Ieder voorjaar worden op het internet talloze nestjes hele jonge katten aangeboden. Maar hoe schattig ook, veel van deze kittens groeien op tot probleemkat omdat ze te vroeg van de moederpoes worden gescheiden. Ze zijn onzindelijk, angstig, agressief of kunnen moeilijk met soortgenoten en mensen omgaan. Om te waarschuwen voor de risico’s, organiseert de Sophia KattenBond van 22 tot en met 28 april de Week van het Kitten.
Belangrijke levenslessen
In Nederland mogen kittens bij wet vanaf zeven weken van hun moeder gescheiden worden. Deze leeftijd wordt dan ook vaak aangehouden door mensen die katjes aanbieden, kopen of gratis ophalen.
“Maar met zeven weken kunnen kittens nog lang niet op eigen pootjes staan”, zegt Dorith Gelberg van de Sophia KattenBond. “In de eerste levensperiode zijn ze nog volop in de leer bij hun moeder. Lopen ze haar belangrijke levenslessen mis, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor hun gedrag op latere leeftijd.”
Het huis onder plassen
Door met broertjes en zusjes te spelen, ervaart een kitten dat krabben en bijten pijn doen. Ondertussen corrigeert de moederpoes haar jongen als ze over de schreef gaan. Op die manier leren ze hun grenzen kennen en hoe ze zich sociaal moeten gedragen.
“Een kitten kan het beste zestien weken in het nest blijven, totdat de socialisatiefase voorbij is”, vertelt Gelberg. “Daarmee kan veel probleemgedrag voorkomen worden, zoals agressie, het huis onder plassen, spullen kapot maken en een moeilijke omgang met mensen en andere dieren.”
Een schatje van een katje… maar de kater komt later!
Toch is zo’n 98% van de aangeboden huis-, tuin- en keukenkittens op advertentiewebsites amper acht weken oud. Gelberg:
“Mensen staan er niet bij stil dat de kans groot is dat zo’n schattig jong diertje opgroeit tot probleemkat. Daarom plaatsen we tijdens de Week van het Kitten banners op Marktplaats.nl met de tekst: ‘Een schatje van een katje… maar de kater komt later!’ Wie erop klikt, wordt voorzien van informatie en het advies de dieren langer in het nest te houden om problemen te voorkomen.”
Enquête
Veel katten met gedragsstoornissen belanden uiteindelijk in het asiel of leiden een leven vol conflicten met hun baasje. Dit kattenleed kan effectief bestreden worden met een verhoging van de wettelijke speenleeftijd naar zestien weken, zo stelt de Sophia KattenBond. Om haar pleidooi kracht bij te zetten, is een enquête gelanceerd op Sophia-Vereeniging.nl. Gelberg:
“Deze enquête is bedoeld voor eigenaren van katten die (vermoedelijk) te vroeg uit het nest zijn gehaald en nu afwijkend gedrag vertonen. De resultaten willen we gebruiken om de ernst van de zaak in kaart te brengen.”
Persbericht Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
10 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Jammer, dat dit soort artikelen/initiatieven klakkeloos overgenomen worden. Het platform verantwoord huisdierenbezit komt in een uitvoerige studie tot hele andere conclusies. Kijk inderdaad maar eens bij Tinley, zoals hier al eerder gemeld, voor meer informatie. Voor mijn gevoel zit hier een ernstige lobby van de kattenverenigingen achter die als verplichting hebben de katten tot ca. 14 weken te houden. Bovendien de enige kat met gedragsproblemen (sproeien) die ik gehad heb was een raskat die 3 maanden oud was toen ik haar kreeg. De katten die als moederloos kitten bij mij kwamen met 2 weken, zijn uitgegroeid tot de liefste en makkelijkste poezen die ik ooit gehad heb.
De verhoging naar 16 weken kan ook voorkómen dat mensen alleen vanwege de ‘schattigheid’ een kat nemen. Het zal hopelijk in een aantal gevallen ook voorkómen dat katteneigenaren (rot woord, je ‘bezit’ een mededier niet) hun kat een nest laten krijgen voor de leukigheid, ‘want ach, die mini-kittentjes hebben toch zó een nieuw huis!’. Fokken en rassen kweken is sowieso verkeerd, maar dat is weer een andere discussie.
