Vogelwachters zetten zich vrijwillig in op Texel. Bij de vogelkijkpunten in De Slufter en De Geul staan zij klaar om vragen van geïnteresseerden te beantwoorden en informatie te geven over de vogels en de bijzondere natuur in het Nationaal Park Duinen van Texel. Tot en met augustus zijn er wekelijks nieuwe vrijwilligers bij de uitkijkpunten te vinden.
De boswachters van Staatsbosbeheer zijn positief over de inzet die de vogelwachters tonen. Zo kunnen ze de bezoekers van Texel informeren over de natuur, het landschap, de vogels, maar ook hoe men het best van de natuur kan genieten, zonder deze te schaden. In het broedseizoen is het cruciaal dat hun leefomgeving niet wordt verstoord door mensen.
Eidereenden bij De Slufter
Bij het uitkijkpunt in De Slufter zullen binnenkort weer eidereenden rondscharrelen. Het koerende geluid van de baltsende mannetjes is in april en mei goed te horen.
Eidereenden bij uitkijkpunt Diepe Gat
De mannetjes zijn aan hun zwart-witte uiterlijk met een groene vlek in de hals. Opvallend is dat er altijd veel meer mannetjes dan vrouwtjes zijn. De bruine vrouwtjes zoeken na de paring een mooi plekje op om een nest te maken. Behalve de eidereenden zullen er straks ook weer grutto’s broeden in het gebied.
Lepelaars en aalscholvers bij De Geul
In De Geul barst het van de vogelsoorten. Vanuit het uitkijkpunt is de aalscholverkolonie duidelijk te zien. Het zijn luidruchtige dieren in de kolonie, dus je hoort ze vanzelf. De nesten zijn ook goed te zien, omdat de bomen nog geen blaadjes hebben. De lepelaarkolonie is minder makkelijk te zien, doordat ze hun nesten verder in het gebied maken. Maar met een verrekijker en wat geduld zijn ook deze te vinden.
Rust en respect voor de broedvogels
De broedvogels hebben tijdens het broedseizoen veel rust nodig. Staatsbosbeheer doet er veel aan om die rust te garanderen, maar de grootste verantwoordelijkheid ligt bij de bezoekers zelf. Daarom is het belangrijk dat het bewonderen met respect gebeurt. De gebieden die zijn afgesloten, zijn dat niet voor niets. Sommige vogels keren namelijk niet terug naar hun nest als ze zijn opgeschrikt. Ook honden kunnen de vogels afschrikken. Zelfs met hun geur al. Daarom is het belangrijk om honden in ieder geval aan de lijn te houden. Binnen het nationaal park mogen honden tijdens het broedseizoen op de paden loslopen in het Krimbos en in De Dennen.
Bron: Staatsbosbeheer ©Animals Today Varja Dijksterhuis
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?