Afgelopen zondag is er op het strand van het Belgische Nieuwpoort een mannelijke Dwergvinvis aangespoeld. Na autopsie door de Universiteit van Luik blijkt dat het dier is overleden doordat het 400 gram plastic in zijn maag had. Dit resulteerde in een bijna volledige verstopping van het spijsverteringskanaal, waardoor de dwergvinvis een hongersdood is gestorven.
Deze week spoelde aan de kust in het Zuiden van Spanje ook al een dode potvis aan. Het dier bleek maar liefst 17 kilo aan plastic te hebben opgegeten. Het plastic dat is gevonden wordt vooral gebruikt door kastuinders die tomaten en andere groenten leveren aan Britse, maar ook Nederlandse supermarkten. Maar ook plastic zakken, een kleerhanger, een ijsbreker, 9 meter touw, 2 stukken tuinslang, 2 bloempotten en stukken matras werden in de maag van de potvis gevonden. Het plastic blokkeerde de maag, waardoor het dier uiteindelijk is gestorven.
Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is zo’n 12.000 ton per dag. De gevolgen zijn desastreus. UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, schat dat zeeafval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost.
Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl