Professor Benjamin Sovacool van de Deense universiteit van Aarhus zegt dat er tegen 2040 geen drinkwater of elektriciteit meer zal zijn wanneer er niet snel actie wordt ondernomen. Dat is de conclusie van zijn onderzoek in samenwerking met de Amerikaanse Vermont Law School en non-profitorganisatie CNA Corporation.

watertekort
Elektriciteitscentrale | Foto: Wikimedia Commons

Het meeste water wordt gebruikt voor de productie van elektriciteit, in de vorm van koeling. Wanneer de energiemarkt niet snel verbetert, zal er tegen 2040 niet genoeg water zijn om aan de vraag voor de productie van elektriciteit te voldoen en mensen te voorzien van drinkwater.

De wetenschappers hebben zich voor het onderzoek geconcentreerd op specifieke nutsbedrijven en energieleveranciers in Frankrijk, Amerika, China en India voor een periode van drie jaar. De huidige energiebehoefte werd in kaart gebracht waarna projecties voor de toekomst volgden. Voor alle vier de landen was de conclusie hetzelfde.

2020

Voor zo’n 30 tot 40 procent van de landen zal waterschaarste al in 2020 aan de orde zijn. Professor Sovacool:

“Het is een gigantisch probleem dat de energiesector zich niet realiseert hoeveel water ze consumeert. Dit, en het feit dat we geen ongelimiteerde waterbron hebben, zal tot een ernstige crisis leiden als niemand snel reageert.”

Per direct

Sovacool en zijn team doen zes aanbevelingen om het tij te keren, daarbij benadrukken zij het belang om meer te investeren in zonne- en windenergie, daar deze energiesystemen geen koelwater nodig hebben. Daarnaast moet energie-efficiëntie worden verbeterd en gezocht worden naar alternatieven voor het gebruik van water. Een strikt registratiesysteem van het waterverbruik wordt aangeraden en in gebieden waar de watervoorziening al onder druk staat moet gestopt worden met productie van elektriciteit. Sovacool:

“Er is geen tijd te verliezen. We moeten nu gaan handelen. We zullen moeten kiezen waarvoor we ons water in de toekomst willen gebruiken. Blijven we het spenderen aan energiecentrales, of willen we het gebruiken als drinkwater?”

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl