De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte in oostelijk België, Noord-Luxemburg en een klein stukje aangrenzend Frankrijk. Het is de westelijke uitloper van een massief van leisteen waartoe ook het ten oosten van de Ardennen in Duitsland gelegen Eifelgebergte behoort.
De Ardennen bestaan uit een hoger en lager gedeelte: de Hoge en de Lage Ardennen. De Hoge Ardennen liggen ten noorden van de Ourthe, waar je de hoogste toppen van ver over de zeshonderd meter kunt vinden. De heuvels zijn over het algemeen nooit hoger dan vijfhonderd meter. Talloze kleine rivieren ontspringen in het Ardense heuvelland, zoals de Amblève, de Ourthe en de Semois. In een aantal daarvan zijn stuwmeren aangelegd zoals onder andere bij Eupen en Robertville.
Fauna in de Ardennen
De Ardennen zijn dicht bebost, waardoor het een zeer aantrekkelijk leefgebied is voor vele verschillende dieren.
Herten
Herten komen veel voor in de bossen van de Ardennen. Zij leven in families of groepen en voeden zich met gras en bloemen. Het grootste hert in de Ardennen is het edelhert, met een schouderhoogte van 1.40m en een gewicht van meer dan 120kg. De vacht van deze dieren is in de zomer bijna rood en in de winter grijs. Reeën zijn kleiner dan het hert en ze hebben een witte vlek op hun achterste. Je kunt ze het best zien vroeg in de morgen en s’avonds. Overdag houden ze zich meestal schuil.
Everzijn
Tijdens een wandeling in de Ardennen kan het zomaar voorkomen dat een everzwijn je pad kruist. deze prachtige dieren kun je overdag ook goed spotten. Ze zitten graag in de modder, om af te koelen. Het everzwijn kan vooral in de paar- en zoogtijd gevaarlijk zijn. Kom dus niet te dichtbij. De kleur van een volwassen everzwijn is grijszwart. De jongen zijn bruin van kleur, met gele strepen op de rug. Deze kleur verandert van bruin naar grijs en zwart naarmate ze ouder worden. Oude en alleenlopende mannetjes zijn totaal zwart van kleur.
Vossen
Vossen komen in de Ardennen veel voor. Deze prachtige dieren worden helaas veel bejaagd. Zij worden beschouwd als de voornaamste drager van hondsdolheid waardoor ze worden ‘bestreden’. De vos jaagt op klein wild.
Lynx
De lynx, of wilde kat, kun je ook tegenkomen in de Ardennen, hoewel waarnemingen niet veel worden gedaan. De lynx doet het goed in de Ardennen en de populatIe neemt jaarlijks toe. De lynx is een roofdier met korte staart en kwastjes aan de oren. Hij kan tot één meter lang worden en weegt minder dan 5 kilo. de lynx leeft vooral ’s nachts, waardoor hij minder vaak wordt gespot.
Knaagdieren en kleine zoogdieren
Er leeft een groot aantal knaagdieren of kleine zoogdieren in de Ardennen,zoals konijnen, hazen, eekhoorns, mollen, ratten, muizen, egels, hermelijnen en de grotere marters. Ook de bunzing, de fret, wezel en de muskusrat komen veel voor in de ardennen. Recent zijn er ook bevers uitgezet, wiens populatie een grote opmars maakt.
Vogels
er komen enorm veel vogels voor in de Ardense bossen. Fazanten en patrijzen zijn aan bijna elke bosrand te zien. Aan de meren en rivieren zijn vele watervogels te vinden. In het bos treffen we de verschillende soorten duiven en zangvogels aan, zoals houtduiven, Turkse tortels, de distelvink, goudvinken, merels, lijsters, de ijsvogel, sijsjes, mezen en nog veel meer. Ook roofvogels doen het goed in de Ardennen. De buizerd, torenvalk en sperwers zijn goed waar te nemen boven het bos en de weiden. De best manier om alle verschillende vogels te spotten is met een vogelkenner.
Reptielen
Hoewel je het misschien niet verwacht, komen er ook reptielen voor in de Ardennen. Vooral slangen, zoals de ringslang en de giftige adder. De laatste wordt vaak verward met de hazelworm. Deze slangen leven bij voorkeur op een vochtige bodem en je vindt ze meestal in de buurt van water. De hazelworm houdt wel van droogte en zoekt de warmte op. Deze vindt je dan ook op droge en warme plaatsen. Hagedissen, kikkers en salamanders komen ook veel voor in Ardennen. De levendbarende hagedis is te vinden op de vochtige plaatsen van de Hoge Venen. Ook vinden we hier de geel-zwartgevlekte salamander die bij aanraking gif spuit.
Wandelen in de Ardennen
De Ardennen zijn op veel verschillende manieren te ervaren: met de auto, op de fiets of wandelend. Het gebied kent vele prachtige wandelroutes: eendaagse of meerdaagse wandelingen. Er zijn speciale wandelkaarten te koop. Klik hier voor verschillende wandelroutes.
Overnachten
Overnachten in de Ardennen kan op veel verschillende plaatsen: hotels, pensions, B&B’s en campings zijn er in overvloed. Voor de fanatieke wandelaars zijn er verschillende trekkershutten, welke plaats bieden aan meerdere wandelaars tegelijk. Over het algemeen wordt reserveren wel aangeraden. Op sommige plaatsen in de Ardennen is het toegestaan om te wildkamperen. Houdt echter wel de lokale regels in de gaten, die onderling sterk kunnen verschillen.
Voor meer informatie verwijzen we graag naar het Belgisch Verkeersbureau.
©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor