Het belooft een goed voorjaar te worden voor vleermuizen, want dankzij het vochtige weer zullen er meer muggen en andere insecten rondvliegen. Ook de temperaturen zijn precies op het juiste moment omhoog gegaan. We gaan namelijk weer vleermuizen tellen tijdens de Nationale Vleermuistelling 2023!

Vleermuistuintelling 2022
Laatvlieger | Foto: René Janssen via Zoogdiervereniging

De Nationale Vleermuistelling is dit jaar op 12 en 13 mei, maar vleermuizen zijn altijd boeiend om te bekijken. Zodra ’s avonds de schemering inzet worden de vleermuizen actief en zul je ze zien fladderen in de buurt van lantarenpalen waar insecten het licht zoeken, langs bomen en struiken, door straten, over tuinen, vijvers en velden.

vleermuistuintelling
Watervleermuis | Foto: Gilles San Martin/flickr

Vleermuizen hebben een andere vlucht dan de meeste vogels. Tijdens het vliegen veranderen ze doorlopend van richting omdat hun sonar een insect oppikt. Een beetje vergelijkbaar met gierzwaluwen, die het luchtruim sieren met een vlucht van insect naar insect, vol bochtenwerk en buitelingen. Vleermuizen zijn vergelijkbaar heer en meester over hun vliegkunsten.

vleermuizen tellen
Gewone dwergvleermuis | Foto: René Janssen via Zoogdiervereniging

Er komen in Nederland officieel 18 soorten vleermuizen voor, maar omdat ze in de schemering vliegen kan het lastig zijn om ze te herkennen. Of wie je hoort, want met een ‘bat detector‘ kun je hun sonar hoorbaar maken voor het menselijk oor. Daarmee is zelfs precies te horen wanneer een vleermuis een insect lokaliseert en vangt, door een korte stoot van sneller wordende pulsjes. Bij meer geavanceerde vleermuisdetectoren is meteen uit te lezen wat de frequentie is en bij welke soort die hoort.

vleermuizen tellen
Gewone grootoorvleermuis | Foto: Erik Korsten via Zoogdiervereniging

In Nederland en België zijn waarnemingen bekend van 20 soorten gladneuzen en 2 soorten hoefijzerneuzen (Wikipedia). Een groot deel hiervan is schaars, zeldzaam of zeer zeldzaam. De kans is groot dat je een gewone dwergvleermuis ziet, die gelukkig niet bedreigd is en ook veel voorkomt in stedelijke gebieden. Ook de watervleermuis, de laatvlieger, de grootoorvleermuis en de rosse vleermuis zou je zomaar kunnen zien buitelen door de schemering.

vleermuis
Rosse vleermuis | Foto: ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Peter Twisk heeft voor de Zoogdiervereniging een gratis zoekkaart vleermuizen gemaakt, waardoor ze veel beter te herkennen zijn aan hun silhouet.

vleermuizen tellen
Zoekkaart vleermuizen | Beeld: Peter Twisk voor de Zoogdiervereniging

We gaan vleermuizen tellen!

Op de website van de Zoogdiervereniging staat het volgende advies om het herkennen makkelijker te maken:

“Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plek van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur ook met zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag dichtbij. Om vleermuizen te kunnen zien kun je het best vanaf zonsondergang een uur in de tuin gaan zitten. Zonsondergang is op 12 en 13 mei rond 21:20 uur.”

Kennis over de verspreiding van vleermuizen is erg belangrijk, omdat het sleutelsoorten zijn die aangeven hoe goed of slecht het gesteld is met hun leefwereld, die begint in onze achtertuinen. Daarom is te hopen dat er grote aantallen vleermuizen waargenomen worden tijdens de Nationale Vleermuistelling. Tel je mee?

Bronnen:

Vale vleermuis zoemt naar vijand als boze wesp

Vleermuizen zijn de deathmetal-zangers van de dierenwereld

©AnimalsToday.nl BVR