Tenslotte: de asiels barsten uit hun voegen, dus laat allemaal je kat(ten) onvruchtbaar maken, ook die dure showmodellen, en mocht je dat vanwege eoa sinistere overtuiging dat niet willen, houd ze dan altijd binnen om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
Het is natuurlijk lief en schattig om een kleine kitten in huis te hebben van zo’n week of 8. Wij hebben zelf thuis twee siberische katten en ze allebei pas met 14 weken gekregen, ik zou niet anders meer willen. Je merkt gewoon dat ze veel hebben geleerd in die laatste weken. Ze gebruiken nooit hun nagels en zijn heel voorzichtig met hun bekje. Het wil natuurlijk niet zeggen dat het met 8 weken geen lieve katten kunnen worden, maar die paar weken zijn sociaal gezien wel belangrijk. Overigens zal elke goede cattery hetzelfde zeggen en ze niet voor 13 weken meegeven.
ik heb nooit problemen gehad met kittens die ik had toen ze 8 weken waren hoor… zelfs een zwerfkitten van ongeveer 3 maanden oud was vanzelf zindelijk toen die een kattenbak zag…en die was wild!! met twee weken helemaal tam en zo n lieve sociale kater nu. Sinds vier dagen weer een wilde kitten van rond de 3,5 -4 maanden oud …en ook gewoon zindelijk en weinig probleem gedrag behalve dan wild ;) maar kan haar nu al helemaal aaien zonder opgegeten te worden ;) Wbt andere problemen behalve zindelijk heb ik iig nooit ervaren met geen 1 katje….
Dan heb je kittens gehad die wel aan mensen zijn gewend. En een heleboel geluk. Loop een tijdje mee op een asiel en dan de afdeling kittenopvang! Ga je er totaal anders over denken!
Beste mensen, dit is echt volslagen onzin. Ga alsjeblieft te rade bij échte kattengedragstherapeuten die hun opleiding wél hebben afgemaakt en al jaren ervaring hebben en wetenschappelijke onderzoeken bestuderen. Het hangt helemaal af van de situatie waarin het kitten zich bevindt EN de situatie waar hij naartoe gaat. Voor goede en volledige informatie, kijk op: http://www.tinleygedragstherapie.nl/nl/gedragstherapie/82-Kitten_leeftijd_scheidingsleeftijd_kitten_weg_van_moeder_plaatsing_kitten_nestleeftijd
ik heb 2 zwarte poesen 1 van 12 jaar en een van 3 jaar heb ze ook gekregen toen ze 6 week waren nooit geen problemen geweest toen ik ze kreeg heb ik ze op de kattebak gezet en klaar was kees nog steed zindelijk en aardig vroeger fokte we poesen en gingen we naar tentoonstelingen maar die gingen ook met 6 week weg ook nooit problemen mee geweest maar goed het zal nu wel anders zijn. o ja dit nog even ze komen iet verder dan balcon
ik ben het er totaal niet mee eens dat een kitten 16 weken moet zijn om naar zijn nieuwe huis te gaan. Ik heb zelf een katje met 6 weken gekregen, vier jaar geleden. Ja, dat is te vroeg, maar hij is inmiddels vier jaar, en helemaal nooit geen problemen mee gehad. Vroeger gingen jonge poesjes altijd met 6 weken al weg. Het lijkt mij, dat als een poes met 16 weken naar de nieuwe eigenaar gaat, het langer duurt met wennen. En iedere jonge kat/poes moet extra aandacht, ivm de opvoeding
Dat jouw kat geen gedragsproblemen heeft ontwikkeld zegt natuurlijk niks. Er zijn een heleboel andere katten die wél gedragsproblemen ontwikkelen.
Dat wil niet zeggen Marion dat de gedragsproblemen ontstaan doordat de kat jonger als 16 weken geplaatst wordt. Er zijn vele redenen voor het ontstaan van gedragsproblemen.