Casper van Leeuwen van het Nederlands instituut voor ecologie onderzocht hoe watervogels zorgen voor meer biodiversiteit. De onderzoeker van het NIOO-KNAW promoveerde woensdag 27 juni in Nijmegen.

watervogel meeuw
Foto: Wikimedia Commons 

Het was al langer bekend dat vogels die zaden eten en die ergens anders volledig intact weer uitpoepen zorgen voor verspreiding van planten. Nu blijkt uit een literatuurstudie van Van Leeuwen dat dit voor het watermilieu minstens zo belangrijk is. Bijna honderd soorten plantenzaden en 40 verschillende waterdiertjes kunnen zich op deze manier verspreiden.

Doordat vogels snel en veel eten, wordt niet alles helemaal verteerd, wat voor zaden en diertjes een voordeel is. Invasieve soorten profiteren hiervan, maar ook bedreigde soorten kunnen zo ongeschikte leefomstandigheden ontvluchten. Uit genetisch onderzoek werd bewezen dat dit werkelijk in de natuur plaatsvindt.

Van Leeuwen vond over tientallen kilometers bewijzen, maar ook op grotere schaal gebeurt dit. Er zijn aanwijzingen dat een slakkensoort op deze manier vanuit Amerika in Nederland  aankwam. In een op de drie keutels van watervogels wordt een intact zaadje of waterdiertje gevonden.

Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils