soep
In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes, wat leidt tot zeer ernstige verontreiniging. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron.
Plastic verteert niet langs biologische weg en is voor veel zeedieren dodelijk. Door de degradatie en fragmentatie van plastics tot kleine deeltjes verandert al ons zeewater in een wereldwijde soep van microplastics, ‘Global Plastic’ of ‘Plastic Soep’ genoemd. Ook komen er gistige stoffen uit de plastics vrij. Allerlei dieren die in of van de zee leven en zelfs het kleine zoöplankton zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan en eten het op, met desastreuze gevolgen. Het vaak giftige afval dringt hiermee onze voedselketen binnen.
Het overgrote deel van deze verontreiniging is afkomstig van het land. Plastic afval wordt geloosd door de industrie en in steden en zoekt een weg naar zee via rivieren, kanalen en havens. Daarnaast zijn schepen, de visserij en de off-shore industrie belangrijke veroorzakers van de vervuiling.
Wereld van Zwerfafval
Peter Smith gooit al het zwerfafval dat hij tijdens zijn schoonmaakacties vindt niet zomaar weg, maar gebruikt het voor een bijzonder project: De Wereld van Zwerfafval. De Amsterdamse fotograaf gaat een wereldbol maken van 5 meter in diameter met alle continenten en oceanen in een mozaiek van zwerfafval. “Deze globe symboliseert dat we van onze wereld een prullenbak aan het maken zijn. De globe komt in een rivier te dobberen om duidelijk te maken dat rivieren de verbindende schakel zijn tussen zwerfafval en de plastic soep.”
Wees erbij: maak schoon dat IJ!
Wanneer: 24 maart 2012, 12:00 – 16:00 uur
Startlokatie: Sirius op het NDSM terrein (Mt. Ondinaweg Noord 1, 1033 Amsterdam).
Hoe: met bootjes wordt de noordelijke IJ-oevers (de wind blaast al het drijfvuil hiernaar toe) langsgegaan om het aldaar aangespoelde drijfvuil te verwijderen. De actie wordt afgesloten met een hapje en een drankje.
Helpen? Vaar ook mee met een bootje en help Peter Smith de IJ-oevers te ontdoen van zwerfafval! Geef je hier op!
Er is een korte film gemaakt over het initiatief van Peter Smith: KLEAN The Movie. Bekijk de film hieronder.
Bronnen: Stichting KLEAN en Plastic Soup Foundation
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Er wordt gevraagd om mensen met een bootje. Volgens mij ligt het meeste afval echter op de wal. Er zijn toch zeker ook veel mensen nodig die dat opruimen. Komen er containers waar de troep in kan. Er ligt heel veel!!
Als er dus ook mensen zonder boot nodig zijn, ben ik van de partij.