In het noorden van Botswana vlak bij de Okavango-rivier zijn in korte tijd 36 dode olifanten gevonden. Dat heeft het Botswana Safari News laten weten. Over de doodsoorzaak is nog geen zekerheid. Volgens het ministerie van Milieu is de kans aanwezig dat de dieren zijn vergiftigd met antrax.

dode olifanten
In korte tijd zijn 36 dode olifanten aangetroffen in het noorden van Botswana | Travel-Local Flickr via Compfight cc

Antrax of miltvuur is een zoönose en kan van dier op mens worden overgedragen. Deze wordt veroorzaakt door de miltvuurbacterie. Vooral in grote delen van Afrika komt miltvuur nog veel voor.

Eind 2019 werden meer dan 100 olifanten dood aangetroffen in natuurparken in het noorden van Botswana. Volgens parkbeheerders zou destijds ook antrax de oorzaak van de grote sterfte zijn geweest. Door het droogteseizoen zouden de dieren extra kwetsbaar zijn geweest.

Botswana heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Een derde van de gehele Afrikaanse olifantenpopulatie leeft in dit land ter grootte van Frankrijk. Sinds eind mei vorig jaar is de jacht op de ruim 130.000 dieren in het land weer officieel geopend. Daarvoor werd er illegaal op de dieren gejaagd. Sinds 2014 zouden er zelfs zes keer zoveel dode olifanten zijn gevonden dan in de jaren ervoor.

Olifanten vogelvrij verklaard in Botswana

In een verklaring liet de Botswaanse regering destijds weten dat het vrijgeven van de jacht op een “ordelijke en ethische manier” geschiedt en in lijn is met de wet en regels. De vorige president, Ian Khama, vaardigde in 2014 een jachtverbod uit, vanwege de lage wildstand. Volgens natuurbeschermers leven er nu zeker 130.000 olifanten, maar tellingen van de overheid schatten het aantal op bijna 230.000. Een groot succes zou je denken, gezien de zorgwekkende daling van de olifantenpopulatie in Afrika. Helaas is vorig jaar dus een einde gekomen aan de bescherming van olifanten in Botswana.

Conflicten

Mens-olifantconflicten nemen toe. De dieren doen zich regelmatig tegoed aan de oogst van kleine boeren, daarom klagen gemeenschappen over de overlast die de wilde dieren veroorzaken.

Antoinette van de Water, wetenschapper en oprichter van Bring the Elephant Home, woont in een game reserve in Zuid-Afrika. Ze heeft veel ervaring met het oplossen van mens-olifantconflicten, soms lopen de enorme dieren zelfs haar eigen tuin in. Antoinette kan zich goed voorstellen dat het vernielen van de oogst veel emoties teweegbrengt. Er zijn echter diervriendelijke en duurzame manieren om conflicten te voorkomen. Zo heeft ze bijenkorfhekken opgesteld bij plantages in Thailand en Zuid-Afrika, wat een dubbel positief effect heeft. Olifanten zijn bang van bijen en mensen kunnen de honing oogsten en verkopen. Dit zorgt voor een meer tolerante houding tegenover wilde dieren. Ook heeft ze boeren in Thailand ervan weten te overtuigen om geen producten te kweken waar olifanten dol op zijn, zoals ananas, pal naast een wildreservaat.

Bron:

©Animals Today