In Utrecht worden konijnen zo vlak voor de zomervakantie massaal gedumpt. Met name in de nieuwbouwwijken worden de tamme konijnen gesignaleerd in parken en op straat. Volgens Bea Keijzer, oprichter van het Huisdierenmeldpunt in Utrecht, werden in de wijken steeds zo’n driehonderd tamme konijnen gevonden. Dit jaar is dat aantal verdubbeld.

Konijnen
Konijnen

Keijzer:

“En dan hebben we het over het aantal gevangen konijnen. Er lopen er nog veel meer rond, maar die krijg je niet allemaal te pakken. Een enkele keer meldt de oude eigenaar zich voor een gevangen konijn. Van de overige dieren krijgt slechts 1 op de 50 konijnen een nieuwe eigenaar”.

Volgens Keijzer wil niemand de dieren hebben:

“We vangen ze omdat ze in het wild niet kunnen overleven”.

De meeste konijnen worden achtergelaten in parken en dan bij voorkeur in de buurt van een kinderboerderij. Mensen denken volgens Keijzer dat de dieren daar een goed leven zullen hebben. Ook in de nieuwbouwwijken zoals Vleuten-de Meern en Leidse Rijn, waar veel jonge gezinnen wonen, worden vaak konijnen gedumpt.

Dierenbescherming Amsterdam kampt al jaren met hetzelfde probleem en maakt zich ook nog steeds ernstige zorgen over het welzijn van gedomesticeerde konijnen in Amsterdam. Konijnen worden op grote schaal afgegeven bij de opvangcentra en kinderboerderijen of op straat gedumpt. Tegelijkertijd wordt er door de dierenhandelaren flink doorgefokt en zijn er nog steeds veel dierenspeciaalzaken die konijnen aanbieden.

Konijnen worden vaak in een impuls aangeschaft bij een dierenspeciaalzaak, tuincentrum of via internet, zonder dat men er over nagedacht heeft dat een konijn verzorging, aandacht en geld kost. In veel gevallen gaat het bij de aankoop om een jong konijn dat er natuurlijk heel schattig en vertederend uitziet. Ouders laten zich dan overhalen door hun kinderen zo’n lief beestje te kopen. Na een tijdje zijn de kinderen op hun nieuwe speelgoed uitgekeken en worden de dieren aangeboden bij asiel, opvang of kinderboerderij. Deze organisaties worden overspoeld met konijnen. Maar in veel gevallen worden ze ook gewoon ergens over het hek gezet of botweg op straat gedumpt.

De Dierenbescherming afdeling Amsterdam roept Amsterdammers op goed na te denken alvorens zij tot de aanschaf van een konijn overgaan.

“Het is belangrijk dat mensen beseffen dat zij een dier aanschaffen dat niet solitair gehuisvest kan worden. Konijnen kunnen letterlijk wegkwijnen van eenzaamheid, zet ze dus niet alleen. Konijnen planten zich razendsnel voort. Laat ze dus altijd onvruchtbaar maken bij de dierenarts voordat er meerdere dieren samen gezet worden. Als u heel graag een konijn wilt aanschaffen, bezoek dan de konijnenopvangcentra en adopteer een koppel”.

Door een konijn aan te schaffen via de handel houdt men een systeem in stand, waarbij konijnen als warme broodjes over de toonbank gaan om vervolgens weer afgedankt te worden. De voorraad bij de handelaren wordt vervolgens weer met het grootste gemak aangevuld.

Bron: De Telegraaf ©PiepVandaag.nl