De werkweek is nog maar net begonnen, maar mocht je al uitkijken naar het weekend, dan is de film Oceans, our blue planet in het Omniversum een aanrader. Op het grote koepelscherm zijn de prachtige beelden van de zeven zeeën extra indrukwekkend.
Oceans, our blue planet is een schitterende documentaire van BBC Earth en OceanX Media en laat zien hoe onderzoekers op zoek gaan naar bijzondere zeebewoners. Van surfende dolfijnen tot bijzondere, witte yetikrabben in de diepzee, ze zijn op het 840 m² grote koepelscherm van het Omniversum te bewonderen.
Werktuigen
Met een enorm grote onderwatermicrofoon maken de onderzoekers geluidsopnamen, vissen praten namelijk ook met elkaar. Ze zijn niet alleen spraakzamer, maar ook slimmer dan gedacht. Toen begin jaren 60 dankzij Jane Goodall duidelijk werd dat chimpansees werktuigen gebruiken om aan voedsel te komen, was dat een revolutionaire ontdekking. Maar wist je dat vissen ook hulpmiddelen gebruiken? In de film is te zien hoe een lipvis zijn uiterste best doet om een schelp open te krijgen. Tientallen keren slaat het dier de schelp tegen een rots, en uiteindelijk wordt zijn vasthoudendheid beloond met een lekker hapje. Een octopus is zijn belagers, gestreepte kathaaien, juist te slim af door zich te bedekken met schelpen.
Medicinaal koraal
Dat zeezoogdieren zeer intelligent zijn, is inmiddels bekend. Er moet dan ook een reden voor zijn dat tuimelaars met hun slanke lijven over hoornkoraal in de Rode Zee glijden en dit ook hun jongen aanleren. Onderzoekers vermoeden dat het slijm op het koraal bescherming biedt tegen infecties. Wetenschappers doen daarom onderzoek naar de slijmerige substantie, om te zien of de eigenschappen ook van belang zijn voor de medische wetenschap.
Onderzeese bossen
Reuzenkelp is van groot belang voor het ecosysteem. Het zeewier kan wel 60 meter lang worden! Deze kelpwouden zijn helaas erg kwetsbaar. Kelp heeft koel water nodig, maar door de opwarming van de aarde stijgt de watertemperatuur. Ook wordt er veel kelp uit zee geoogst. Vraatzucht is een andere bedreiging. In de Grote Oceaan komen, door vervuild afvalwater dat in zee stroomt, verhoudingsgewijs veel zee-egels voor. Kelp is erg geliefd bij de zee-egels, die flink wat wier kunnen opeten. De ongewervelde dieren zijn juist weer een favoriet kostje voor zee-otters, die zich de stekelige beestjes goed laten smaken en zo bijdragen aan het in stand houden van de kelpwouden.
Zeebanket
Een superschool langsnuitdolfijnen weet dankzij echolocatie een enorme school vis te vinden en doet zich tegoed aan dit zeebanket. Niet lang daarna dienen ook geelvintonijnen en adelaarsroggen zich aan voor het eetfestijn. Dergelijke gigantische scholen vis komen helaas steeds minder voor, als gevolg van overbevissing.
Noordpool
De opwarming van de aarde is vooral duidelijk in het Noordpoolgebied, waar steeds minder zee-ijs te vinden is. Daardoor is het moeilijk voor walrussen en hun jongen om een stuk ijs te vinden dat groot en stevig genoeg is om op te rusten en niet al bezet is door soortgenoten.
Oceanen zijn niet alleen wonderschoon, maar ook van levensbelang. De film Oceans, our blue planet brengt deze bijzondere wereld indrukwekkend in beeld.
Meer lezen over dit project? Zoek dan op #OurBluePlanet
©Animals Today Angelique Lagarde