Opnieuw is er een dode ooievaar aangetroffen in De Lutte, provincie Overijssel. De doodsoorzaak van de ooievaar wordt onderzocht. Een jaar geleden werd in De Lutte een volwassen ooievaar doodgeschoten, het mannetje van een broedend koppel.
Sander Wansing van de Vogelwerkgroep Losser gaat laten onderzoeken of deze ooievaar ook is neergeschoten:
“Ik zit al 25 jaar bij de werkgroep. Nooit gebeurde er wat met de ooievaars in Losser en nu opeens binnen een jaar gaan er drie dood op een afstand van nog geen 700 meter van elkaar.”
Onderstaand verslag is van RTV Oost:
.
Dode ooievaars in De Lutte
Woensdagavond werd door een omwonende bij Vogelwerkgroep Losser en de dierenambulance melding gemaakt van de dode ooievaar, op een nest boven het spoor. ProRail haalde de spanning van de bovenleiding en de ooievaar kon verwijderd worden. Wansing:
“Hij had een gat in de borst en bloedde nog, maar of deze ook is neergeschoten weten we nog niet zeker.”
De ooievaar had nog geen eieren of jongen in het nest. Donderdag is het dier opgehaald door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) voor nader onderzoek. Uit de sectie moet blijken wat de doodsoorzaak is, maar voor nu gaat Wansing er vanuit dat het in ieder geval geen natuurlijke dood is geweest. Een woordvoerder van de politie suggereert dat het dier wellicht in aanraking is gekomen met een stroomkabel:
“Voorlopig gaan wij ervan uit dat de ooievaar niet opzettelijk is gedood. Maar mede met het incident van vorig jaar in het achterhoofd wachten wij het onderzoek af.”
Eerder deze week werd er bij de vogelwerkgroep ook al melding gemaakt van een dode ooievaar op een nest, maar dat mannetje was een natuurlijk dood gestorven. In het nest zaten vijf jongen, waarvan er een onder de dode ooievaar was bezweken. De andere vier jongen zijn overgebracht naar de ooievaarsopvang in Herwijnen, die meldt dat het goed met ze gaat.
Vorig jaar mei werd een ooievaar in Lutte doodgeschoten. Een getuige meldde drie schoten en zou gezien hebben dat de schoten werden gelost vanuit een zilvergrijze Audi. Het vrouwtje op het nest bleef ongedeerd. Omdat het gebruikelijk is dat ooievaars om de beurt broeden en de kans bestond dat het vrouwtje zichzelf zou uithongeren, werd besloten de eieren in een broedmachine uit te broeden.
.
- Lees ook:
.
Bron:
©AnimalsToday.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?